Tetszett a cikk?

Vajon miért ér az Andrássy út 3. „csak” 328 millió forintot, és a Divatcsarnok 3,6 milliárdot, mikor mindkettőben Lotz Károy freskói találhatók, azzal a különbséggel, hogy az Andrássy út 3-ban több falfestmény van? Miért szavazza meg a VI. kerületi önkormányzat a ház kisajátítását egy olyan, még éppen bejegyzés alatt álló, 3 milliós törzstőkéjű kft-nek, amelynek ügyvezetői huszonévesek, ismeretlenek az ingatlanberuházók körében és még saját tőkéjük sincs? Miért nem érvényesíthették a bérlők elővásárlási jogaikat? Miért bukkannak fel rendre azonos cég- és személynevek VI. kerületi ingatlanügyletek kapcsán? E rejtélyeknek próbál utánajárni háromrészes cikkünk és videóriportunk.

Házuk eladásának megakadályozásában reménykednek az Andrássy út 3., az egykori Saxlehner-palota intézményi és egyéni lakói, bérlői. A ház tökéletes műszaki állapotban van, művészeti értékeit tekintve egyedülálló. A háromemeletes, eklektikus stílusú bérpalotát 1886-ban Czigler Győző tervei alapján építette az ásványvíz-forgalmazásból meggazdagodott vállalkozó, Saxlehner András és neje, az operaénekes Saxlehner Emma. Az építkezést a sasadi ásványvízforrások hasznából finanszírozták. A Hunyadi János keserűvíznek szánt főhajtás ma is látható a földszinti előcsarnokban: Lotz Károly freskói a gyógyvíz fogyasztását és a fürdőzést magasztalják. Dúsan faragott famennyezetet, stukkók, patinás aranyozás, selyemtapéták, velencei csillárok bűvölik el az épület látogatóit, amelynek első emeletére 1938-ban beköltözött az akkori Magyar Királyi Postához tartozó Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége. Helyét 1972-ben a Postamúzeum vette át, amely jelentős összegekkel támogatta az épület állagmegóvását és a házban található Lotz-freskók, Róth Miksa-üvegablakok restaurálását.

Ezt a házat 2004-ben verte dobra a VI. kerület: eladta 328 millió forintért két huszonéves, Écsi Anita és Szalai Edit éppen bejegyzés alatt álló projektcégének, az A3 Express Kft.-nek. Az A3 a cég tulajdonrészét, a ház vételi jogával együtt, ukrán befektetőknek adta tovább, akiktől azt a V.S.Á. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vásárolta meg, ismeretlen összegért. Ez a kft jogosult most az épület megvételére. (Említésre méltó, hogy a szintén az Andrássy úton található Divatcsarnokot a VI. kerület 2005 végén 3,6 milliárd forintért adta el, egyik legnagyobb ékességével, a Lotz-teremmel együtt. A divatcsarnokbeli Lotz-freskó kisebb, mint az Andrássy út 3-ban található párja. Ez utóbbit sok kisebb eredeti falikép is kiegészíti).

Andrássy úti lakók tüntetése tavaly júniusban.
Egy a párna, egy a stempli
A Postamúzeum nem nyugodott bele, hogy feje fölött eladják a tetőt, és pert indított a tranzakció megakadályozására. Egervári László, a Postamúzeumot üzemeltető Hírközlési Múzeumi Alapítvány ügyvezetője a hvg.hu-nak elmondta, bízik abban, a bíróság megakadályozza a ház eladását. Ám ha mégsem, a múzeum érvényesíteni akarja elővásárlási jogát és maga törekszik majd tulajdonrész megszerzésére. "Ha felajánlották volna nekünk is a ház vételi jogát, mi is tettünk volna ajánlatot, ami minden bizonnyal tetemesebb összegről szólt volna, mint amennyiért az elkelt. Ez a palota ma ebben az állapotában egyedülálló Magyarországon. Nemzeti kincs. Önkormányzati segédlettel elzárni ezt a köz elől, épp ésszel föl nem fogható" – tette hozzá a múzeum igazgatója.

Megkerestük Sas Róbertet a V.S.Á. Kft. tulajdonosát, szerettük volna megtudni, mi a szándékuk a vételi joggal, külföldi befektetőt keresnek-e, és ha igen, az mennyit lesz hajlandó fizetni az A3 cégnek a házért? Vajon bíznak-e a per megnyerésében? Sas határozottan elhárította megkeresésünket és a válaszadást.

Folyt. köv. 

Sipos Anett

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Luxusberuházás: alapkőletétel az Andrássy úton

A budapesti Andrássy úton egy meglévő klasszikus épület felújításával, illetve öt új épületszárny megépítésével 77 luxuslakást épít a fővárosban a luxemburgi Orco Property Group. A beruházás értékét üzleti titokként kezelik.

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Milyen büntetésre számíthat Szájer, ha a drogügyet rábizonyítják?

Milyen büntetésre számíthat Szájer, ha a drogügyet rábizonyítják?

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán