szerző:
MTI

Az áfaemelésre nemmel kell szavaznunk, mert rossz, káros megoldásnak tartjuk - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a Nap-keltében. A liberális párt ezt a lépést semmiféle "árukapcsolás" esetén sem tudja támogatni, ehelyett a költségvetés kiadási oldalát kell csökkenteni.

Örömteli érzés volt, de megkésett, hogy a miniszterelnök a csütörtöki parlamenti napon az SZDSZ programjának bizonyos elemeit sorolta fel a kormány által javasolt intézkedéscsomagban - fogalmazott Horn Gábor.

A liberális ügyvivő szerint az áfaemelés rossz ötlet, az SZDSZ nem tudja ezt az adónövelést támogatni. Magyarázatként hozzáfűzte: nagyobb kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna ez a lépés, hiszen a régióban 19-20 százalék az áfakulcs, nem lenne jó kiszállni ebből rendszerből.

Áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a kabinet által tervezett intézkedéseket, hiszen az adókedvezmények eltörlése jelentős, akár 300-500 milliárd forintos tétel is lehet - közölte Horn Gábor, aki örömmel hallotta, hogy a miniszterelnök 300 milliárd forintnyi megtakarítás lehetőségét látja a költségvetésben. "Ez a két tétel már 600 milliárd forint, áfaemelés nélkül is meg lehetne lépni a terveket" - fogalmazott Horn.

Vannak más megoldások, az SZDSZ továbbra is az állítja, hogy jelentős a tartalék a költségvetés kiadási oldalán, adónöveléssel a jelenlegi  problémát most nem lehet kezelni - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Bár már a 2009-es költségvetés tavalyi előkészítésekor lehetett látni, hogy a kabinet számításai nem jók, és nagyobb tartalékra lett volna szükség, az SZDSZ azért szavazta meg a büdzsét, mert még egy rossz költségvetés is jobb, mint ha az országnak nem lenne elfogadott büdzséje - mondta Horn Gábor. Úgy fogalmazott: a rossz és a még rosszabb lépés között kellett mérlegelni.

A Fidesz előrehozott választásról szóló javaslatát azért utasította el az SZDSZ, mert úgy gondolja: "az országnak most jobbat tenne, ha végre lenne, ha nem is egy cselekvőképes, de a cselekvés néhány elemét felmutató és azt végigcsináló kormánya" - közölte Horn Gábor.

Az ügyvivő szerint az ország jelenlegi helyzetében elkerülhetetlen lenne, hogy a politikában legyen informális együttműködés, de ennek a jelei sincsenek meg, és ebben kölcsönösen hibás a két nagy párt. "Sem az Orbán-, sem a Gyurcsány-fóbia, sem az antifasizmus, sem az antikommunizmus nem megoldás a problémákra; a válságban valódi, konkrét megoldásokra lenne szükség, legalább arról kellene biztosítani egymást, hogy ezt ne rúgjuk fel, ha újabb kurzus következik" - fogalmazott Horn Gábor az SZDSZ csütörtöki javaslata kapcsán, miszerint megállapodást kellene kötniük a parlamenti erőknek.

Kérdésre válaszolva a liberális párt kampányfőnöke azt mondta: az SZDSZ-nek a júniusi Európa Parlamenti választásokon mindenképpen el kell érnie az ötszázalékos támogatottságot, mert ellenkező esetben 2010-ben kiesik a politikából. Az SZDSZ el fogja érni ezt a küszöböt, "hiába temetik" most is a liberálisokat - véli Horn.

Nem azért akar lépni a kormány, mert a "miniszterelnök megvilágosodott, hogy mégiscsak szükség van a reformokra, bárcsak így lett volna egy évvel ez előtt", Magyarország azért van ilyen helyzetben, mert nem tudtuk megoldani a strukturális problémákat, és ebben az SZDSZ-nek is megvan a felelőssége - közölte Horn Gábor.

Szerinte az SZDSZ "tettestárs" lett, most úgy tudja ezt a felelőséget "levakarni" magáról, ha bebizonyítja: felelős, az értékeit következetesen vállaló ellenzéki párt, amelynek fontosabb az ország érdeke, mint az, hogy hány százalékos a támogatottsága.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány közmegegyezést és papírzsebkendőt kért

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: pokolian nehéz lesz

A következő hetek a részletegyeztetéséről szólnak - mondta Gyurcsány Ferenc a rendkívüli parlamenti ülésnapba ékelt miniszterelnöki sajtótájékoztatón. Elmondta a sajtónak, hogy február 16-ig (a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig) nem is tud a kormány szerkezetátalakítást célzó programjának részleteiről beszélni. A konzultációk, kalkulációk, a részletek kidolgozása azonban már hétfőtől megkezdődik.

MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

MTI Itthon

Gyurcsány védelmezte a bérkompenzációt

Jól döntött a kormány, amikor a közszféra bérkompenzációját a költségvetési tartalékból fedezték - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádió csütörtök reggeli krónikájának adott interjújában. Nem cáfolta az őt kérdező újságíró felvetését, hogy ezt a döntést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rosszallotta.

10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót

10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Akár százezer forintot is lehet spórolni egy bankszámlán évente

Akár százezer forintot is lehet spórolni egy bankszámlán évente