szerző:
MTI

A magyar baromfi fogyasztása biztonságos, ugyanis az állatokat zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között tartják - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A szakember közölte azt is, hogy a biztonság fokozása érdekében a magyar baromfi-vágóhidakon a héten alkalmazni kezdik azt az Amerikában is bevált gyorstesztet, amely képes elsődlegesen kimutatni az esetleges madárinfluenza fertőzést a háziszárnyasokban.

A terméktanács felmérése szerint a múlt hét közepe óta - azaz a madárinfluenza magyarországi diagnózisát követően - nem esett vissza számottevően a baromfifogyasztás.

A szakember megjegyezte, a szakmai szervezet és a baromfitartók is felkészültek arra, hogy Magyarországon előbb-utóbb megjelenik a madárinfluenza vírusa. Ezért olyan zártrendszerű tartástechnológiát dolgoztak ki, amely garantálja, hogy a tenyésztett háziszárnyasok ne érintkezhessenek vadmadarakkal.

Annak érdekében, hogy az emberek bizalma továbbra se rendüljön meg a baromtermékekben a terméktanács támogatásával gyorstesztet szereztek be, és ezt e héttől alkalmazni fogják a baromfi-vágóhidakon - mondta dr. Vécsei László állatorvos, a Baromfi Terméktanács szakértője.

A szakember szerint egy teszt 1.800 forintba kerül, jelenleg 600 már az országban van. További 500 ezer darabot megrendeltek "a fogyasztói bizalom fenntartása érdekében".

A terméktanácsnál hangsúlyozták, hogy azok a termékek, amelyeket elláttak a terméktanács ellenőrzőjegyével, mindenképpen biztonságosan fogyaszthatóak. Az ellenőrzőjegyen az olvasható, hogy hatósági állatorvos ellenőrizte a terméket.

200 milliárd felett a tavalyi bevétel (Oldaltörés)

Takács László, a terméktanács igazgatója elmondta, a múlt évben az ágazat árbevétele mintegy 220-230 milliárd forint volt. Ebből 180-200 milliárd forintot tett ki a hús értékesítésből származó árbevétel, a fennmaradó rész  a tojás eladás bevétele. A múlt évi árbevétel 4-5 százalékkal volt kisebb az előző évinél - mondta az igazgató. Okként említette a kis mértékű volumen csökkenést, valamint az árak mérséklődését.

Mindez főként az ágazati export árbevételek csökkenésében jelentkezett: a kivitel értéke 14-15 százalékkal mérséklődött, 420 millió dollárra. A terméktanács az idén a múlt évihez hasonló, esetleg annál 1-2 százalékkal alacsonyabb árbevétellel számol.

Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, tapasztalatai szerint az egészségügyi zárlat alatt lévő községekben az emberek betartják a hatóságok előírásait, és mindent megtesznek azért, hogy a vadmadarakról ne terjedjen át a madárinfluenza a háziszárnyasokra.

A főállatorvos ugyanakkor még mindig nem tudta megerősíteni, hogy a Dél-Magyarországon elhullott bütyköshattyúk valóban a madárinfluenza emberre veszélyes változatát hordozták-e. Az angliai referencialaboratórium vizsgálati eredményei várhatóan a hét közepére állnak rendelkezésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Azonnal csökkent a baromfihús fogyasztása

A baromfivírus hírének hatására 10-15 százalékos fogyasztás-visszaesés azonnal tapasztalható volt, az olasz export is visszaesett, ám még korai lenne megbecsülni a magyar baromfiágazat emiatt keletkező pénzügyi veszteségét - mondta Erdélyi István, a Baromfi Terméktanács elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Betiltották a baromfi szabadon tartását a szomszédban

Ausztriában szombattól az ország egész területén megtiltják a baromfi szabadon tartását: a szárnyasokat zárt helyen kell tartani, hogy ne érintkezhessenek vadmadarakkal, és így megelőzhessék a madárinfluenza terjedését.

Hét nap

BAROMFITARTÓK PÉNZE

Nem teljesítette a tél végi agrárdemonstrációkat lezáró megállapodásban (HVG, 2005. március 19.

MTI Itthon

Újabb ÁNTSZ-bírság a békéscsabai baromfifeldolgozónak

A korábbi nyolcvanezer forint után újabb, immár százezres nagyságrendű bírság kiszabása mellett döntött az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Békéscsabai Intézetének vezetője, mert a város baromfifeldolgozójában továbbra sem tartják be a hatóság által előírt higiéniai előírásokat.

MTI Világ

A baromfihús-piac további gyengülésétől tart a FAO

"Az olyan behozatali tilalom, amely nem tesz különbséget az influenza által érintet és nem érintett országok között, nem felel meg sem a Világkereskedelmi Szervezet szellemének, sem az állategészségügyi világszervezet szabványainak" -áll az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének (FAO)közleményében.

MTI Gazdaság

A Baromfi Terméktanács szerint nincs veszély

A Baromfi Terméktanács szerint a madárinfluenzával kapcsolatban az igazi veszély az, ha a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak néhány szórványosan elhullott vadmadár esetének, és ezt összekeverik azzal, hogy zárt telepen, biztonságos körülmények között tömegesen tenyésztenek baromfikat.

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Orbán 20 éve a korrupcióról: Elszomorító, hogy olyan ügyekben sem indultak vizsgálatok, amikben kellett volna

Már gyártják a VW unikum kabrió divatterepjáróját

Már gyártják a VW unikum kabrió divatterepjáróját

Bedőlt Vajna Tímea gyémántos cége

Bedőlt Vajna Tímea gyémántos cége

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

A nagy érdeklődés miatt a Madách térre tették át a hétfői tüntetést

A nagy érdeklődés miatt a Madách térre tették át a hétfői tüntetést