szerző:
MTI

Nagy vihart kavart a nap folyamán Orbán Viktornak az Index hírportál által idézett, közelmúltban szűk körben tett kijelentése, miszerint kormányra kerülésük esetén nem hagyományos kormányzás lesz, és sokaknak sok minden fog fájni. Az Index szerint Orbán azt is mondta, hogy az állami nagyberuházások, így a 4-es metró leállítását is tervezi.

Fájni fog?
© Stiller Ákos
Varga Mihály Fidesz-alelnök ez utóbbival kapcsolatban azt mondta, készül a Fidesz gazdasági programja, a jelenlegi tervekben nem szerepel a nagyberuházások leállítása.

Az Index szerint Orbán Viktor néhány hete egy zártkörű, Kéri László politológus által szervezett szemináriumon arról beszélt, hogy a Fidesz hatalomra jutása után nem hagyományos kormányzás lesz, hiszen - a Fidesz-elnök szavai szerint - sokaknak sok minden fog fájni; a politikus a nagy állami beruházások leállítását is tervezi.

A pártelnök úgy tervezi, hogy 2010-től két évig "nem hagyományos kormányzás" lesz. "Sokaknak sok minden fog fájni" - idézte az Index Orbán Viktort, aki a beszélgetésen azt is elárulta, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette - írja a hírportál.

Az akkor elhangzott indoklás szerint erre azért lesz szükség, mert a nem túl rózsás gazdasági helyzetben lévő országnak szabad források kellenek, ezek a beruházások pedig túl sok pénzt visznek el.

Az Index emlékeztetett arra, hogy a tervezett gazdaságpolitikai intézkedésekről fideszes politikusok nem nagyon szoktak beszélni, az Erős Magyarország című programfüzetben sincs sok konkrét vállalás.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Orbán kormány volt pénzügyminisztere azt mondta, nem ismeri Orbán Viktor elképzelését.

A volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz gazdasági programja készül, több műhely is dolgozik ezen, sokféle ötletet megvitatnak. Hozzátette, az Index által közöltek nem szerepelnek ezekben a tervekben, így nem szerepel a nagyberuházások leállítása sem.

"A Fidesz programkészítésében eddig született dokumentumokban nincs ilyen javaslat" - fogalmazott, majd kérdésre válaszolva - hogy a beszélgetések során felmerül-e ilyen elképzelés - a Fidesz alelnöke azt mondta: "sok emberrel beszélgetek, sok mindenről".

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén tervez-e megszorításokat, Varga Mihály azt mondta: a Fidesz nem tervez ilyet, hanem több munkahelyet, több beruházást tervez. A szociális kiadásokkal kapcsolatos elképzelésekről azt mondta: ezt szakemberekre kell bízni. A mostani rendszer nem tökéletes, vannak olyan kifizetések, amelyek nem eléggé hatékonyak. Ezeket át kell gondolni - tette hozzá.

Kéri: nem beszélt Orbán a metróberuházás leállításáról

"A filmművészeti egyetemen sok éve tartott zártkörű összejöveteleink sohasem voltak nyilvánosak. Orbán Viktor néhány héttel ezelőtti látogatásáról az Indexben megjelent kétrészes tudósítás – másod- és sokadlagos forrásokból származó  - állításait cáfolni méltatlannak tartom. Mind tételesen, mind pedig összességükben" - szögezte le közleményében Kéri László. Mint írta, az ügyben keletkezett politikai viharra tekintettel "azt azonban határozottan állíthatjuk, hogy Orbán Viktor nálunk nem beszélt a négyes metró leállításáról". Hozzátette: az üggyel való foglalatoskodást – és az Index állításai miatti mesterséges magyarázkodási kényszert - ezzel befejezettnek tekintik.

Index: helytálló, amit írtunk

Fenntartjuk a Kéri-féle szemináriumról írt, Orbán befagyasztaná a nagy állami beruházásokat című cikkünket, aminek tartalmát több, az előadáson részt vett forrásunk is megerősített - közölte Kéri László MTI-hez eljuttatott közleményét követően az index.hu. A portál ugyancsak közleményben reagálva azt írta: "Kéri László utólagos közleményében ugyan csak a 4-es metró leállításáról szóló részt próbálja cáfolni, a cikk többi állításáról nem tesz említést". Mint írják, határozottan állítják, hogy Orbán igenis beszélt a nagy állami beruházások, így a 4-es metró beruházás kifizetéseinek leállításáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Orbán: legkésőbb tavasszal választások

Legkésőbb jövő tavasszal előrehozott választások lesznek Magyarországon – mondta Orbán Viktor a Népszava szerint azon a keddi, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, amelyen a Fidesz választókerületi elnökei, polgármesterei, képviselői jelentek meg.

MTI Itthon

Orbán Szásznak is az új egységről beszélt

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban - mondta Orbán Viktor, miután Budapesten megbeszélést folytatott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével.

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál