szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig három roma párt jegyeztette be magát jelölő szervezetként az Országos Választási Bizottságnál (OVB), közülük várhatóan kettő tud majd indulni az országgyűlési választáson. Több cigány civil szervezet a két nagyobbik parlamenti párt valamelyikét támogatja az áprilisi megmérettetésen.

Az OVB január 20. óta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán által vezetett MCF Roma Összefogás elnevezésű pártot, a Fávor József nevével fémjelzett Magyarországi Romák Demokratikus Pártját, valamint a Balogh Csaba által létrehozott Liberális Roma Unió Pártot vette nyilvántartásba, míg a Szajkó Béla vezette Magyarországi Roma Összefogás Párt kérelmét elutasította.

Kolompár Orbán vezetése alatt a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) 2002-ben választási együttműködést kötött az akkor még ellenzékben lévő Magyar Szocialista Párttal (MSZP). Az MCF 2005 októberi kongresszusán döntött arról, hogy nem újítja meg a megállapodást a szocialistákkal, és önállóan - MCF Roma Összefogás néven - indul az országgyűlési választáson.

A parlamenti pártok a romákkal kapcsolatban nem tudták betartani azokat az ígéreteket, amelyeket a korábbi választások alkalmával tettek - mondta Kolompár, aki szerint 350 ezer roma szavazattal 5-6 százalékot is elérhetnek a választáson.

A nemrégiben megalakult Cigány Demokraták Szövetsége (CDSZ) januárban választási együttműködési megállapodást kötött az MCF Roma Összefogással. A megállapodás szerint a CDSZ negyven képviselőjelöltje a párt színeiben indul az országgyűlési választáson.

Fávor József, a Magyarországi Romák Demokratikus Pártjának elnöke elmondta: jelenleg is gyűjtik az ajánló szelvényeket és tárgyalásokat folytatnak más pártokkal. "Megpróbálunk mindent annak érdekében, hogy önállóan indulhassunk"  - fűzte hozzá, de további részletekről nem kívánt beszélni.

A Liberális Roma Unió Párt nem tud egyéni képviselő-jelöltet állítani, kopogtatócédulát még nem gyűjtött - közölte Balogh Csaba, aki úgy fogalmazott, "az volt a célunk, hogy bemutatkozzunk a porondon".

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködéséről szóló megállapodást, további részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A Lungo Dromnak - mint a szervezet 15 éves jubileumi kongresszusán, tavaly novemberben elhangzott - 872 tagszervezete és több mint 25 ezer regisztrált tagja van.

A Roma Polgárjogi Mozgalom a jövő heti országos gyűlésen dönt arról, melyik párttal kíván együttműködni a választáson - közölte a szervezet elnöke, Horváth Aladár. 

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) továbbra is a szocialistákat támogatja - mondta Dógi János, a szervezet vezetője, aki egyben az MSZP Cigánytagozatának elnöke is.

A kormányzat cigánypolitikáját az elmúlt időszakban élesen bíráló Roma Polgári Tömörülés (RPT) később dönt a választási együttműködés kérdéséről - közölte Makai István elnök, aki azonban azt valószínűsítette, hogy a Fidesz támogatása mellett döntenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Orbán szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak

Szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak Orbán Viktor azon a fórumon, amelyet a Fidesz Gazdasági Konzultáció elnevezésű programsorozata keretében rendeztek roma vállalkozók részére szerdán Szécsényben.

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban