szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadta a parlament a Táncsics börtönét is magában foglaló épület visszaadásáról szóló magyar-amerikai megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt. Az Országgyűlés 346 igen, egy ellenszavazattal döntött a kérdésben.

Az ingatlancseréről szóló megállapodást szeptemberben írta alá a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet. A dokumentum értelmében az Egyesült Államok visszaadja Magyarországnak a Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló, a budai Várban található épületet.

A megállapodás szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt két másik épülettel együtt adja vissza a magyar államnak, ezek közül az egyik a Béla király úton, a másik a Széchenyi rakparton található. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, valamint elvégzi ezek felújítását. A felújítás a tervek szerint 2,5-3 milliárd forintba kerül majd.

A hétfői szavazás előtt Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta: a felújítást végző céget közbeszerzési eljárás nélkül választották ki. A vállalkozás rendelkezik NATO- beszállítási engedéllyel. A felújítást az örökségvédelmi hivatal engedélyével végzik majd - tette hozzá az államtitkár.

Az ingatlancseréről szóló elvi megállapodás George W. Bush elnök tavalyi budapesti látogatásán született meg.

Az egykori Táncsics-börtön a II. világháborút követően került amerikai tulajdonba. Az épületet a Függetlenség napja júliusi kerti ünnepségén kívül ma alig használják. A lakóház 8-10 tengerészgyalogos szálláshelyéül szolgál, a volt Táncsics-börtön emeletén pedig konditermet rendeztek be tengerészeknek.

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületegyüttesből szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én, több mint egyéves bezártságból Táncsics Mihály (1799-1884) írót, politikust, aki azután 1860-tól 1867-ig újra ott raboskodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szándéknyilatkozat a Táncsics-börtön visszaadásáról

Fél éven belül magyar tulajdonba kerül a budai Várban található, jelenleg amerikai kézben lévő épületegyüttes, ami a Táncsics-börtönt is magába foglalja. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Göncz Kinga külügyminiszter és April Foley budapesti amerikai nagykövet pénteken.

Hét nap

TÁNCSICS BÖRTÖNE

Idén október 22-éig Magyarországé lehet az a budai várbeli épületegyüttes, amelyben többek között Táncsics, Batthyány...

MTI Itthon

Ismét magyar tulajdonba kerül a Táncsics-börtön?

George W. Bush magyarországi látogatása idején az amerikai elnök munkatársai azt mondták: arra törekszenek, hogy a Táncsics-börtön az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója előtt visszakerüljön magyar tulajdonba.

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?

Korábban érkezhet a Samsung Galaxy S21?

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után