szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év végén nyugállományba vonul Lapid Lajos dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitányának közbiztonsági helyettese - erősítette meg a Magyar Hírlap információját a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője pénteken.

A december 31-én nyugállományba vonuló Lapid Lajos utódlásáról egy-két héten belül születik döntés - mondta Tafferner Éva.
 
A Magyar Hírlap pénteken azt az értesülést közölte, hogy Lapid Lajos mellett nyugállományba vonul Bajnai Gyula ezredes, a bűnügyi főosztály vezetője. Távozik Majsai György alezredes, a XII. kerületi kapitányság vezetője és Deák Lászlóné, a BRFK igazgatásrendészetének vezetője is.
 
Tafferner Éva a rendőri vezetők távozásáról további részleteket nem kívánt elárulni. Bene László altábornagy, országos rendőrfőkapitány november 21-én, a Magyar Televízió székházának ostroma ostrom idején végzett rendőri munkáról készített jelentés ismertetésekor kérdésre válaszolva azt mondta: a biztosítás parancsnoka Lapid Lajos volt, de ott volt az események színhelyén Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány is, és az ő utasításai voltak a mérvadóak.
 
Megjegyezte, sem bűncselekmény gyanúja, sem szabálysértés, sem fegyelemsértés gyanúja Gergényi Péter esetében nem állapítható meg, de történtek olyan szakmai hibák, amik neki adott esetben felróhatók. Hozzátette: a főkapitány korábban nyújtott szakmai teljesítménye nem kérdőjelezi meg Gergényi Péter szakmai alkalmasságát, illetve a neki esetleg felróható hibákat nem tartja olyan súlyosaknak, hogy azok miatt fel kellene vetni a budapesti rendőrfőkapitány szakmai alkalmasságának kérdését.
 
A főkapitány akkor azt is mondta: megítélése szerint az ostromnál döntő momentum volt, hogy a Kossuth téri helyszínparancsnoknak kijelölt ezredes (aki az egyik kerületi kapitányság vezetője) nem látta el megfelelően a feladatát. "Mivel nem volt egységes irányítás és vezetés a helyszínen, az a rendőri erő, ami ott rendelkezésre állt, a megfelelő irányítás és koncentrált felhasználás hiányában nem volt képes hatékonyan fellépni" - mondta az országos főkapitány.
 
Mint mondta, van néhány - alacsonyabb beosztású - parancsnok, "akinek a tevékenységében voltak olyan mozzanatok, amelyek további vizsgálatokat igényelnek". Példaként említette a helyszíni parancsnokot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó