szerző:
MTI

Ötpárti egyeztetést kezdeményezett szerdára az SZDSZ és az MDF frakcióvezetője az adókérdésekről és a költségvetési plafonról - mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője; a találkozón a nemzeti csúcson megfogalmazódott javaslatokat vitatnák meg.

Horn Gábor azt mondta, úgy tudja, hogy valamennyi frakció jelezte részvételét a megbeszélésen. A Fidesz ott lesz a megbeszélésen - közölte Varga Mihály, a párt alelnöke. Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy pártja szintén ott lesz a szerda reggeli megbeszélésen. A KDNP részt vesz a találkozón - közölte Halász Zsuzsa szóvivő.
    
Kóka János és Herényi Károly frakcióvezetőknek címzett levele szerint a találkozó előkészítené a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívását. Az ötpárti egyeztetésen a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztetnének.
    
A dokumentum szerint a közös megoldásokat kereső nemzeti csúcsnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt: megkezdődött a párbeszéd a pártok között, de a hétvégi rendezvény önmagában nem nyugtatta meg a piacokat.
    
A két frakcióvezető a levélben azt írta, hogy a találkozón az SZDSZ és az MDF nagyon fontos javaslatokat tett a kiadások csökkentésére, amelyeket kiindulási alapnak tekintenek a jövőbeli tárgyalásokon. Ugyanilyen hasznosnak tartják egyebek között a Fidesz költségvetési tanácsra, és az MSZP közpénzügyi törvényre vonatkozó kezdeményezéseit is.
    
"Az ország és a nemzet érdekében nem szabad ezen javaslatokat veszni hagyni, azokról további tárgyalásokat kell folytatni" - áll a levélben. Azt is kezdeményezik, hogy még a parlament őszi ülésszakán kezdjenek el tervezni egy középtávú adóreformot. A javaslat része az is, hogy már 2009. január 1-jétől határozott kiadáscsökkentő programmal védjék meg a hazai bankbetétek, nyugdíjak, befektetések értékét, és ezzel párhuzamosan egyszerűsítsék az adórendszert.
    
Kóka János és Herényi Károly a levélben kiáll a stabilizációs és adóreformalap létrehozása, az állami kiadásokat szabályozó költségvetési plafontörvény megalkotása, valamint az adóreform menetrendjének rögzítése mellett.
    
Javasolják, hogy a pártok a plafontörvény alapján alakítsák ki az elérhető legnagyobb költségvetési biztonságot nyújtó stabilizációs törvényjavaslatot, a kormány pedig nyújtson be a parlamentnek egy új adócsomagot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Még nincs parlamenti folytatása a nemzeti csúcsnak

Az MDF nem készít törvényjavaslatot a válságkezelő programjából, az MSZP eddigi javaslatairól tárgyalna, a Fidesz szerint nem az ő "térfelükön pattog a labda". Egyelőre nincs parlamenti folytatásuk a szombati nemzeti csúcson elhangzott javaslatoknak.

Vélemény

Nemzeti csúcs: leültek és elbeszéltek egymás mellett

Megérte a pénzt, időt, az előkészítésébe fektetett energiát az akadémián szombaton tartott egész napos rendezvény? Hozott valami extrát? A hvg.hu kiküldött újságírója erről kérdezte a tanácskozás néhány résztvevőjét. Mint várható volt, a vélemények megoszlottak.

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United