szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Júniusban csökkent a két nagypárt közötti különbség, de a Fidesz még így is utcahosszal vezet az MSZP előtt – derül ki a Mediánnak a HVG által rendelt közvélemény-kutatásából.

© HVG
A nyár beköszöntével mérséklődött a lakosság politikai aktivitása: a Medián június első napjaiban országos mintán elvégzett felmérésében megkérdezettek mindössze 45 százaléka válaszolt úgy, hogy egy „közeljövőben” tartandó választás esetén biztosan elmenne szavazni, ez pedig az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke.

Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt hetek politikai eseményei, különösen Orbán Viktor zártkörű rendezvényen elhangzott mondatainak kiszivárgott részletei nyomot hagytak az emberekben. A közelmúlt hírei közül a megkérdezettek 39 százaléka említette a Fidesz-elnök megnyilatkozását a legfontosabbak között, így ez volt a lakosság szemében a hónap elsőszámú belpolitikai eseménye. Igaz, az embereket most sem elsősorban a politika, hanem inkább a saját pénztárcájuk érdekelte: az elmúlt hetek hírei közül a legtöbben a lakossági gáz, illetve az üzemanyagok árának jelentős emelkedését sorolták a legfontosabbak közé (85, illetve 76 százalék).

Azt egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy Orbán napvilágra került mondatai tartós trendfordulatot váltottak ki, de tény, hogy a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága az elmúlt fél év legalacsonyabb szintjére, a teljes szavazókorú népesség körében 41 százalékra esett vissza, miközben az MSZP támogatottsága 20 százalékosra nőtt. A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz májusi 42 százalékpontnyi előnye 33-ra csökkent. A két kisebb parlamenti párt eközben egyaránt 3-4 százalékon stabilizálta a helyzetét.

Orbán nyugdíjjal kapcsolatos elképzeléseinek kiszivárgását követően az ellenzéki pártvezér népszerűsége a nyugdíjasok körében 41-ről 36 százalékra esett, és a teljes lakosság körében is csökkent: 51-ről 48 százalékra. Ezalatt Gyurcsány Ferenc megítélése, bár továbbra sem mondható jónak, de érezhetően javult (19-ről 23 százalékra). Valamelyest szűkült a különbség a két elsőszámú vezető miniszterelnöki alkalmasságának megítélésében is: az Orbánt rátermettebbnek tartók aránya 50-ről 47 százalékra csökkent, míg a Gyurcsányt preferálóké 20-ról 25 százalékra nőtt – derül ki a holnap utcára kerülő HVG-ből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

AZ SZDSZ kiválása óta nőtt az MSZP támogatottsága

A SZDSZ kilépése a koalícióból inkább javította az MSZP és a kormány megítélését, és ezzel párhuzamosan rontotta az SZDSZ támogatottságát – áll a Századvég és a Forsense 2008. május 5. és május 15. között végzett közvélemény-kutatásában.

MTI Itthon

Tárki: népszerűbbek lettek a pártok

Májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, az elmúlt hónapokban tapasztalt alacsony pártszimpátia a hónapban egy keveset emelkedett ugyan, azonban a bizonytalanok aránya továbbra is magas a felnőtt magyar lakosságon belül - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

MTI Itthon

Sok fiatal nem támogatná nyugdíjas szüleit

Minden második ember gondolja csak úgy, hogy a felnőtt fiataloknak kötelességük támogatni a szüleiket, ugyanakkor sok százezerre tehető azok száma, akik járulékfizetéssel nem képesek megalapozni időskori megélhetésüket - írta a Népszabadság hétfői számában a Medián közvélemény-kutató vizsgálata alapján.

hvg.hu Itthon

Orbánnak egyre nagyobb az ázsiója, Gyurcsánynak egyre kisebb

Február óta 12 százalékponttal nőtt azok aránya, akik negatívan ítélik meg a kormány munkáját, jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék – derült ki a Századvég-Forsense felméréséből.

MTI Itthon

Tárki: a lakosság felének van pártszimpátiája

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

MTI Itthon

Mélyponton a szabad demokrata politikusok megítélése

Mélyponton van a szabad demokraták megítélése a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég április 17-e és 24-e közötti adatfelvétele szerint. A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti, és Horváth Ágnes távozó egészségügyi miniszter zárja.

MTI Itthon

Az MSZP két év alatt elvesztette szavazói felét

A két évvel ezelőtti parlamenti választások óta 2,3-ról 3,4 millióra gyarapodott a Fidesz tábora, míg a szocialisták akkor még pár tízezerrel nagyobb bázisa egymilliót alig meghaladóvá zsugorodott - áll a Nézőpont Intézet ezer ember személyes megkérdezésével, március végén, április elején készített, a Heti Válasz internetes oldalán publikált felmérésben.

hvg.hu Itthon

Nem népszerű a kisebbségi kormányzás

A választók túlnyomó többsége szerint nem a kisebbségi kormányzás jelent megoldást a jelenlegi helyzetben, minden második válaszadó úgy véli, a szocialista párt nem képes elvezetni az országot ilyen módon a következő választásokig – írja a Századvég-Forsense kutatása.