szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz kormányfőjelöltje hétfő délelőtt konstatálta, hogy az elmúlt négy évben a romák helyzete cseppet sem javult, de ehhez hozzáfűznie alig-alig sikerült valamit.

Orbán Viktor konzultál. Konzílium a nemzet dokto-
ra nélkül
© hvg.hu

Orbán Viktor kampánystábja precíz munkát végez: a Nemzeti Konzultáció névre keresztelt, spontán fórumnak láttatott kampánykörút állomásait rendszerint a célközönséghez leginkább passzoló helyszínen rendezik (lásd a fiataloknak szóló beszélgetést, amelyre a Liszt Ferenc tér egyik kávézójában került sor). A romákkal folytatott beszélgetésre azonban – ki tudja, miért – a Soroksári út egyik kevéssé vonzó raktártömbjében működtetett műteremben gyűlt össze az a nagyjából száz ember, aki meghívót kapott.

A hangszórókból glamúr zene szólt, s Farkas Flórián Lungo Drom-elnök várta kissé feszülten, hogy megérkezzék Orbán Viktor. A hangosbemondó megkért mindenkit, hogyha fokozódnak az indulatok, akkor is hallgassák végig egymást. Ettől – utólag látva – felesleges volt tartani, a rendezvény kifejezetten higgadt, már-már apatikus légkörben zajlott. Orbánt taps és mocorgás fogadta, ő azonban – miután néhány kezet megrázott - öt perc türelmet kért, hogy kabátját levethesse.

Napi kampányadag
Március 26.: Orbán: „tapsoljuk meg a szocialistákat!”
Március 20.: A dúskeblű apuka esete a halvány ibolyával
Március 19.: A paradicsomleves legyen paradicsomleves
Március 15.: Orbán megígérte a tavaszt
Március 10.: "Sípot, füttyöst, rágót az asztalra!"
Március 9.: Orbán-adomák ifjaknak
Március 8.: Áder a rengetegben
Március 7.: "Lezsák: az MDF-ről jót vagy semmit, vagy inkább semmi jót"
Március 6.: Zsidózás-e a díszzsidózás?
Március 4.: MDF zu Hause
Március 3.: Csak Bagó lépett rá a gereblyére?
Március 2.: "Egyezményes kézmozdulat"
Március 1.: Új Magyarország, régi trükk
Február 28.: A jövőről? Veled? Ugyanitt?

Talány, hogy egy ilyen, a sorozatos nagygyűlések árnyékában megbúvó, s szerény körítésű rendezvénynek mi is lenne a célja. A romák életkörülményei katasztrofálisak, a munkanélküliség körükben óriási, így bajosan lehetne Orbántól azt várni, hogy hatásosan fesse le előttük az eljövendő Kánaánt. Nem is tette.

Visszatérése után helyet foglalt Farkas Flórián mellett, s együtt hallgatták a rendezvényt megnyitó Kudlik Júliát. A voltaképpen már lezárult konzultációsorozat háziasszonya után energikusan pattant a színre a Fidesz numero unója, aki rögtön tisztázza: ámbár sokan kétpártrendszerrel „riogatnak”, részükről nem egy párt száll ringbe a választásokon, hanem egy széleskörű szövetség, amelynek a pártelnök szerint leginkább szervezett roma tömörülés, a Lungo Drom is tagja. Farkas Flórián szervezete már most is bír parlamenti képviselettel, Orbán viszont pár szóban előirányzott az önkormányzati választásokra időzített együttműködést is a roma közösséggel.

A két vezető rövid számjátékba kezdett. Farkas Flóriánra várt a feladat, hogy megtippelje a magyarországi cigányság létszámát. Farkas nyolcszázezerre becsült, s – mint mondta – már a romák körében sem akkora a népszaporulat, mint korábban. A cigányok jobban terveznek előre, mint az átlagember, vélekedett Farkas, csak éppen ennél nagyobb nyomorban még sosem éltek, mint most. „Újabb négy évet nem bír ki a cigányság” – vélekedett. Emellett arra jutott, hogy leginkább a cigányság érdeke volna a kormányváltás, szerinte közöttük kormányváltó hangulat van. Mindez a romák közötti óriási munkanélküliségre vezethető vissza. A romákat a segélyekkel együtt emlegetik, pedig a hazai cigányság polgárosodni akar – magyarázta a Lungo Drom vezetője.

A közös beszélgetésben Orbán udvariasan érdeklődött a cigányság helyzetéről, a roma képviselő pedig udvariasan tájékoztatta róla főnökét. Kitértek a roma munkavállalókat sújtó diszkriminációra, majd egymás után színpadra szólították a közönség soraiban ülő roma vendégeket. Orbán Viktor partnerként kezelte a színre lépőket, időnként olyasféle mikrofonállvány benyomását keltette, amelyeket rendszerint vele szembe ültetnek le a baráti szerkesztőségek: az úgynevezett alákérdezés technikáját alkalmazta, majd várt arra, hogy bezsebelje az elmúlt négy évet bíráló válaszokat.

Vendégségben (Oldaltörés)
Orbán és egyik vendége. Néma tartomány
© hvg.hu

A kiszólított vendégek azonban jóhiszeműen mondottak ki olyasmit is, amit – fájdalom, de – nem lehet az aktuális kormányzatra verni. Rendszerint azt állították, hogy eleve milyen nehéz a helyzetük. A mélyépítéssel foglalkozó, jórészt romákat foglalkoztató fiatal vállalkozó nehezményezte, hogy a közbeszerzési eljárásokból nem részesülnek, szerinte cigányember ilyenhez nem férhet hozzá. (A "legendásan sok" roma vállalkozónak állami megrendeléseket juttató ex-kormányfő eközben megértően nézett.) A fiatalember tulajdonképpen sikeresnek érzi magát, ő a példa arra, hogy egy roma igenis törekszik, vállalkozik, ha lát benne perspektívát. Erről más is szót ejtett, mondván, hogy nehezen lehetne léhűtőnek nevezni azokat a romákat, akik kora hajnalban kelnek, hogy aluljárókban árulják portékájukat.

Ezután a romák egészségügyi helyzetével foglalkozott a pártvezér. A mikrofonhoz invitált asszony (szakképzett ápolónő) a gyógyszerárakra panaszkodott. „Van egy olyan terv, s mi küzdünk is ellene” – utalt "valakik" tervére Orbán, akik „fizetőssé tennék az egészségügyet”. Hogyan érintené ez a romákat? – így Orbán, aki semmit nem bízott a véletlenre, és megállapodott beszélgetőtársával, hogy mindez rosszul érintené őket.

Hol a konzervatívok romaprogramja? - Az SZDSZ közleményben reagált Orbán soroksári úti fellépésére.

Orbán Viktor csak a kampányban aggódik a romákért, de nem láttunk még romaprogramot, értékelhető romapolitikát a Fidesz részéről - írja hétfői közleményében az SZDSZ-es Mohácsi Viktória, majd úgy folytatják: "lett volna módjuk cselekedni – van roma képviselőjük az Európai Parlamentben, és három fideszes roma képviselő a magyar törvényhozásban. Köztük olyan, aki még egyszer sem szólalt meg!". "A romák hétszázezres tömege által várt szegregációellenes programok ebben a ciklusban végre elindultak. Orbán miniszterelnöksége alatt nem történtek lépések a szegregáció felszámolására, és ebben a ciklusban is csak a roma holokauszt-kárpótlás visszásságai kapcsán nyilvánultak meg. Program nélkül, üres frázisokkal vágnak neki a következő négy évnek is." - áll Mohácsi Viktória közleményében.

A „kulturális életből” színpadra szólított roma interjúalanyról kiderült, hogy hobbizenész, nem is a muzsikálásból próbál megélni, márpedig – valljuk be – vannak ezzel így jó páran ebben az országban. A négyfős családot megalázóan kevés, nyolcvanezer forintból eltartó háztartásbeli fiatalasszony elmondja, szülői és állami segítséggel építettek házat, no nem négy, hanem egy éve. A megszólaltatott agrárvállalkozó sem a tizenkét hektáros földjéből tartja fenn magát, mellette felnőttképzési programot vezet, mint mondta, sikerrel. A faramuci helyzetre persze az említett zenész-táncpedagógus is rávilágít: a színpadra kiálló romák többségének ugyanis történetesen van munkája, de ettől még százezrek élnek egzisztenciális válságban.

Orbán azért kijátszotta a Gyurcsány ellen már az egy hete tartott pártkongresszuson is előhúzott aduját: mit szól a miniszterelnök azon javaslatához – tette fel az egyik résztvevőnek álnaívan kérdését -, hogy a szegénység megszüntetésére a "generációs lánc" megszakítása jelenti a megoldást, azaz Gyurcsány – interpretál Orbán – elvenné a roma gyerekeket szüleiktől. Az alákérdezés megtette a hatását, a színpadon álló idősebb asszony felháborodott.

Valójában Gyurcsány Ferenc – saját diákkori példájára utalva – egy decemberi konferencián vetette fel a bentlakásos iskolák és óvodák elterjesztésének ötletét, mondván, odabenn a gyerekeket felelősségvállalásra szoktatnák, míg otthon csak munkanélküli szüleik modelljét látnák. A családok szabadon választhatnák ezt a lehetőséget, mondta akkor a kormányfő, akinek javaslatát a szakemberek sem tartották jó ötletnek.

Az idős roma asszony egy mondat erejéig a romák összlétszámának a beszélgetés elején pedzegetett kérdésére is visszaugrott, s a „sokan vagyunk, de még nem vagyunk elegen” mondatot nyújtotta át ajándékul a volt kormányfőnek. (Ahhoz mindenesetre nem elegen, jegyzi meg magában a tudósító, hogy bármely parlamenti párt akárcsak egyetlen kampányüzenetet szánjon a roma közösségre. Plakátokon, reklám-szpotokban még véletlenül sem találunk roma karaktert.)

A romák számára – vélekedett az asszony – a munka, otthon, család hármas jelszava volna a legfontosabb, ennek ellenére rengetegen kényszerülnek embertelen körülmények között élni. A védőnők nem keresik fel a romatelepeket, egészségi állapotuk egyre romlik, s az elmúlt négy évben sem volt javulás.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje mindvégig tartózkodóan és udvariasan hozta a mindenkit mély empátiával meghallgató vezető szerepét, az elkeseredett emberek fórumán nyoma sem volt a Fidesz-kongresszuson látott belterjes, esetleg idétlen poénoknak. A romáknak azt javasolta, járjanak emelt fővel, maradjanak önérzetesek, s szavazzanak lelkiismeretük szerint. Hiába, Farkas Flórián is megmondta: nincs jobb és baloldali cigányember, csak cigányember van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Választás 2006

Interjú Orbán Viktorral

Orbán Viktor szeretné, ha a liberálisok mind nagyobb számban otthont találnának a Fideszben, és a viták a „táboron belül” folynának. Visszautasítja, hogy a demokratikus intézmények gyengítését akarná. Ha győznek, a lehető legjobb viszonyra törekedne az Egyesült Államokkal. A költségvetési előirányzatok betartásáért a kormány tagjai, és ő maga is, fizetésükkel felelnének- mondta el többek között a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu Választás 2006

Orbán, mint a liberális együttműködés szószólója (videó)

A hvg.hu ma induló filmhíradós rovata különös csemegével lepi meg a nézőt. A Fekete Doboz felvétele 1994. április 13-án készült, amikor a Fidesz, az SZDSZ, az Agrárszövetség és a Vállalkozók Pártja elnökei még "reálisnak" vélték a liberális választási koalíció győzelmét.

MTI Hírek

Martonyi: magyar állampolgárság, letelepedés nélkül

A Fidesz azt akarja, hogy a magyar állampolgárság az állandó letelepedés kötelezettsége nélkül is megszerezhető legyen egyéni eljárással. Ezt Martonyi János, a Szabad Európa Központ vezetője mondta hétfőn Budapesten, a Fidesz külpolitikai programját bemutató konferencián.

hvg.hu Választás 2006

Kuncze: dr. Antiliberalizmussal egy "táborban”?

A hvg.hu Orbán Viktorral készített interjúját kommentálta az SZDSZ elnöke, aki szerint a jobboldal vezetői, így Semjén Zsolt és Mikola István antiliberális megnyilvánulásai kizárják, hogy a szabadelvűek a Fideszre szavazzanak.

MTI Választás 2006

Gyurcsány nem mondja meg, milyen zenét hallgassunk

Magyarország okos, felnőtt emberek országa, ahol a politikusoknak nem nevelniük, hanem szolgálniuk kell a nemzetet és tiszteletben tartaniuk a szabadságot - jelentette ki Gyurcsány Ferenc Békés megyei kampánykörútjának szeghalmi állomásán.

MTI Választás 2006

A Fidesz menesztené Kókát a párnagáz miatt

A Fidesz szerint az úgynevezett párnagázt jóval értéke alatt értékesítette Kóka János, ezért a gazdasági miniszter menesztését kérik a kormányfőtől - írta Áder János Fidesz-frakcióvezető Gyurcsány Ferenc kormányfőnek hétfőn.

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Győzelmet engedett ki a kezéből, majd ikszre mentett a Fradi Norvégiában

Várkonyi Andrea a TV2 és a Life TV után saját lábára áll

Várkonyi Andrea a TV2 és a Life TV után saját lábára áll

Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat

Nyomkövetőt szereltek hat bálnára, itt ön is nézheti, merre vándorol a csapat