szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyerekek és nagymamák, minden eddiginél több biciklis vett részt a Critical Mass biciklis felvonuláson.

Hollandia budapesti nagykövete Ronald Alexander Mollinger indította el a demonstráció kezdetét jelző kerékpáremeléssel a Critical Mass (Kritikus tömeg) nevű, a civil szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport - hagyományos kerékpáros felvonulását a Deák térről vasárnap délután. A szervezők azért kérték fel őt a menet indítására, mert személye kitűnően kifejezi milyen jövőt képzelnek a magyar fővárosnak. Hollandia egész Európában élenjáró módon, már évtizedekkel ezelőtt biztosította a kerékpározás biztonságos feltételeit. A napi közlekedésben hétköznapinak számít a biciklik 20 százalék feletti aránya, de egyes városokban az 50 százalékot is eléri.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
Budapest lakói csak néhány éve kezdték el a felzárkózást, de az ütem gyors. Európában egyedülálló módon, évente duplázódik a kerékpárosok száma a fővárosban. A felvonulás résztvevői a Föld Napja alkalmából a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és levegőszennyezés csökkentéséért demonstráltak. A szervezők szeretnék, ha Budapesten is széles körben elterjedne a kerékpározás.

A felvonulók fél ötkor indultak el a Deák térről, köztük mindenféle kerékpárossal, a profiktól a hétvégi biciklistáig, az unokától a nagymamáig. A legtöbben kerékpárral vettek részt a demonstráción, de többen érkeztek görkorcsolyával, monociklivel (egykerekű - de nem kerékvesztett - "biciklivel"), rollerrel, triciklivel és tandemmel is. A szervezők előzetes bejelentése alapján a tömeg a Károly körút, az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az Alagúton áthaladva a Lánchídon át jutott vissza Pestre, majd a Kossuth tér, az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszki út érintésével az Andrássy úton és az Olof Palme sétányon keresztül a Városligeti Király-dombra érkezett. Az elsők este fél hét tájban értek célba, de ekkor még sokan úton voltak. 
    
© Stiller Ákos
Kürti Gábor, szervező a távirati irodának elmondta: minden eddiginél többen vettek részt a felvonuláson, úgy tippelt körülbelül 80 ezren. A Városligeti Király-dombon a Levegő Munkacsoport a Fővárosi Vízművek Zrt. segítségével lajtos kocsiból friss vizet kínált a résztvevőknek. A Critical Mass Budapest egy alkalmi kerékpáros felvonulásnak indult 2004-ben, azóta egyre népszerűbbé vált és évente kétszer rendezik meg, alkalmanként több tízezer résztvevővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mégis lesz Critical Mass, felvonulnak a vidéki bringások

A Critical Mass rokonszerveződése, a pécsi Kritikus Tömeg rendezői szeptember 22-én megtartják a városi kerékpáros felvonulást. A környezetbarát közlekedést népszerűsítő rendezvény az eredeti tervek szerint zajlik.

MTI Autó

Critical Mass: kerüljük el a belvárost vasárnap

A vasárnap zajló kerékpáros demonstráció idején autózva érdemes elkerülni Budapest belvárosát, illetve a belvároson áthaladó trolik, és buszok helyett elsősorban a villamosokat, metrót és a földalattit használni.

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban