szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhat és fél milliárd forintot kaptak a magánszemélyek adójának 1+1 százalékos felajánlásaiból a civil szervezetek és az egyházak tavaly - tartalmazza az APEH tájékoztatója, melyet a parlament emberi jogi bizottságának keddi ülésén ismertetett Szikora János, az adóhivatal elnöke.

Csaknem egymilliárd forintnyi felajánlás érvénytelen volt, ennek fele azért, mert a nyilatkozattevő nem fizette be adóját, 15 százaléka pedig azért, mert késve nyújtotta be a nyilatkozatot.
   
A több mint négy és fél millió adózó magánszemélyből 1 729 ezren tettek érvényes felajánlást csaknem 29 ezer szervezet részére. Ebből 155 volt egyház, 2 kiemelt költségvetési előirányzat, a többi civil szervezet. A civil szervezeteknek kilenc és fél milliárd forint jutott, az egyházaknak 4,9 milliárd, a két kiemelt költségvetési előirányzatnak 2,1 milliárd.
   
A két kiemelt költségvetési előirányzaton belül 2008-ban a parlagfűmentesítés  támogatására 950 millió forintot, a gyermekszegénység elleni programra 1,15 milliárd 
forintot ajánlottak fel az adózók. 
   
A felajánlások legnagyobb részét, mintegy harmadát a neveléssel, oktatással foglalkozó civil szervezetek kapták, ez két és fél milliárd forintot jelentett a számukra. Az egészségmegőrzéssel foglalkozó civil szervezetek csaknem 2 milliárd forntot kaptak az egyszázalékos felajánlásokból, a szociális, családsegítéssel foglalkozóak 1,15 milliárdot, a természetvédelemmel foglalkozóak 740 milliót, a kulturális szervezetek mintegy 600 miliót, a sporttal foglalkozóak pedig 550 milliót.
   
A kedvezményezett civil szervezetekre jutó felajánlások összege átlagosan 330 ezer forint, egy-egy felajánlás átlagosan 5 600 forint volt. Az egyházak javára renelkező adózók átlagosan mintegy 6 ezer forintot ajánlottak fel. 
   
Az első három egyház a felajánlások számát tekintve a Magyar Katolikus Egyház, amelynek több mint félmillióan ajánlottak fel csaknem hárommilliárd forintot, a Magyarországi Református Egyház, melynek 164 ezren ajánlottak csaknem egymilliárd forintot, és a Magyarországi Evangélikus Egyház, amelynek csaknem félszázezren ajánlottak több mint 300 millió forintot.
   
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége számára öt és fél ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 67 millió forint összegben, a Hit Gyülekezetének 16 ezren ajánlottak fel összesen 56 millió forintot, a 155. helyen álló Négyszegletkő Apostoli Hit Nemzetközi Egyházának pedig egytucatnyian ajánlottak fel összesen félszázezer forintot. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel