szerző:
MTI

Megszakításokkal egész napos havazásra kell számítani hétfőn, az ország nyugati részén legalább tizenöt, keleten mintegy hét centiméter hó hullhat – közölte Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Hóhelyzet az ország útjain.

Az éjszaka megkezdődött havazás a nap folyamán fokozatosan vonul majd kelet felé. A meleg front kelet felé húzódása után az esti órákban egy hidegfront érkezik, amely újabb, de nem ennyire intenzív havazást hoz, akkor már inkább csak hózáporokra kell számítani.

A nyugati országrészben legalább tizenöt, keleten hét centiméter hó várható, Budapesten pedig 4-5 centiméterre számítanak a meteorológusok. Erős széllökések nem várhatók, így valószínűleg hótorlaszok sem alakulnak majd ki az utakon.

A BKV fődiszpécsere szerint a tömegközlekedés rendben elindult hétfőn hajnalban, a kora reggeli órákban nem okozott fennakadást a hóesés. A közterület-fenntartó tájékoztatása szerint hetven munkagépük dolgozik a fő közlekedési utak megtisztításán. Az FKF arra kéri a háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól.

Zavartalan BKV-forgalom
 
A havazás ellenére zavartalan a forgalom a BKV vonalain, eddig nem volt fennakadás és menetidőcsúszás a havazás miatt a közösségi közlekedésben - közölte a BKV Zrt. A fődiszpécser a belvárosiakon túl a külső megállóhelyeken is hóeltakarítási munkálatokat rendelt el. Amennyiben az időjárás megkívánja, a metró felszíni szakaszain, a HÉV- és a villamosvonalakon hótörőmenetek indulnak majd üzemszünetekben, rendszeresen ellenőrzik a váltók működését, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. Rendkívüli időjárás esetén a riasztási tervek szerint a fődiszpécser elrendelheti a fagybrigádok munkába állását is.

A BKV emellett folyamatosan együttműködik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel, amelynek szóró munkagépei jelenleg is síkosságmentesítik a fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeres és részletes időjárás-jelentést küld a fődiszpécsernek; a jelentés elkészítésekor fokozottan figyelik a viharos szelet, a hóesést, az ónos esőt.

Koccanások Pest megyében

Pest megye területén a délutáni-esti órákra akár 10-15 centiméteres hó is eshet, ezért narancssárga riasztást rendeltek el - mondta a katasztrófavédelem regionális ügyeletese. A közép-magyarországi főutak hókásásak, de járhatók. Komolyabb fennakadásról nincs hír. Két kisebb baleset viszont történt: Vecsés környékén, a 4-es elkerülő úton egy koccanáshoz riasztották a tűzoltókat, Csobánkán, a Béke úton pedig egy busz csúszott árokba. Tart a műszaki mentés, személyi sérülés nem történt.

A vonatok nagyobb késések nélkül közlekednek

A vonatok a havazás ellenére nagyobb késések nélkül közlekednek, csak Nagykanizsa és Fót térségében vannak 10-15 perces késések - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke hétfő reggel. A havazás miatt a vasútvonalakon fokozott ügyeletet tartanak, és a készenlétben lévő vasutasok folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, az utasperonokat, így egyelőre nem okoz gondot a vonatközlekedésben a télies időjárás, valamennyi vonat közlekedik. Ott azonban, ahol erős havazás lesz, számítani lehet kisebb késésekre napközben, mert váltóállítási gondok előfordulhatnak. A MÁV sajtófőnöke azt kérte az útnak indulóktól, hogy indulás előtt tájékozódjanak a vonatközlekedésről, a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es telefonszámán.

Elakadt kamionok

Kamionok akadtak el az úton Komárom-Esztergom megyében, ahol hétfő reggelre 5-10 centiméter hó esett. A főutak a megyében járhatók, az alsóbbrendű utak havasak, a hóesés jelentősen lassítja a közlekedést - mondták el a közútkezelő ügyeletesei. A 13-as úton Nagyigmánd és az autópálya között egy nyári gumikkal felszerelt kamion elakadt az úton, az egyik oldal forgalmát a kisbéri üzemmérnökség kerülőútra terelte. A katasztrófavédelmet Komáromban, a Rákóczi rakparton ugyancsak egy kamion mentéséhez riasztották.

Győr megyében hókásásak a főutak

Győr-Moson-Sopron megyében a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak havasak, csúszósak, de egyelőre minden út járható - közölték a közútkezelő ügyeletén. A közlekedésben nincs fennakadás, balesetről nem kaptak jelzést. A reggeli órákig 10-12 centiméter hó esett, a hókotrók tisztítják az utakat. Mosonmagyaróvár térségében erősödik a szél, de hóátfúvások még nem akadályozzák a forgalmat. 

A helyi és a helyközi autóbuszok menetrend szerint elindultak, s 5-10 perces késéssel a célállomásokra meg is érkeztek. A magyar-osztrák határ közelében lévő Albertkázmérpusztára nem jutott el a Volán-járat.

Vas megye útjai járhatók

Kisebb megszakításokkal szinte egész éjszaka havazott Vas megyében, ennek ellenére a közlekedést egyelőre csak kis mértékben nehezítik az időjárási körülmények, a megye főútjai sónedvesek, az alsóbbrendű utak hókásásak, a letaposott hótól síkosak. Reggelre 3-4 centiméternyi friss hó hullott, így a korábbival együtt a hó vastagsága helyenként elérheti a 8-10 centimétert is. 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyletén elmondták: még vasárnap, a késő esti órákban kellett Intaháza közelében kihúzniuk egy árokba csúszott személygépkocsit, Csörötneknél pedig fakidőléshez vonultak ki hétfő reggel. Tancsics Sándor, a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatásért felelős vezetője elmondta: a megye területén eddig számukra nem okozott gondot a havazás, autóbuszaik menetrend szerint közlekednek.

Autók ütköztek Hevesben, egy sérült

Egy ember megsérült, amikor összeütközött két személygépkocsi hétfőn a Heves megyei Maklár és Füzesabony között. A tűzoltók műszaki mentőegységgel érkeztek a helyszínre, ennek felszerelésével szabadították ki a sérültet az autóból - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Magyar Attila. A kiérkező mentők a sérültet kórházba szállították. A rendőrség teljes útzárat rendelt el a műszaki mentés, illetve a helyszínelés idejére az útszakaszon. A másik gépkocsi vezetője - a sajtószóvivő információi szerint - sértetlen maradt. A baleset a sűrű havazásban, a hókásás, síkos úton következett be.

Latyakos utak Borsodban

Intenzíven havazik hétfő hajnal óta Borsod-Abaúj-Zemplénben, a megye útjai havasak, latyakosak - mondta a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatóságának ügyeletese. A megye északi részén 5 centiméter fölötti a hóréteg vastagsága, míg Miskolcon 1-3 centiméternyi hó van. Járhatatlan szakaszok nincsenek, hóátfúvás sem nehezíti a közlekedést, de a főutak és a mellékutak is csúszósak: havasak, hókásásak, latyakosak.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese arról számolt be, hogy a csúszós út miatt már történt baleset a megyében, 3-as számú főúton Bükkábrány és Mezőkövesd között két személyautó ütközött össze. Ketten megsérültek, egyikük súlyosan. A főutat teljes szélességében lezárták a helyszínelés idejére. A Bánkúti síklub információs honlapja szerint a Bükkben is esik a hó, jelenleg 33 centiméteres a hóréteg vastagsága. A sípályák jó minőségűek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Időjárás: zápor és szélviharok hétfőn

Várható időjárás az ország területére hétfő estig: reggelig túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható csapadék, eleinte eső, zápor, majd nyugaton, északon egyre többfelé havazás valószínű.

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

"Legyőzhettük volna Borkait, ha a jobbikosok nem válnak árulóvá"

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Ha az érzelmi egyensúly helyreáll, megszűnnek a tünetek is

Ha az érzelmi egyensúly helyreáll, megszűnnek a tünetek is

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek