szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A parlament nemzetbiztonsági bizottságában már májusban téma volt a Szatmári-ügy, a "kémtörténet" főszereplője pedig valójában nem Szatmári Ildikó, hanem férje, Szatmári Tibor lehet.

A kémelhárítás tervet dolgozott ki a kémkedés gyanújába keveredett Szatmári Tibor és felesége, Szatmári Ildikó – szakszóval – elszigetelésére, amely állítólag éppen a Magyar Nemzet által múlt héten kirobbantott „kémbotrány" miatt szakadt félbe – derül ki a HVG csütörtökön utcára kerülő friss számából.

Az alaptörténet egyébként már régóta forgalomban van: elsőként idén áprilisban a Transindex, a kolozsvári magyar nyelvű hírportál fórumán jelent meg – Szatmáriék nevével – egy utalás, majd a magyar Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának május 3-ai, egyébiránt az Nemzetbiztonsági Hivatal éves jelentésének rutinszerű megvitatására összehívott ülésén Demeter Ervin (Fidesz-MPSZ) volt titokminiszter vetette fel, hogy a házaspárt illetően hírszerzési gyanút felvető „adatok keletkezhettek". Kérdés, Demeterhez mikor jutott el a hír, a HVG értesülései szerint ugyanis a tavaly decemberi, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampánya során a Fidesz több vezető politikusa még aktívan konzultált Szatmári Tiborral.

A magyar elhárítás egyébként nyilvánvalóan a férjet tartotta veszélyesebbnek, ő ugyanis rendszeresen részt vett a Magyar Állandó Értekezlet legbizalmasabb ülésein, így az NBH joggal tarthatott attól, hogy az ott elhangzottak illetéktelen fülekbe jutnak. A kulturális-oktatási szférában – például az Apáczai Közalapítványnál – tevékenykedő asszony ellenben nemigen férhetett hozzá fontos adatokhoz.

Az állítólagos „kémhistóriáról” és annak politikai hátteréről bővebben a HVG csütörtökön utcára kerülő számában olvashat!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG/hvg.hu Itthon

Tovább gyűrűzik a magyarországi kémbotrány

Romániának kémkedett volna a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) egyik munkatársa, Szatmári Ildikó, illetve férje, Szatmári Tibor, aki korábban Markó Béla romániai magyar vezető bukaresti sajtófőnöke, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) budapesti irodavezetője volt - gyanítja sajtóhírek szerint a magyar nemzetbiztonság.

Hét nap

KÉMBOTRÁNY A HTMH-BAN

Romániának kémkedett a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) egyik munkatársa, Szatmári Ildikó (képünkön jobbra)...

MTI Itthon

Beszámoltak Gyurcsánynak a "kémtörténetről"

A kormányfő megkapta és tanulmányozza azt az írásbeli tájékoztatót, amelyet pénteken kért Tóth András nemzetbiztonsági államtitkártól az egyik napilap által tálalt magyarországi "kémtörténetről", illetve annak valóságtartalmáról.

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo