szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten a főpolgármester; tilos a nyílt téri égetés, az autósoktól pedig önkorlátozást kér a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton.

A főpolgármester kéri a lakosságot és a közintézményeket, hogy elsősorban a kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek fővárosi használatát szüneteltessék. Kérik, hogy mérsékeljék a gépkocsi-használatot és a saját jármű helyett a közösségi közlekedést használják, továbbá csökkentsék kibocsátásukat a légszennyező források üzemeltetői, a nyílt téri égetés pedig tilos.

"A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain 2009. január 7-9. között elérte a tájékoztatási fokozatot (75 mikrogramm/köbméter). Ezzel életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata (...) A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi (szmog) - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, majd a legsúlyosabb esetben a riasztási értéket érheti el vagy haladhatja meg" - áll a közleményben, amely tartalmazza azt is, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon vannak érvényben a legszigorúbb levegőtisztasági határértékek. Jelenleg Csepelen a legmagasabb a szálló por koncentrációja.

Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/köbméter) is elérné két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a következő napon sem javul, akkor a szmogriadó riasztási fokozatát kell elrendelni Budapesten. A meteorológiai előrejelzések szerint egyébként a következő napokban várhatóan csökken a szálló por koncentrációja.

A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést vált ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat.

A jelenlegi gázkorlátozás miatt azok az erőművek, illetve hőtermelők, amelyek képesek alternatív üzemanyaggal, például olajjal üzemelni, áttértek erre. Az olajtüzelésű erőművek ugyanakkor kedvezőtlen hatást gyakorolnak a levegőminőségre, különösen a szálló por koncentrációjára. Ebben a helyzetben a Főpolgármesteri Hivatal még szmogriadó esetén sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat csökkentésével javítható a levegő minősége - tartalmazza a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!