szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több teherautóból, 120-150 tonna dinnyét öntöttek a termelők kora reggel az Auchan budapesti, az M5-ös autópályánál lévő üzlete elé, az alacsony, 16-22 forintos átvételi ár miatti tiltakozásul. A gazdák az akció folytatására készülnek.

A gazdák azt követően árasztották el dinnyével az áruház parkolóját, hogy az Auchan beszerzési igazgatója csak 65 forintos értékesítési árat ajánlott a termelőknek, az általuk kért 79 forint helyett. Az akció után a gazdákat rendőrök igazoltatták, de senkit nem vettek őrizetbe – jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

A helyszínen jelen volt Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő is, akinek választókörzetében él a Békés megyei görögdinnye termelők 90 százaléka. Az országgyűlési képviselő, az akció szervezője úgy nyilatkozott, hogy a gazdák az akciót mindaddig folytatják, amíg el nem érik, hogy az Auchan – a Spar és a Tesco áruházaihoz hasonlóan – legalább 79 forintért kínálja terméküket.

A képviselő elmondta: a 79 forint értékesítési ár 40 forint felvásárlási árat jelentene. A gazdák kevésnek tartják azt, hogy az Auchan keddtől 49-ről 65 forintra emelte a dinnye értékesítési árát. A képviselő hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a termelőknek 60 forint körüli átvételi árat kellene kapniuk ahhoz, hogy az önköltségük megtérüljön, és legalább 10 százalékos hasznuk is legyen.

A Békés megyei gazdákhoz csatlakozni fognak a szabolcsi és jászsági dinnyetermelők is – mondta Karsai József, s addig tiltakoznak, "amíg dinnye lesz a földön".

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára korábban azt mondta: a minisztérium jogosnak ítéli a termelők felháborodását, mivel Gráf József miniszter már korábban jelezte a nagy áruházláncoknak, hogy ne próbálkozzanak árletöréssel.

Emellett az FVM és az APEH közösen vizsgálódik a konkrét ügyben, hogy nem történt-e beszerzési ár alatti értékesítés, mert azt a törvény bünteti.

Gillemont Katalin, az Auchan vezérigazgatóságának munkatársa hétfőn azt mondta, hogy az Auchan nem kíván üzletpolitikáján változtatni. Később az áruházlánc bejelentette, hogy keddtől 65 forintért árulják majd a görögdinnye kilóját.

A Békés megyei termelők szombaton tiltakoztak először dinnyeborítással az áruházlánc M5-ös autópályánál lévő üzlete előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Máris jelentős késésben van a dinnyeszezon

Várhatóan mintegy két héttel későbbre csúszik a dinnyeszezon az idén - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerdán, a Békés megyei Dombegyházon tartott szakmai napon.

MTI Itthon

Dinnye elleni kampány és hitelrontás

Hitelrontásnak és a magyar dinnye elleni kampánynak tartja a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) azokat a sajtóinformációkat, amelyek a dinnyét teszik felelőssé a parlagfű-allergiában szenvedők tüneteinek fokozásáért.

MTI Plázs

Rákmegelőző szérum görögdinnyéből

Rákellenes kivonatot készítettek görögdinnyéből dél-koreai tudósok, akiknek minden eddiginél nagyobb koncentrációban sikerült likopint, egy antioxidáns hatású anyagot kivonniuk a bőlevű gyümölcsből.

MTI Gazdaság

Az idén jó lesz a dinnye

Elkezdődött a dinnyeszüret, az idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem Magyarországon, az előző évinél 50-70 ezer tonnával több – tájékoztatta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) ügyvezető igazgatója.

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n