szerző:
hvg.hu

Változatlan pesszimizmus jellemzi a magyar internetezőket: a hvg.hu NetHangulat index értéke november végén is ugyanúgy 18 ponton áll, mint egy hónappal korábban – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők közhangulatára a közelgő ünnepek sincsenek jó hatással: csupán minden tizedik netpolgár optimista, 87 százalékuk szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató immár több mint másfél éve méri az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. Áprilisban negatív rekordot jegyezhettünk fel, az akkori 17-es érték ugyanis minden addig mértnél alacsonyabb volt. A mélyrepülés még márciusban, a kormányválság idején kezdődött, de a kisebbségi kormányzás stabilitása jótékony hatással volt az internetezők közhangulatára, hiszen május végén az egy hónappal korábbihoz képest 5 egységgel magasabb értéket mértünk, júniusban és júliusban pedig további 2-2 pontot nőtt az index értéke. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban – a nyári optimistább hangulatot követően – idén ősszel is visszaesett az index értéke: augusztusról szeptemberre 4 pontot csökkent, október végére pedig – minden bizonnyal a pénzügyi válság következményeként is – újabb 4 pontot esett. Novemberre az esés megállt, így a negatív rekord beállítását vagy újabb mélypontot nem jegyezhettünk fel, de az megállapítható: a netpolgárok tartósan rossz közhangulatban várják az év végét.

A Nethangulat mérések elején, 2005 őszén még 40 pont feletti (és a választások környékén az 50 pontot is megközelítő) index 2006 júniusában, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant egyetlen hónap alatt 40-ről 27 pontra, majd sokáig egy viszonylag szűk intervallumban ingadozott – ebből a sávból lépett ki március-áprilisban, és most október-novemberben is: a jelenlegi 18-as az index történetének második legalacsonyabb értéke.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását (lásd a grafikont) meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon januárban is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. Az optimisták aránya november végén mindössze 10 százalék volt, azoké pedig, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, 87 százalék – bár ez utóbbi érték október óta nem változott, a nyár végéhez képest 10 százalékponttal nőtt.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

szeptember

október

november

Optimista
Egyértelműen vagy inkább jól alakulnak a dolgok

14%

10%

10%

Nem tudja megítélni

4%

3%

3%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

82%

87%

87%

Az index értékének csökkenésével fokozatosan tűnik el a különbség az egyes demográfiai szegmensek közhangulatában. Ennek ellenére a férfiak (19 pont) még mindig valamivel optimistábbak, mint a nők (17 pont), és az 50 év felettiek (27 pont) is bizakodóbbak, mint a legfiatalabbak (17 pont) – a különböző településtípusokon élő internetezők hangulatában viszont november végén nem volt számottevő különbség.

Több mint két éve nem látták ilyen rossznak az ország helyzetét (Oldaltörés)

Az ország jelenlegi helyzete

Az ország várható helyzete egy év múlva

2007. XII.

29

30

2008. I.

28

30

2008. II.

28

29

2008. III.

27

28

2008. IV.

25

27

2008. V.

27

29

2008. VI.

28

30

2008. VII.

28

31

2008. VIII.

30

31

2008. IX.

28

29

2008. X.

26

27

2008. XI.

24

25

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelően ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ország vélt helyzetét jelző mérőszám alakulása nem követi szorosan az általános közhangulatot jelző NetHangulat index mozgását – augusztus óta azonban ennél az indexnél is csökkenést regisztráltunk, ráadásul ez a csökkenés novemberre sem állt meg: az index jelenleg 24 ponton áll, ennél alacsonyabbat idén még nem mértünk, és a Nethangulat mérések történetében is csak egyetlen alkalommal: 2006 augusztusában, akkor 22 pontot. A netpolgárok továbbra is az ország gazdasági helyzetét látják a legborúsabban: ötös skálán csak 1,63-os átlagértéket adtak ennek a tényezőnek – de a legmagasabbra értékelt tényező, a közlekedés is jóval a közepes szint alatt szerepel 2,32-os értékkel. Figyelemreméltó, hogy az utóbbi hónapokban az ország nemzetközi megítélése kapja az egyik legalacsonyabb értéket – most novemberben mindössze 2,03-ot –, vagyis a netpolgárok véleménye szerint a kormányválság és az ősszel kirobban pénzügyi válság hatására romlott a hazánkról kialakult nemzetközi kép.

A jelenlegi helyzetre vonatkozó mutatóhoz hasonlóan októberről novemberre két pontot csökkent annak az indexnek az értéke is, amely az egy évvel későbbi várakozásokat mutatja. Ez az index jelenleg 25 ponton áll, vagyis egy ponttal még mindig megelőzi a jelenlegi helyzet mutatóját, ami arra utal, hogy a netpolgárok nagyon kismértékű optimizmussal tekintenek a közeli jövőbe, és abban mindenképpen bíznak, hogy a jelenleginél rosszabbra nem fordul a helyzet. Némi javulást várnak az ország gazdasági helyzetében és – ezzel párhuzamosan – nemzetközi megítélésünkben is.

Bíznak benne, hogy nem romlik az anyagi helyzetük (Oldaltörés)

Az egyén jelenlegi helyzete

Az egyén várható helyzete egy év múlva

2007. XII.

49

51

2008. I.

51

54

2008. II.

48

52

2008. III.

48

51

2008. IV.

47

51

2008. V.

49

52

2008. VI.

49

54

2008. VII.

49

54

2008. VIII.

51

55

2008. IX.

49

52

2008. X.

48

49

2008. XI.

49

49

A kutatás során az internetezőket arra is megkértük, hogy ötös skálán értékeljék saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

Mint ahogy az is megfigyelhető a kezdetek óta, hogy az internetezők saját személyes helyzetüket lényegesen jobbnak ítélik, mint az országét, ráadásul éveken át bíztak abban, hogy egy év múlva – elsősorban anyagi helyzetük javulásának köszönhetően – még jobban élnek majd. Ez utóbbi jelenség ma már nem figyelhető meg: a két index értéke egyaránt 49 ponton áll. Az internetezők tehát egyelőre nem érzik saját bőrükön az ország nehéz helyzetét, de már nem is számítanak arra, hogy anyagi helyzetük javulni fog a következő egy évben – igaz, a helyzet rosszabbodásával sem számolnak, ami a körülményeket figyelembe véve mindenképpen egyfajta optimizmusra utal.

Az intézmények presztízse szinte változatlan (Oldaltörés)

Az elmúlt hónapban egyik vizsgált intézmény presztízse sem változott a hibahatárt meghaladó mértékben – így természetesen a listán elfoglalt helyezések sem változtak: az élen a nemzetközi szervezetek állnak, míg a kormány, a parlament és a politikai pártok továbbra is sereghajtók.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

október

november

változás

ENSZ

5,3

5,3

-

Alkotmánybíróság

5,2

5,3

fel

Európai Unió

5,2

5,3

fel

NATO

4,9

5,1

fel

Ombudsmanok

4,6

4,7

fel

Bíróságok

4,6

4,6

fel

Rendőrség

4,4

4,5

fel

Köztársasági elnök

4,2

4,4

fel

Civil szervezetek

4,2

4,4

fel

Önkormányzatok

4,2

4,1

le

Egyházak

3,8

3,8

-

Kormány

2,8

2,8

-

Parlament

2,7

2,7

-

Politikai pártok

2,2

2,2

-

A felmérést az NRC 2008. november 27-30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Hosszú idő óta először javult valamit a politikai pártok presztízse

Július végére újabb 2 ponttal nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, így az áprilisi mélypont után három hónap alatt 9 ponttal lett magasabb, és jelenleg 26 ponton áll – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A nyár tehát ezúttal is növelte az optimisták számát, de az egy évvel ezelőtti helyzethez képest még mindig borúlátóbbak az internetezők.

hvg.hu Itthon

Mindent és mindenkit jobban utálunk – romló nethangulat

Az idei ősz is az internetes közhangulat romlását hozta, a hvg.hu Nethangulat index ugyanis 4 pontot csökkent egy hónap alatt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Szeptember végén a netpolgárok mindössze 14 százaléka volt optimista, 82 százalékuk szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Vége van a nyárnak, romlik a nethangulat

Bár április és július között 9 pontot nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, augusztus végére megtorpant a növekedés, és az index ugyanúgy 26 ponton áll, mint egy hónappal korábban – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A szokásos őszi visszaesésnek tehát egyelőre még csak az előjelei tapasztalhatóak; jelenleg az internetezők 77 százaléka gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Gazdaság

Melegszik az idő, párolog az intézményekbe vetett bizalom

Június végére újabb 2 pontot nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, így az áprilisi mélypont után két hónap alatt 7 ponttal lett magasabb – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A kormányválság okozta sokk – úgy tűnik – már a múlté, de még mindig az internetezők négyötöde véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Jelentősen, de nem jelentősre nőtt a kormány presztízse

Egy hónap alatt 5 pontot emelkedett a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A március óta tartó mélyrepülés – úgy tűnik – véget ért, de még mindig az internetezők 84 százaléka véli úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok.

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Ingyen Viagrát osztogatna egy francia polgármester, csak szülessen már gyerek a faluban

Ingyen Viagrát osztogatna egy francia polgármester, csak szülessen már gyerek a faluban

Bevallotta a Boeing, miért nem tudták megmenteni a pilóták a 737 MAX-ot és az utasok életét

Bevallotta a Boeing, miért nem tudták megmenteni a pilóták a 737 MAX-ot és az utasok életét

Más befejezést kap a Trónok harca-könyv, mint a sorozat – maga a szerző jelentette be

Más befejezést kap a Trónok harca-könyv, mint a sorozat – maga a szerző jelentette be

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat