szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyertyákat gyújtottak a helyi lakosok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen, annál a háznál, ahol két ember vesztette életét, amikor hétfőre virradóra Molotov-koktélt dobtak, majd rálőttek az épületekre. Az önkormányzat bejelentette, anyagilag is támogatja majd a családot.

Mintegy hetvenen - romák és nem romák - gyűltek össze kora este a ház előtt, s a lépcsőn és a járdán gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére.
   
A helyiek közlése szerint a bűncselekmény pár perc alatt történt. Az egyik áldozat rokkant volt, a család kosárfonásból élt. Szerény körülmények között éltek és még helyi szinten sem kerültek soha összetűzésbe a törvénnyel. Több ember is jelezte, hogy azért nem mondja meg a nevét, mert fél.

Az önkormányzat bejelentette, anyagilag is támogatja majd a családot. Gulyás Ottó, a település független polgármestere úgy nyilatkozott: a községben - ahol a roma lakosság aránya mintegy 30 százalék - jó a kapcsolat a kisebbséggel. Itt is, mint minden kis faluban vannak problémák, de arra, hogy ekkora horderejű bűncselekmény történjen, senki sem gondolt - közölte. Mint hozzátette, az áldozatok visszahúzódó természetű emberek voltak. Véleménye szerint az elkövetőkről és esetleges indítékukról minden megállapítás egyelőre csak találgatás.

Bordás Géza, a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki szintén gyertyát gyújtott a lakás előtt, azt mondta: szerinte a bűncselekmény célzott támadás, egyértelműen szélsőjobboldali tett volt.  A helyi romák szerint is rasszista indíttatású lehetett a bűncselekmény, mert a családnak uzsora jellegű tartozása nem volt.
   
A környékbeli településekről érkezett roma vezetők elmondták: ők azt a tájékoztatást kapták a hatóságtól, hogy a bűncselekmény indítékaként kizárható az uzsorakamat és a helyi megtorlás.
   
Hétfőre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette.

Hogy történt?

Nagycsécsen a Dózsa György utca végén lévő két, csaknem szemközti házat érte a támadás. Az egyik épületben - miután bedobták a Molotov-koktélt - tűz keletkezett. A házban tartózkodó három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, eközben érte a halálos lövés a 40 éves nőt és a 43 éves férfit. A ház tulajdonosa is megsérült. Éles lőfegyverből adták le a lövéseket, a támadó azonban nem láthatta, hogy ki és hol tartózkodik a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó.

A szemben lévő házra is dobtak Molotov-koktélt - ott két gyermek és a szülők voltak otthon -,  de az nem gyulladt be, így nem is okozott tüzet. Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást.

A Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécsen történt támadásról a helyiek azt mondták, a robbanásra lettek figyelmesek. Nagy Tibor - aki maga is megsérült a támadás során - az MTI-nek azt mondta: felesége és bátyja halt meg; felálltak, hogy kinézzenek az ablakon, akkor érte őket a lövés.


Reakciók (Oldaltörés)


Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány szándéka, hogy ennek az ügynek minden eleme váljék ismertté. "Értsük és tudjuk meg, kiket és mi motivált, volt-e valamilyen rasszista vagy etnikai oka a gyilkosságnak, vagy valami más húzódik meg mögötte".

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai jellegű támadás történt. Szerintük az etnikai jellegű támadás lehetőségét erősíti, hogy két szomszédos település, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözést megelőzően, hétfőre virradóra.

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP-frakció megdöbbent és elfogadhatatlannak tartja az ilyen támadásokat, függetlenül attól, hogy azok magyar vagy valamely kisebbséghez tartozó embereket érnek. Teleki László kezdeményezte, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága ítélje el a történteket.
   
Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke óvatos megfogalmazásra, kinyilatkoztatásokra intette a politikusokat, mert - mint kiemelte - az ügyben eddig nem bizonyított a rasszista indíttatás. Kijelentette: mindegy, hogy a támadás áldozatai tartoztak-e valamilyen kisebbséghez, egy kettős gyilkosságot mindenki elítél. Mint hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy a borsodi kistelepülésen csak azért támadtak az emberekre, mert azok romák, elsőként fogja felemelni hangját az ilyen jellegű cselekedetek ellen.


Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő hétfőn, a településen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján gyors és szakszerű vizsgálatot kért a rendőrségtől, beleértve a rasszista indíttatás lehetőségének áttekintését is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

OCÖ: etnikai indíttatású a nagycsécsi öldöklés

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai jellegű támadás áldozata lett az a két ember, akit hétfőre virradóra lőttek agyon egy borsodi kistelepülésen, Nagycsécsen; a romák által lakott faluszéli házakra a lövést megelőzően Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek.

Chaos lesz az első görög szupersportkocsi neve

Chaos lesz az első görög szupersportkocsi neve

Az új Mercedes G-osztály újraértelmezi a "fával gazdagon díszített" fogalmát

Az új Mercedes G-osztály újraértelmezi a "fával gazdagon díszített" fogalmát

3500 bérautó gyulladt ki egy repülőtér mellett

3500 bérautó gyulladt ki egy repülőtér mellett