Tetszett a cikk?

A kormány Közérdekvédelmi Hivatal néven önálló és független intézményt kíván létrehozni a korrupció ellen - ismerteti a Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy a kormány korrupcióellenes csomagjának fő elemeit csütörtökön jelenti be a miniszterelnök.

A napilap szerint a korrupcióellenes csomag része - a hivatal felállítása mellett - egy etikai kódex a közszolgáknak és a lobbitörvény szigorítása is. A kormány szándékai szerint a parkolóőrök esetleges megvesztegetése ugyanúgy a Közérdekvédelmi Hivatal látókörében lenne, mint a földhivatal vagy az adóhivatal munkája. Elsősorban azonban a közpénzek becsületes beszedése, elköltése, illetve az állam és az önkormányzatok ügyfeleivel való tisztességes bánásmód lesz az új intézmény dolga.

A hivatal vesztegetés vagy más bűncselekmény észlelése esetén feljelentést tesz, máskor maga bírságolhat. Védi a bejelentőket, sőt, ha a tőlük szerzett információ alapján eljárás indul, és bírságot szabnak ki, ennek arányában jutalmazza is őket. Meghatározott időtartamra már azokat a cég-, illetve intézményvezetőket is eltilthatja tisztségüktől, akik csak tudván, hogy szabálytalanul működik vezetésükkel a szervezet, eltűrték ezt.

A Közérdekvédelmi Hivatal az elképzelés szerint független lesz, amit az biztosít, hogy feladatait törvény határozná meg, elnökét a kormányfő és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés választaná meg, egyszerű többséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Korrupt alkalmazott a kecskeméti városházán

Őrizetbe vettek egy vesztegetéssel alaposan gyanúsítható hivatalnokot, akit tetten értek, amint egy telekrendezéssel kapcsolatos előnyös döntésért készpénzt vett át egyik ügyfelétől még szombaton Kecskeméten; kezdeményezték a gyanúsított előzetes letartóztatását - közölte a rendőrség.

MTI Világ

Nem vádolják korrupcióval Markó Bélát

Sem a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) sem a legfelsőbb ügyészség nem indított bűnvádi eljárást Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ellen a bankszámlájára befolyt szokatlanul magas szerzői jogdíjak ügyében - írja a kolozsvári Krónika internetes oldalán.

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"