szerző:
hvg.hu

Idén valószínűleg megdőlt a Sziget eddigi nézőcsúcsa, a szervezők szerint profitot is hozhat a 13. alkalommal megrendezett fesztivál. A keddi zárónapon, a Good Charlotte koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását, a takarítás pedig körülbelül 10 napig tart.

Profitot várnak a szervezők
Gerendai Károly, a Sziget fő szervezője kedd délután a Népszabadságnak úgy becsülte, a rendezvény végül néhány 10 millió forintos nyereséget hozhat az általa irányított Sziget Kft.-nek.

Gerendai a viszonylag kedvező eredményt a lap szerint azzal magyarázta, hogy a 25 ezer hetijegy már a nyitás előtt elfogyott, és az idén most először hasonló módon - elővételben is - árusított napijegyekből is jó előre elkelt több ezer, ami már biztos, tervezhető bevételt jelent.

Jövőre elképzelhetőnek tartotta, hogy több hetijegyet állítanak elő, amelyek közül esetleg lesz sátorhelyre jogosító és - némileg olcsóbb - nem sátras is.

Gerendai úgy becsülte, a Sziget Kft. eredménye idén akár a 100 millió forintot is elérheti, amit a tulajdonosok - 45 százalékban ő, ugyanekkora mértékben Müller Péter Sziámi, illetve 10 százalékban Takács Gábor ügyvezető - osztalékként feltehetőleg fel is kívánnak venni - tette hozzá a lap.
A Szigeten 380 fős egészségügyi szolgálat látta el feladatát. Köztük az ambulancián 6 orvos, 25 nővér, 12 fős motoros és 75 fő gyalogos járőr dolgozott. Az ő munkájukat ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 2 esetkocsi, 2 mentőkocsi és egy speciális mentő segítette - áll a Sziget honlapján.

Az egészségügyiseket több mint 2500 alkalommal keresték fel valamilyen panasszal. A leggyakoribbak a felső légúti megbetegedések voltak: főként meghűlés és allergia miatt kértek segítséget a szigetelők. Mentőszállítást körülbelül 50 alkalommal kellett igénybe venni.

A vendéglátás terén 74 pub, 27 melegkonyhás büfé, 2 reformkonyha, 7 kisbüfé, 6 édesség, 3 főtt kukoricás továbbá 80 iparművész és ajándéktárgy-árus állt a vendégek rendelkezésére.

A higiéniai szolgáltatások köre (WC-k, tusolók) a tavalyihoz képest 10 százalékkal bővült. Az idei Szigetre több ponton a rendezvényen "debütáló", vadonatúj tusoló-konténereket állítottak be a szervezők. Így idén összesen 1150 (a mobil, konténer és az épületekben lévő) WC és 1000 mosdó és zuhanyzó állt rendelkezésre. A tisztításhoz 2 tonna fertőtlenítő vegyszert, 18 ezer vizet továbbá 80.000 tekercs wc-papírt használtak fel.

A Szigetet folyamatosan takarították a fesztivál ideje alatt. A résztvevők az elmúlt egy hétben összesen körülbelül 3500 köbméter vegyes hulladékot "termeltek". A pontos mennyiséget egyelőre csak megbecsülni lehet, mert a Szigetet a rendezvény után még napokig takarítják. A munka várhatóan a hétvégére fejeződik be.

Hangosítás, romák, étel-ital (Oldaltörés)

Roma-e vagy sem?
Bár a Sziget Fesztivál tagadhatatlanul a bulizásról szól, a rendezvényen civil szervezetek is jelen vannak. Idén 365 civil szervezet pályázott azért, hogy képviseltethesse magát a rendezvényen, a fesztivál szervezői ezekből választották ki a szerencsés százat. A hvg.hu szigeti tudósítója az Amaro Drom (Utunk) című roma lapot kiadó Amaro Drom Alapítvány munkatársával beszélgetett.
A kisebb színpadok hangosításával több fellépő elégedetlen volt. Hajós András, az Emil Rulez zenekar frontembere például együttesének blogján fakadt ki a szerinte rossz hangosításon, sőt jelezte: jövőre fel sem akar lépni, ha a hangosításon nem változtatnak. „A problémát ott látom, hogy míg a Korn-nak természetesen jár a mittoménhánytízmillió forint arra, hogy jól szóljanak, ami így van rendjén, addig nekünk nem jár a mittoménhányszázezer forint, nyilván arányosan amennyivel kisebbek vagyunk a Korn-nál. És ez fáj nekem” – írta Hajós. 

Hajóssal egy véleményen volt a hvg.hu által megkérdezett Eleven Hold nevű zenekar gitárosa, Bodó Gyula is, míg a Kimnowak szerint évről-évre egyre jobb a hangosítás. „Idén két zenekarral is játszottam a Szigeten, az egyik egy nagyobb helyszínen lépett fel, a Siemens színpadon, a másik egy intimebb, kisebb térben, a Cökxpon Ambient sátorban. Mindkét helyen kiváló hangosítás volt. Igaz, vittük a saját hangmérnökünket, és lehet, hogy a bérelt felszereléssel is szerencsénk volt. 1995-ben a Kimnowak-kal volt egy koncertünk a Szigeten, amikor ötször ment el a teljes hang és fény a másfél órás fellépés alatt, mert valaki a tömegben szétrúgta a csoportkábelt. Zseblámpával világítottunk. Teljes káosz volt. Ehhez képest már évek óta azt látom, hogy minden hajszálpontosan működik, segítőkész a technikai személyzet, jó minőségű a cucc. Igaz, a hangerő-potmétereket éjjel fél egy körül már lefelé húzkodták. De mi a színpadon feltekertük...” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Gergely, a Kimnowak basszusgitárosa.

Biztonságos volt

Étel-ital a Szigeten
A Nagyszínpadhoz legközelebbi, hosszú éveken át abszolút favorit szerb konyha idén egyedül azzal vonta magára az éhes szakközönség figyelmét, hogy méteres átmérőjű füstoszlopa révén ez volt a rendezvény legmesszebbről felismerhető szabadtéri étkezdéje. Tovább a bejegyzéshez!
A korábbi évekhez képest egyébként idén biztonságosabb volt a Sziget. Amíg az elmúlt évben összesen 158 bűncselekmény történt a rendezvényen, addig ez az adat idén, a Sziget utolsó előtti napjának délelőttjéig nem érte el a negyvenet. Tavaly 158 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük, főleg apróbb lopás miatt. Az idén egy nappal a rendezvény vége előtt, 116 feljelentés érkezett.

Az eltűnt értékeik után érdeklődők jelentős része is azt mondta, hogy nem ellopták tőle, hanem elveszítette valamilyét. A többség az iratait, vagy a táskáját hagyta el, de olyan is volt, aki mindjárt az első napon a gitárját veszítette el. Az egyik legszerencsésebb valószínűleg az a lány volt, aki kétszer is elhagyta a kézitáskáját, de mindkét esetben megtalálta és leadta valaki.

A szervezők szerint népszerűek voltak és jól vizsgáztak az elektronikus lopásgátló jeladók. A harminc forintért bérelhető kis szerkezetek a csomagokban, értéktárgyakban elrejtve a kijáratnál jelezték, ha valaki ki akarta vinni azokat a fesztivál területéről. A látogatók 1700 jeladót béreltek és több esetben is sikerült lefülelni olyanokat, akik lopott értékkel próbálták elhagyni a Szigetet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Vasárnap 60 ezren mulattak a Szigeten

A Sziget Fesztiválon vasárnap 60 ezren mulattak, 14 ezerrel többen mint egy évvel korábban ugyanezen a napon. A hétvégén egyébként a rendezvény látogatottsága rekordot döntött.

MTI Kult

Hetvenezren voltak szombaton a Szigeten

Nézőcsúcsot döntött a Sziget Fesztivál, a szombati programokra mintegy 70 ezren voltak kíváncsiak. A Sziget Fesztivál tizenhárom éves történetének legsikeresebb napja volt a szombati, este 11-re az összes napijegy elfogyott, a szervezők a Hajógyári-sziget bejáratához kirakták a "Mára megtelt a Sziget" feliratú táblát.

MTI Gazdaság

Sziget: az államnak segítenie kell a lakáshoz jutást

Az állampolgárok több segítséget várnak az államtól a lakáshoz jutás kérdésében, bár az Alkotmánybíróság egyik korábbi határozata alapján az alaptörvény csak az átmeneti szálláshoz való jogot tartalmazza - mondta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Sziget Fesztiválon.

Kult

Küldjön fotót a Szigetről a hvg.hu-val!

A Sziget Fesztivál négy pontján is megtalálhatók azok a terminálok, amelyeken az érdeklődök híreket olvashatnak, böngészhetik a fesztivál programjait, mi több, fényképet és e-mailt is küldhetnek magukról bárkinek.

eurohirek.hu Itthon

Az Európai Generációs Paktumról a Szigeten

Országgyűlési és európai parlamenti képviselők is feltűntek szombat délután a Civil Szigeten, akik elsősorban a fiatalokhoz és a fiatalokról szóltak. Szó esett oktatásról, képzésről, ifjúságpolitikáról, munkavállalásról és természetesen a civilekről, az önkéntességről.

Videó: Nico Rosberg kezei közt sírt a Ferrari 488 Pista

Videó: Nico Rosberg kezei közt sírt a Ferrari 488 Pista

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülő a Hargitán

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülő a Hargitán

Meghalt az Aki legyőzte Al Caponét színésze

Meghalt az Aki legyőzte Al Caponét színésze

Ha ön is használja a VLC lejátszót, akkor gyorsan frissítse

Ha ön is használja a VLC lejátszót, akkor gyorsan frissítse

Az égben az arany ára, de miért ?

Az égben az arany ára, de miért ?

Karácsony: Szeretek nagyvonalú lenni

Karácsony: Szeretek nagyvonalú lenni