szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre adtak hírt arról, hogy Toller László állapota rosszabodott, és arról, hogy a MSZP-nek továbbra is ő a polgármester-jelöltje. Miért nem gondolkodik a helyi szervezet az utódlásról? Ki jöhet szóba a balesetet szenvedett politikus utódjaként? A pécsiek suttognak.

Pécs belvárosa. Ki ül a lóra?

„Nincs B-terv, nincs napirenden az utódlás kérdése, és ebben egységes a szocialista párt országos és baranyai szervezete egyaránt” – mondta a hvg.hu-nak Juhász István, az MSZP helyi elnöke. Az őszi, helyhatósági választásokra készülő kampánystábot is vezető politikus elmondása szerint optimista, és lát esélyt Toller László száz százalékos felépülésére.

- A polgármesterjelölt személyét július 15-ig kell megjelölni. A mi egyetlen jelöltünk Toller László, nem indokolja a helyzet, hogy másban gondolkodjunk – mondta a pécsi politikus a terveiket firtató kérdésre. „A párt szűkebb környezetében még gondolati szinten sem foglalkoztunk azzal, hogy más jelöltet kéne állítanunk” – magyarázta Juhász István, aki hozzátette azt is, hogy rendkívül etikátlannak tartja, hogy egy ilyen helyzetben már az utódokról találgatnak. Azt is elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc tartja a családdal a kapcsolatot, „aggódó telefonbeszélgetéseket folytattak többször”.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben Toller László állota javul, de a választásokig nem gyógyul fel, miként kívánnak vele kampányolni, csak annyit válaszolt Juhász István: "előbb érjünk oda a hídhoz, aztán majd átkelünk a folyón".

Ennek ellenére a déli megyeszékhelyen már sokan találgatnak, hogy a csigolyatöréssel és koponyasérüléssel kórházban fekvő Toller polgármesteri székét kinek szánhatja a szocialista párt.

A hvg.hu információi szerint több név is szóba került. Az egyik Gonda Tibor, a jelenlegi alpolgármester, aki a 10 ezer lakos feletti települések szocialista listáját vezeti Baranyában. A helyi politikai élet meghatározó szereplőjének tartják, akinek egyes hírek szerint több konfliktusa is volt Toller Lászlóval. A jelenlegi alpolgármester az MSZP alapító tagja. Hasonlóan erős pozíciója van Tasnádi Péter képviselőnek is a pécsi közéletben. Ő a 10 ezer lakos alatti települések esetében lett a szocialisták megyei listavezetője. A 49 éves, szociológus végzettségű politikus az MSZP ügyvezető alelnöke, és 1998 óta politizál. Kunszt Márta alpolgármestert választották a június 22-i városi közgyűlésen Toller László helyettesének, így előfordulhat, hogy a politikus asszony is lobbizik majd a város első emberének címért. Juhász István személye is – a híresztelések szerint – szóba került, ám a szocialista elnök állítólag nem pályázik a pozícióra.

A megyei közgyűlés elnökeként szereplő, jogász végzettségű Kékes Ferencet is az esélyesek között említette párthoz közel álló forrásaink, bár egyes hírek szerint a megyei közigazgatási hivatal élére pályázik a politikus. Szili Katalin neve szintén szerepel a listán, bár felettébb kétséges, hogy a házelnöki széket a polgármesterire cserélné. A pécsi egyetem egykori rektorának, Tóth Józsefnek a nevét is szájra kapták a jól értesültek: mellette szól, hogy pártok felettinek tartják. A földrajztudományok doktora azonban már 66 éves, így könnyen lehet, hogy a kora nem felel majd meg az utánpótlásról gondoskodni kívánóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Toller bízott sofőrjében

A hétfőn balesetet szenvedett Toller László országgyűlési képviselő bízott sofőrjében, a 71 éves Szőke Jánosban, aki idős kora ellenére rutinos, kiváló szakember - mondta Papp Judit Pécs főjegyzője.

MTI Itthon

Toller László állapota továbbra is stabil

Továbbra is stabil Toller László országgyűlési képviselő állapota, akit folyamatos altatásban tartanak - tudatta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója hivatalos közleményben az MTI-vel szerdán.

Társadalom

Toller autóbalesete

Az MSZP továbbra is Toller Lászlót tekinti pécsi polgármesterjelöltjének az őszi önkormányzati választásokon -...

MTI Itthon

Toller László állapota stabil

Toller László szocialista politikus sérülései súlyosak, de állapota stabil - tudatta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója hivatalos közleményben.

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Áramszünet miatt vannak több órás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak több órás késések a dunaújvárosi vasútvonalon