szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Energia Klub fontosnak tartja, hogy a kormány a kialakult helyzetben megnyugtassa a lakosságot, és elejét vegye a pánik kialakulásának.

Az Energia Klub szerint az, hogy az import leállása után alig két nappal el kellett kezdeni a stratégiai készletek felhasználását, rámutat a tartalékok végességére, amire már a gázszállításért felelős cég vezetője is figyelmeztetett. "Emiatt a kormánynak fel kell hívnia a lakosságot, hogy a korlátozási sorrend végén szereplő fogyasztók mértékletesen fogyasszanak, azaz a lakosság és az egyéb kisfogyasztók is takarékosan használják ezt a szűkös erőforrást. Ez most minden állampolgár, cég és közintézmény érdeke" – olvasható közleményükben.

Az Energia Klub tíz egyszerűen és olcsón – ingyen vagy nagyon alacsony költségen – megvalósítható takarékossági tippel rukkolt elő. A következő egyszerű intézkedéseket ajánlja a fogyasztók figyelmébe:

1.    Csökkentsük a hőmérsékletet! A lakásban és a munkahelyeken is elég 20-21 fok, a túlfűtés helyett inkább öltözzünk melegebben! Ha 2°C fokkal lejjebb tekerjük a termosztátokat, azzal 10% energiát takaríthatunk meg.
2.    Ne fűtsünk, ha nincs rá szükség! Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és éjszakára is érjük be alacsonyabb, 16-17°C-os hőmérséklettel! Ne fűtsük a nem használt helyiségeket!
3.    Használjuk ki a napot! Tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást!
4.    Este eresszük le a redőnyt! Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el!
5.    Szellőztessünk okosan! Többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helyett!
6.    Párásítsunk! Ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így néhány fokkal hűvösebbel is beérjük.
7.    Hagyjuk szabadon a fűtőtestet! A radiátort elzáró bútorok elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra!
8.    Szereljünk fel hőtükörfóliát! Gyorsan, könnyen kivitelezhető megoldás a fűtési energia csökkentésére a radiátor mögé szerelt hőtükörfólia, amivel akár 5-6 százalékot is spórolhatunk.
9.    Spóroljunk a meleg vízzel is! Fürdés helyett zuhanyozzunk, így harmadannyi vizet és energiát használunk, mintha kádban fürödnénk.
10.    Az energiatudatos életforma természetesen gázkorlátozás-mentes hétköznapokban is nagyon hasznos és pénztárcakímélő. Javasoljuk, hogy a fentieket kipróbálásuk után tegye mindenki gyakorlattá! További hasznos tanácsok a www.lakcimke.hu oldalon találhatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt