szerző:
MTI

Halda Alíz, aki 1991 és 1998 között volt az SZDSZ parlamenti képviselője, 80 évet élt.

Elhunyt Halda Alíz, az SZDSZ alapító tagja, volt országgyűlési képviselője - közölte a liberális párt. 

Halda Alíz élettársa Gimes Miklós újságíró volt, akit a Nagy Imre-perben 1956-os tevékenysége miatt kivégeztek. Kapcsolatukról részletesen írt 2002-ben megjelent Magánügy című dokumentumregényében. 

"Egyszerre ihlette meg őket a szabadság, és mindkettőjük számára maga a forradalom hozta el a reményt. A reményt, hogy emberhez méltó élet köszönt majd rájuk" - írta közleményében az SZDSZ, hozzátéve: ezután Halda Alíznak "osztoznia kellett mindazok sorsában, akikre a restauráció életfogytig tartó haraggal tekintett". 

A forradalomban betöltött szerepe miatt Halda Alíz predesztinálva volt arra, hogy ellenzéki legyen, így részese volt minden olyan akciónak, mely megelőlegezte a rendszerváltást- írta közleményében a liberális párt. Halda Alízt az SZDSZ saját halottjának tekinti. 

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere közleményében egykori politikustársáról azt írta: "minden közéleti szerepvállalását egy igazságosabb, tisztességesebb jövőbe vetett hit vezérelte". A forradalom leverése után "méltósággal viselte az évtizedeken át tartó egzisztenciális bizonytalanság mindennapjait is". 

A politikus emlékeztetett: Halda Alíz már a hetvenes évek végén bekapcsolódott a demokratikus ellenzék tevékenységébe, és 1988 és 1990 között a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) vezetőségi tagja lett. Alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az ebből létrejött Szabad Demokraták Szövetségének. 
 
A Nagy Imre-emlékplakett birtokosa nem hagyhatta szótlanul az utóbbi idők politikai indíttatású utcai randalírozásait sem. Mint az 1956-os szabadságharc egykori résztvevője, mélységesen felháborodott a militáns csoportok rombolását látva, és elítélte a találó megfogalmazásában a "forradalom paródiáját produkáló gyülevész csoportokat" - írta Demszky Gábor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Horn: új helyzetet teremt az SZDSZ kilépése

Horn Gábor szerint Magyarországon új helyzetet teremt az SZDSZ kilépése a kormánykoalícióból, hiszen a rendszerváltás óta nem volt példa kisebbségi kormányra, de mint mondta, a nyugati demokráciákban nem szokatlan ez a berendezkedés.

Itthon

SZDSZ-küldöttgyűlés: a párt az igazi kérdés, nem a koalíció

Csak a kilencvenes évek elején volt annyira megosztott a koalícióból most kilépni készülő SZDSZ, mint jelenleg. Az ellentétek hátterében a fősodor s a Fodor Gábor vezette belső oppozíció küzdelme áll. A kormány jövőjénél jobban foglalkoztatja a liberálisokat az SZDSZ perspektívátlansága.

MTI Itthon

Kilép az SZDSZ a koalícióból

A Szabad Demokraták Szövetsége vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén Budaörsön döntött a koalícióból való kilépésről, az alapszabály módosításáról és a második rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról.

Itthon

Kövér az SZDSZ szagáról

Az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, hogy közelebb ma van az előrehozott választás lehetősége, mint 18 éve bármikor, ezt azonban csak az emberek kényszeríthetik ki – erről Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke és Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke beszélt.

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra