szerző:
MTI

Hivatalosan javasolta az Európai Bizottság pénteken, hogy az Európai Unió nyújtson 6,5 milliárd eurós hitelt Magyarországának a fizetési mérleg egyensúlyának támogatására.

Amelia Torres szóvivő bejelentette azt is, hogy várakozásaik szerint a hitelt jóváhagyják kedden az EU-tagországok pénzügyminiszterei. A brüsszeli bizottság kedd éjjel jelentette be, hogy a tagállamok elvi egyetértésével mentőcsomagról döntött Magyarország számára. Az uniós támogatás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank hitelét egészíti ki, a három intézmény összesen 20 milliárd eurót folyósít.

A közleményből kiderül, hogy a kölcsön legfeljebb öt részletben hívható le, az átlagos futamidő öt év lesz. Az EU hivatalosan arra az uniós jogszabályra hivatkozik a kölcsönnél, amely az euróövezeten kívüli országok számára is lehetővé teszi a segítséget, ha váratlan külső problémák miatt fizetésimérleg-nehézségekkel kerülnek szembe.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos a döntést bejelentve azt is leszögezte: a bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tartja magát ahhoz a tervhez, amelynek alapján csökkenti államháztartási hiányát, fokozza a banki szabályozást és felügyeletet, és szerkezeti lépéseket tesz a foglakkoztatás segítésére. Brüsszel emellett erős pénzügyi szabályokat és intézményeket kíván látni, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a államháztartási elcsúszások.

A bizottság azt is bejelentette, hogy hivatalosan javaslatot tett a most Magyarországot segítő rendkívüli uniós pénzalap keretének 25 milliárd euró emelésére. Torres jelezte, hogy szükség esetén a keret tovább is növelhető.

A hitel keddi bejelentésekor Brüsszel már értésre adta: az EU a támogatás feltételéül szabja, hogy a magyar hatóságok egyértelműen kötelezettséget vállaljanak a konvergenciaprogram most esedékes frissítésében egy pénzügyi konszolidációs program mellett. Ennek teljesítését az uniós szervek a jövőben figyelemmel kísérik - szögezte le a bizottság akkor, hozzátéve, hogy az említett pénzintézményekkel együtt folyamatos kapcsolatban állt a magyar hatóságokkal.

A bizottság azt is jelezte, hogy az EU-támogatás nem közvetlenül az uniós költségvetésből származik majd, hanem a bizottság pénzpiaci műveletekkel teremti elő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Gazdaság

Hitelminősítők Magyarországról

A budapesti tőzsdei részvények és a forint október közepétől tartó mélyrepülésében a nemzetközi hitelminősítők Magyarországot elmarasztaló véleményei is vastagon benne vannak.

Vélemény

IMF-gyámság: elvonókúra notórius túlköltekezőknek

A szabadpiac rekordméretű válsága kellett ahhoz, hogy döntéshozóink belássák az elemzők igazát. Politikafüggetlen szakértők, jegyzetírók, tőzsdetanácsadók évek óta hányták a falra a borsót, figyelmeztetvén a közkiadások lefaragásának elengedhetetlen voltára. Öröm az ürümben, hogy a globális krízis villámgyorsan elérte, amiért a szakma tíz évig hiába rimánkodott.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

László Csaba: az IMF-hiteltől még nem kell nagy reformokra számítani

Az IMF-hitelekkel kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy a megszorult országgal szemben olyan szigorú követelményeket támaszt a szervezet, amelyek ára legtöbbször gazdasági és szociális regresszió. Nem véletlen, hogy ettől a pénzügyi mentőövtől sokan a már régóta szükségessé vált reformok beindítását várják. László Csaba szerint azonban a jelenlegi helyzetnek nincs ekkora kényszerítő hatása. A volt pénzügyminiszter, aki 1996-ban részt vett az utolsó IMF-megállapodásban, kommentálta a jelenlegi helyzetet.

MTI Gazdaság

Továbbra is esésben a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 143,73 pontos nyitás után tovább veszített értékéből pénteken délelőtt.

MTI Gazdaság

MNB: a kamatokban jelentős változás októbertől várható

Az átlagos hitelkamatlábak a háztartási szektor esetében összességében stagnáltak, míg a vállalati szegmensben emelkedtek szeptemberben, miközben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások együttes, szezonálisan igazított nettó hitelfelvétele emelkedett - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

MTI Gazdaság

A FAZ a magyar belpolitikai és pénzügyi helyzetről

A hitelfeltételek olyanok, mint egy harmadik világbeli ország esetében címmel bécsi keltezésű cikkben foglalkozott pénteken a magyarországi belpolitikai és pénzügyi helyzettel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

MTI Gazdaság

Elemzők szerint a válság akár hasznos is lehet Magyarországnak

A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a kelet-közép-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - ezek voltak a szakértők főbb megállapításai az ING Bank által szervezett üzleti reggelin.

Conte: Kérdezzék meg Orbánt, miért nem ment Salvini után!

Conte: Kérdezzék meg Orbánt, miért nem ment Salvini után!

Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás

Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Juncker: Nem nyitható újra a Brexit-megállapodás

Juncker: Nem nyitható újra a Brexit-megállapodás

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál