szerző:
MTI

Lelőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - közölte a boncolási jegyzőkönyv eddigi eredményét ismerteve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője. A rendőrség tízmilliós nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Az apán és a kisfiún fegyverből származó lövésnyomokat találtak az orvos szakértők, így megállapították, hogy halálukat erőszak okozta - mondta Papp Péter ezredes. Hozzátette, a végleges boncolási eredményre még órákig kell várni, de fontosnak tartották, hogy az előzetes adatokat azonnal ismertessék a közvéleménnyel.

Arra kérdésre, hogy milyen fegyverrel követték el a támadást, és hány lövés érte a két áldozatot, a nyomozás érdekeire hivatkozva az ezredes nem kívánt válaszolni. Közlése szerint az elsődleges tűzvizsgálat elektromos tüzet állapított meg. Ezért közigazgatási eljárásban indítottak vizsgálatot, majd miután a halottszemle során lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon, azonnal átminősítették a nyomozást emberölési ügyre. Azt, hogy a tűz valójában mitől keletkezett, még vizsgálják. 

Mégsem keresik az anyát

Papp Péter közlése szerint a támadás során két másik kisgyermek is megsérült, őket a fővárosi Heim Pál, illetve a hozzá tartozó Madarász utcai klinikára szállították a mentők a gyermekek édesanyjával együtt, aki az eddigi hírekkel ellentétben nem sérült meg. 
Papp Péter cáfolta, hogy a sokkos állapotba került édesanyát keresik a rendőrök, mert - mint egyes sajtóhírekben szerepelt -eltávozott az egészségügyi intézményből. Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója az MTI-vel azt közölte: mind a két gyerek jó általános állapotban van. Arra kérdésre, hogy a két kisgyermek milyen sérüléseket szenvedett, nem válaszolt.

Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át, s minden bizonnyal megvizsgálják, hogy van-e összefüggés a tatárszentgyörgyi és a tavaly novemberben Nagycsécsen történt gyilkosság között. A rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Kora délután Bencze József országos rendőrfőkapitány csak annyit mondott, nem tudja cáfolni a lőtt sérülésekről szóló híreket, de a soron kívüli boncolás során idegenkezűségre utaló nyomokat találtak.  Hangsúlyozta: idegenkezűségre utaló sérülésekről a helyszíni szemle során az eljáró orvos nem számolt be. 

Fotók a helyszínről
© MTI

Tatárszentörgy cigánytelepén, a falu szélén lévő, erdő melletti házban történt a tragédia, amelyben hétfőre virradóra egy ötéves kisfiú és az édesapja meghalt. A tűzben egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk is megsérült, őket a mentők egy budapesti kórházba szállították, ahonnan az anya eltávozott.

A falon lövésnyomok

A sárgára színezett, mintegy 60 négyzetméteres ház tetőszerkezete teljesen kiégett, a tető beszakadt, a mennyezetet beomlott, így a berendezési tárgyak egy része is megégett. A Fenyves sor 4. szám alatti lakást a rendőrség szalagokkal körbezárta, miután a helyszínen országos és megyei roma vezetők is megjelentek. A falakon lövésnyomokat, míg a lakás bejáratától 15-20 méterre, az 5-10 centiméteres hóban egy vértócsát láttak, attól nem messze találták meg a rokonok azt a négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt, amit átadtak a rendőröknek.

Éjjel lövéseket hallottak

Az esetről Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta hajnalban az MTI-t. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság később azt közölte: az elsődleges tűzvizsgálói vélemény szerint a családi házban elektromos zárlat okozta a tüzet. A rendőrség később elismerte, hogy a helyszíni szemle során találtak a ház udvarán lőszerhüvelyeket.

Szemtanúk elmondása szerint a támadás éjjel egy óra körül történt, lövéseket hallottak és lángokat láttak, erre rohantak ki otthonukból és próbáltak a család segítségére sietni. Szemtanúk arról számoltak be, hogy az apa ölében fogta kisfiát, amikor menekült az égő házból, a lövések ekkor érték mindkettejüket. Az apa a bejárati ajtótól mintegy 15 méterre eshetett össze, őt és gyermekét a szomszédok próbálták elsősegélyben részesíteni.

Párhuzam Nagycséccsel

Még a boncolási jegyzőkönyv eredményének napvilágra kerülése előtt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő a helyszínen szerzett rendőrségi információkra alapozva közölte, hogy agyonlőtték az ötéves kisfiút és 27 éves édesapját, miután Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat. A roma vezetők párhuzamot vontak a tavaly november elején, Nagycsécsen történt kettős gyilkossággal, amikor hasonló körülmények között, szintén sörétes fegyverrel lőttek agyon egy cigány testvérpárt, miután rájuk gyújtották a házukat. A rendőrség az akkori ügyben 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki, de eddig nem jutottak az elkövetők nyomára.


Szimpatikus fiatal család

Az MTI helyszínről származó információi szerint a ház közelében 25-30 álldogál a hóesésben, ők jórészt családtagok. Az utcát a rendőrök nem nem zárták le. Időközben tucatnyi újságíró és fotós érkezett Tatárszentgyörgyre, a televíziós stábok is jelen vannak. 

Berente Imréné, a település polgármestere az Indexnek azt mondta: a család 50 ezer forintos gyorssegélyt kapott, és a Vöröskereszttől még fognak kapni ruhákat, illetve az önkormányzat anyagi segítséget nyújt majd a temetéshez. "Nagyon szimpatikus fiatal család volt" - mondta az áldozatokról a polgármester, hozzátéve: "szocpol lakásban laktak, viszonylag rendezett anyagi körülmények között, legalábbis hozzám nem jártak segélyért".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Nagycsécs: a község rasszista támadást gyanít

Gyertyákat gyújtottak a helyi lakosok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen, annál a háznál, ahol két ember vesztette életét, amikor hétfőre virradóra Molotov-koktélt dobtak, majd rálőttek az épületekre. Az önkormányzat bejelentette, anyagilag is támogatja majd a családot.

MTI Itthon

Állandó rendőri jelenlét van Nagycsécsen

Csendesen telt az éjszaka a Borsod megyei Nagycsécsen, ahol hétfőre virradóra Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadás során két ember életét vesztette.

MTI Itthon

Az OCÖ újjáépíti a kiégett nagycsécsényi házakat

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és tucatnyi roma vállalkozó kezdeményezésére két héten belül újjáépítik annak a nagycsécsi roma családnak a házát, amelyet hétfőre virradóra ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak; a házban két embert agyonlőttek – mondta az OCÖ elnöke kedden.

Benkő Eszter Itthon

Lakástűz Ózdon - Isten újabb adóssága

Nem kap szükséglakást az az ózdi hatgyermekes roma család, amelynek háza nemrég porig égett. Az önkormányzati gyorssegélyt öt nap alatt sikerült folyósítani.

MTI Itthon

Virrasztásra gyülekeznek Nagycsécsen országos roma vezetők

Vasárnap kora délután már megérkeztek a romaszervezetek vezetői a Borsod megyei Nagycsécsre - ahol ismeretlenek egy héttel ezelőtt Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és ott két roma embert agyonlőttek -, hogy virrasszanak az áldozatok emlékére, illetve figyelemmel kísérjék a bejelentett, majd a rendőrség által megtiltott demonstrációra spontán érkezőket.

Fenyegetésben a Fidesz több oktávot fed le, mint a néhai Zámbó Jimmy

Fenyegetésben a Fidesz több oktávot fed le, mint a néhai Zámbó Jimmy

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

Erre számíthatnak azok, akik új iPhone-t vásárolnak

Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit