szerző:
hvg.hu/MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése értelmében nem Magyarország és Horvátország rendezheti a 2012-es labdarúgó Eb-t. Ezt a lehetőséget a lengyel-ukrán pályázat kapta meg a bizottságtól.

© LehoCZKI Károly
Óriási meglepetésre, a favoritnak tartott olaszok helyett a lengyel-ukrán közös pályázat benyújtói nyerték meg a 2012-es labdarúgó Eb rendezési jogát. A döntést az UEFA-elnök Michel Platini jelentette be a walesi Cardiffban.

Az esemény rendezési jogára eredetileg öt pályázat érkezett be, a 2005. november 8-iki máltai szelektálás alkalmával a törököké és a görögöké kiesett. A végrehajtó bizottság akkori állásfoglalásakor az olasz kandidálás tizenegy, a magyar-horvát kilenc, az ukrán-lengyel pedig hét voksot kapott. A törökök hat, a görögök két szavazattal búcsúztak.

A rendezési jogért Magyarország Horvátországgal közösen, Lengyelország Ukrajnával, Olaszország pedig önállóan volt versenyben. Az UEFA végrehajtó bizottságának (vb) az elnök Michel Platinivel együtt tizennégy tagja van, az ukrán és az olasz képviselő országának érintettsége miatt nem szavazott. A rendezési jog elnyeréséhez a lehetséges szavazatok számának a felét plusz egyet, azaz hét voksot kellett szerezni.

Az ukrán-lengyel pályázat nyolc szavazatot kapva már az első körben megnyerte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogáért folytatott versenyt. Ezt az UEFA hivatalos közleményben megerősítette, azt viszont nem közölte, hány voksot kapott az olasz és a magyar-horvát kandidálás. Imre Mátyás, a magyar-horvát pályázat médiamenedzsere UEFA-forrásra hivatkozva közölte, az olaszok négy vb-tag támogatását élveztek, míg a magyarok és horvátok egyét sem. Ezt az információt adta közre - ugyancsak nem hivatalos forrásból értesülve - a Reuters hírügynökség, illetve a BBC is.

Magyarország és Horvátország nyolc várost (Budapest, Székesfehérvár, Győr, Debrecen, Zágráb, Split, Rijeka, Eszék) sorakoztatott fel.

Akik döntöttek
 Az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai: Michel Platini (francia) az UEFA elnöke, Senes Erzik (török), az UEFA alelnöke, Geoffrey Thompson (angol), az UEFA alelnöke, Angel Maria Villar Llona (spanyol), az UEFA alelnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder (német),
az UEFA alelnöke, Mariosz Lefkaritisz (ciprusi), Vjacseszlav Koloszkov (orosz), Gilberto Madail (portugál), Joseph Mifsud (máltai), Per Ravn Omdal (norvég), Mircea Sandu (román), Mathieu Sprengers (holland), nem szavazhat: Grigorij Szurkisz (ukrán), és Franco Carraro (olasz).
A magyar-horvát Eb-pályázat tegnapi prezentációján közel kétszázan vettek részt Cardiffban. Ez volt az utolsó lehetőség a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínének szerdai kijelölése előtt a döntéshozók meggyőzésére. A bemutató után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetten nyilatkozott és elmondta, nagyon bízik benne, hogy a közös pályázat szempontjából kedvező döntést hoz szerdán az UEFA végrehajtó bizottsága. "A prezentáció során minden az előzetes forgatókönyv szerint alakult, egészen különleges élmény volt háromdimenziós szemüvegen át megtekinteni a Budapestet is bemutató kisfilmet. A végén nagy tapsot kaptunk" - mondta a döntés előtt egy nappal előzőleg a miniszterelnök.

Jól jönne a gazdaságnak

Általánosságban jót tenne Magyarország - és a többi kelet-európai jelentkező - gazdaságának, ha az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán valamelyiküknek ítélné a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, de a beruházásokkal járó költségvetési többletkiadások késleltethetik az euró bevezetését a valutauniós tagságra pályázó két érintett országban, állt az egyik vezető londoni befektetési csoport kedden kiadott elemzésében.

A német dpa hírügynökség a döntést megelőzően a magyar-horvát pályázattal kapcsolatban úgy latolgatott: Horvátországban jelenleg 900 ezer ágy várja a külföldi vendégeket, az infrastruktúra is megfelelő, kellő számú nemzetközi repülőtér és megfelelő minőségű autópályák állnak rendelkezésre, a stadionok azonban felújításra szorulnak. Magyarországnak is jelentős fejlesztéseket kellene végrehajtani, amelyek finanszírozására a kormány garanciát vállalt. A német hírügynökség ugyanakkor kérdésesnek tartotta, hogy a magyar lakosság a rendezési jog elnyerése esetén hajlandó lenne-e különböző plusz adók formájában további terheket vállalni a sikeres rendezés és a több százmillió eurós költségek előteremtéséért.

Hét éve Hollandia és Belgium adott otthont az eseménynek, 2008-ban pedig Ausztria és Svájc rendezi a labdarúgó Európa-bajnokságot. A legutóbbi, 2004-es Eb Portugáliáé volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Futball-EB 2012: Régi dicsőségünk és a homály

Szerdán fél tizenkettőkor jelentik be Cardiffban, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága melyik jelentkező (Magyarország–Horvátország, Lengyelország–Ukrajna, illetve Olaszország) pályázatát fogadta el a 2012-es Európa-bajnokság rendezésére. Az ítészek nem csak a helyszínről, hanem valamelyest jövőnkről is döntenek. Egy ekkora rendezvény hatásai ugyanis messze túlmutatnak a sporton.

Tóth Barnabás: Mindig az van, hogy megjelennek a szörnyű nácik. Engem nem ez érdekelt

Tóth Barnabás: Mindig az van, hogy megjelennek a szörnyű nácik. Engem nem ez érdekelt

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Megszünteti színitanodáját Gór Nagy Mária

Megszünteti színitanodáját Gór Nagy Mária

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból