szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kormányzati helyzetelemző, a válságkezelési stratégiát, valamint az intézkedéseket tartalmazó kiadványt mutatott be Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint egy füzettel nem lehet harcolni a válság ellen.

Ficsor Ádám kérdésre válaszolva elmondta: a kiadvány ezer példányban, 1,2 millió forintos nyomdaköltséggel készült. A dokumentumot - amely a Magyar Közlönykiadó nyomdájában készült - elküldik többek között a kormány társadalmi partnereinek, civil szervezeteknek, a parlamenti pártok vezetőinek, frakcióvezetőinek valamint a bizottsági elnököknek - közölte, hozzátéve, hogy az anyag az internetről is letölthető.
   
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban a kormány legfőbb feladata a világgazdasági válság magyarországi hatásainak kezelése volt. A kabinetfőnök felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit is. Hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben a tűzoltás nem elegendő, átfogóbb választ kell adni.
   
Ficsor Ádám tájékoztatása szerint a kiadvány rövid helyzetelemzést tartalmaz, valamint stratégai beavatkozást vázol fel, amelyek három fő célja van: a magyar gazdaság fenntartható módon az uniós átlagnál két százalékkal gyorsabban növekedjen, az alacsony foglalkoztatottsági szint növekedjen, és minél előbb az euró legyen a hivatalos fizetőeszköz. Mint mondta, ennek megvalósításához öt feladatot határoztak meg.
   
Kitért arra: a program megvalósításához legalább 20-25 törvényhez kell hozzányúlni, és ennél is több kormányrendeletet kell hozni vagy módosítani. Megjegyezte azt is, hogy az anyag számos részletkérdésre nem tér ki, ezeket a következő hónapokban ismertetetik, a kormány pedig még számos egyeztetésre készül.
   
Szijjjártó Péter, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: "nem füzettel kellene harcolni a világgazdasági válság ellen, hanem adó- és kamatcsökkentéssel. Az adó- és kamatcsökkentés valódi segítséget jelentene Magyarországnak és a magyar vállalkozásoknak, egy füzet kiadása (...) a kormányzati alkalmatlanságról tanúbizonyságot tevő pótcselekvésnek minősíthető."
    
Mint mondta, hosszan lehetne sorolni azokat az európai országokat, ahol az emberek terheit jelentő adókat csökkentik, növekedési programokat indítanak el és a bajba kerülő nagyvállalatokon segítenek azért, hogy ne csökkenjen a munkahelyek száma.

Szijjártó Péter kijelentette: a 2002-es kormányválság idején regisztrált 53 százalékról ma már a GDP 73 százalékára nőtt az államadósság, a rendkívül gyengén teljesítő gazdaság és Magyarország kiszolgáltatottsága miatt pedig ez az arány még romolhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nemzetközi gazdasági válságcsúcs kezdődött Berlinben

Hivatalosan a G20 országcsoport április elejei londoni csúcstalálkozóját készítik elő, ténylegesen a legújabb válságjelenségekről, a nemzetközi pénzpiacok szigorúbb ellenőrzéséről kezdtek tárgyalásokat vasárnap délelőtt Berlinben több vezető ipari ország állam- illetve kormányfői, valamint az Európai Unió vezetői.

MTI Gazdaság

Almunia: Magyarország le fogja gyűrni a válság okozta nehézségeket

Magyarországon sikeresen le fogják gyűrni a válság okozta nehézségeket, a közfinanszírozás konszolidációja pedig sokat segít majd abban, hogy a magyar gazdaság megerősödjön - jelentette ki Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa a köztelevízióban vasárnap este.