szerző:
hvg.hu

Az alábbiakban ismertetjük a az Eurocontact belső feljegyzésének néhány magyar vonatkozású részletét. A szöveget Zach „Stichwort” szerűen írta, ezért néhány zárójeles magyarázatot fűztünk hozzá. A dokumentum valódisága mellett szól, hogy a die Presse az ügyet az osztrák választási kampány jegyében szellőztette meg, a magyarországi pártoknak állítólag juttatott kenőpénzek története a botránynak csupán mellékterméke.

Feljegyzés

Tárgy: 2004 február 5.-i megbeszélés

M5: Hétfő este az MSZP a 100 %-os kivásárlás mellett döntött. Csütörtökön, amikor a szándéknyilatkozat az AKA [Alföld Koncessziós Autópálya Rt.].és a Köztársaság [magyar állam] közt aláírásra került, állandó kapcsolatban álltam az MSZP/SZDSZ-szel, Csillaggal és Jureckával. [feltehetően Roland Jureckáról van szó, a Strabag műszaki ügyekért felelős igazgatósági tagjáról]. Jurecka egyértelműen a 40%-os változatot tartja kívánatosnak. Jellemző, hogy Jureckával hétfő éjjel fél 1-kor még telefonkapcsolatban voltunk. Csillag és Puch köszönetet mondtak, amiért segítettem nekik megértetni dokumentumainkat, és Medgyessyvel szemben argumentálni. A problémát úgy oldottuk meg, hogy a Köztársaság [magyar állam] ne maradjon ülve az M5--ösön, mert akkor a költségvetésben még nagyobb hiány keletkezik, és csak így valósíthatók meg a politikai célok. (Ez hatott az új pénzügyminiszterre is) [Draskovics Tibor]

....Jelenlegi helyzet: - az autópálya-pénzeket építőipari cégeken keresztül fizetjük - Puch (ahogy nekem mondta) elégedetlen és a pénzt már át is akarta irányítani.

Azt kell mondanunk Puch-nak, hogy

· a Strabag a pénzt rajtam keresztül szeretné kifizetni, mivel már fennáll egy hosszabb szerződéses kapcsolat és így az ügy szavahihetően és biztosan kifizetésre kerül.
· rajtunk keresztül továbbra is egy részt közvetlenül a pártoknak tudunk adományozni.

Ami még tisztázandó:

.
Milyen csatornákkal rendelkezik a Strabag?
. Ki a kifizető? AKA? Strabag?
. Hol tud bennünket a Strabag kifizetni? Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában?
. Hova tud nekem utalni a megrendelő. Tény, hogy 2002 október 1. óta az OEG [Zahn Nyílt Közkereseti Társasága] és a Strabag között szerződéses kapcsolat van.
. Szlovákiában 19%-os adóztatással?
. Meg tud-e nevezni a szerződéses kapcsolatban álló OEG [azaz Zahnék] egy alacsony adózású országban egy céget, mint a jutalék kifizetés kedvezményezettjét?

Argumentációs papír: Argumentációs papír Kunczénak/Csillagnak, miért térnek el ennyire az autópályakilométerárak a többi CEE országokétól? Bérszínvonal?

Matyi / Puch

  • Kifizetések: Matyi is jelen legyen kedden?
  • Matyi ill Kuncze közölték velem, hogy az SZDSZ az adósság-átütemezésnél (Peziner) a pénzekből semmit sem kapott, és tudni szeretnék hova folyt el a pénz? "

[Pecsét]
Aczél és Zach Public Affairs OEG
A-1010 Vienna, Ertigasse 4/12
H-1113 Budapest, Daróci út 30
B-1050 Brussels , rue Wiertz 50/28

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Hatszázmilliós projektet nyert a Strabag

A Strabag Építőipari Rt. újíthatja fel Bátonyterenye központját nettó 672,4 millió forintért, miután elnyerte a városi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

MTI Itthon

Kuncze: nem érkezett pénz a Strabagtól

Az SZDSZ-hez és a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénz sem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól - jelentette ki a liberális párt elnöke.

hvg.hu Itthon

Die Presse: az MSZP kenőpénzt kapott a Strabagtól

Az osztrák Die Presse mai száma újabb bizonyítékokkal kívánta alátámasztani tegnapi állítását: az M5-ös építésében részt vett Strabag cég az Eurocontact vállalaton keresztül 2004-ben mintegy 15 millió eurót, azaz 4 milliárd forintot továbbított a magyar koalíciós pártoknak, jórészt az MSZP-nek. Egy- a hvg.hu birtokába került és kivonatosan ismertett- belső feljegyzés név szerint is említi Puch Lászlót, az MSZP korábbi pénztárosát. Az MSZP szóvivői irodája viszont cáfolta, hogy a párt a Strabagtól vagy az Eurocontacttól pénzt kapott volna.

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Ötszáz körbála ég Hortobágynál

Ötszáz körbála ég Hortobágynál