szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha csak közvetve is, de Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke az október 23-iki ünnepi beszédében a németországi nagykoalícióval példálózva, felvetette a nagypártok összefogásának lehetőségét, mint kiutat a jelenlegi súlyos válságból. Orbán Viktor hétfőn a Hír Tv-ben sugárzott interjúban elutasította ezt a megoldást, szerinte a választóktól kapott egyértelmű felhatalmazásra van szükség.

© Túry Gergely

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva, a Hír Tv riporterének kifejtette: A jelenlegi kátyúból való kijutásról kétségtelenül folynak viták a Fideszben és a párt környékén, különböző álláspontok kapnak nyilvánosságot. Az egyik Kósa Lajosé, aki megfontolandónak tartja a nagykoalíció gondolatát, ezt azonban ő, Orbán Viktor nem osztja. Az ország olyan mély válságban van, hogy innen csak gyökereses társadalmi és gazdasági fordulat vezetheti ki. Ezt pedig csak a választóktól kapott tiszta felhatalmazás alapján lehet keresztülvinni. Ezért a Fidesz elnöke szerint még egy, az MSZP-ben végrehajtott kormányfő-pártelnök csere sem tudná koalícióra bírni a legnagyobb ellenzéki pártot.

Kósa Lajos egy hete Debrecenben elmondott beszédében összefogást sürgetett, s követendő példaként említette a németországi nagykoalíciót, amit "összekényszerített" a német értelmiség és a sajtó. A politikusok ugyanis - vélekedett Kósa -, önmaguktól nem vagy csak nagyon ritkán tudnak összefogni. Ma Magyarországon olyan széles összefogásra van szükség, aminek alkotmányos ereje van. E nélkül nem lehet megoldani a magyarországi válságot - mondta a Fidesz alelnöke.

© Horváth Szabolcs

Kósa szerint nem tüntetéssel, lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni. Ma nem áll jogában senkinek erőszakoskodni, hamis párhuzamot vonni az '56-os pesti srácokkal, noha mindkét hatalom elveszítette a legitimációját, hazugságra épült és gazdasági csődbe juttatta az országot. A Fidesz alelnöke szerint ma arra kell felkészülni, hogy milyen lesz egy Gyurcsány Ferenc utáni Magyarország.

Kósa beszéde feltünt a német liberális Süddeutsche Zeitungnak, amely A magyar ellenzék titkos vezetője címmel közölt a múlt héten fényképes portrét a debreceni polgármesterről. Mint írta, „az ilyen jellegű mérsékelt hangok újnak számítanak egy olyan országban, amelyet a politikai táborok egymással szembeni kölcsönös gyűlölete jellemez, s amelyben 19 évvel a demokratikus fordulat után sem alakult ki valami olyan, amit a demokraták szolidaritásához lehetne hasonlítani”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig