szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány új gazdaságpolitikája patrióta jellegű lesz, az ország önfinanszírozó képességére épül, és az újraelosztás szűkítését, a vállalkozások terheinek csökkentését célozza - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy pénzügyi konferencián.

Az elmúlt 10-15 év  magyar gazdaságpolitikája a külföldi forrásokra és technológiákra épült, az új magyar gazdaságpolitikát inkább a belső forrásokra, a munkára kell alapozni - jelentette ki a miniszterelnök a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a DEMOS Alapítvány rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc szerint szinte valamennyi országnak költségvetési problémákkal kell szembenéznie, miközben mindenki: a lakosság, a vállalkozások és a bankok egyaránt az államhoz fordulnak segítségért.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy úgy tűnik, a magyar népesség 10-15 százaléka nem képes csatlakozni a globális verseny körülményeihez, számukra helyi alternatívát kell biztosítani a boldogulásra. A feladat végül a két - a globális és a helyi - fejlődési modell összekapcsolása lesz - tette hozzá Gyurcsány.

A nemzetközi helyzetet értékelve Gyurcsány kifejtette: a nemrég bejelentett 2000 milliárd dolláros pénzügyi csomaggal az Egyesült Államok el fogja szívni a likviditást a világtól, és várhatóan ez lesz az USA és más térségek közötti konfliktusok fő forrása.

A miniszterelnök szerint a piac és az állam közötti gazdasági felelősségmegosztás a válság hatására az állam irányába tolódik majd el, az elmúlt évtizedek piacorientált világából egy új, kiegyensúlyozottabb rendet teremtve.

Terták Elemér, az Európai Bizottság belső piaci főigazgatóságának vezetője a válság okai közül azt emelte ki, hogy az USA polgárai lehetőségeik felett éltek, és voltak olyan gazdaságok - egyebek közt Délkelet-Ázsia országai -, amelyek ezt finanszírozták. A likviditás bősége alacsonyan tartotta a kamatokat, ez pedig hozzájárult az ingatlanbuborék kialakulásához.

Terták szerint felül kell vizsgálni az Amerika-központú világgazdasági rendszert úgy, hogy az megfeleljen a mára multipolárissá vált világ gazdasági erőviszonyainak. "Nem lehet tovább fenntartani azt a helyzetet, hogy kizárólag a G7-ek szabják meg a világgazdaság irányát". A szabályozási kérdésekről szólva Terták felvetette, hogy a gyógyszerek bevezetését megelőző ellenőrzéshez hasonlóan a pénzügyi, banki termékeket is ellenőrizni kellene, mielőtt a piacra kerülnek. Terták úgy vélte: a fő kérdés most az, sikerül-e visszaállítani a hitet a befektetőkben és a fogyasztókban, hogy ne a bizonytalanság és a félelem uralja gazdasági döntéseiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Baj-e, ha gyenge a forint? És kinek?

Amikor a minap egy euróért messze több mint 300 forintot kellett adni, azok fülében is megkondultak a vészharangok, akik korábban nem vették komolyan, hogy a gazdasági válság elérte Magyarországot, sőt, a gazdaság átalakítását célzó törekvéseket inkább ármánynak tartották, semmint a szorító kényszerre adandó válasznak. Ha így vesszük, a kulcsdevizák árfolyamának magasra szökkenése még jó szolgálatot is tett, mert rávilágított, hogy további lavírozásra már végképpen nincs idő.

MTI Itthon

Simor találkozott Sólyommal

A Magyarországot is sújtó pénzügyi és gazdasági válsággal kapcsolatban a jegybank feladatairól és lehetőségeiről tájékoztatta az államfőt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

MTI Karrier

Drasztikusan nő a munkanélküliség

A gazdasági válság hatásai miatt folytatódik a veszteségessé váló multinacionális cégek globális létszámleépítése; hétfőn a Nissan járműgyártó jelentette be, hogy 20 ezer alkalmazottjának elbocsátását tervezi. A fejlett országokban 6,8 százalékra nőtt az állástalanok aránya 2008 decemberében, az egy évvel korábbi 5,7 százalékról.

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett