szerző:
MTI

Orbán Viktor a Fidesz elnöke délután a Budai Várban, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere pedig a Petőfi-szobornál mondott beszédet a nemzeti ünnepen. Gyurcsány Ferenc még hátravan. Kövesse az eseményeket percről percre!

A Kossuth téren, a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődtek ma a nemzeti ünnep megemlékezései. A zászlófelvonáson részt vett a miniszterelnök, a köztársasági elnök és az Országgyűlés elnöke is, majd megkoszorúzták a Kossuth Emlékművet. Gyurcsány Ferenc és Sólyom László a Parlamentben átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Művészetek Palotájában tartandó esti ünnepi díszelőadáson is. Itt adják át a kormány által 2008-ban alapított Márciusi Ifjak, valamint a Kiváló, Érdemes, illetve Babérkoszorús Művész díjakat.

Az ünnepi szabadtéri műsor a Nemzeti Múzeum lépcsőin zajlott, Demszky Gábor főpolgármester pedig a hagyományoknak megfelelően, a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál tartott beszédet 13 órakor, a  Fővárosi Önkormányzat ünnepségén. A Fidesz a budai Várban kezdte nagygyűlését 14 órakor, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor pártelnök. A rendezvényen a párt több politikusa is felszólalt.

Országosan 572 rendezvényt tartanak vasárnap, ebből a fővárosban 125-öt. A rendőrség megtiltott négy vonulásos demonstrációt, s ezt a bíróság is helybenhagyta. A radikálisok ennek ellenére szerettek volna tüntetni, de igazi balhéra a rendőri túlerő miatt nem került sor.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Rendőrségi mérleg a nap végén

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2009. március 15-ére 72 rendezvény megtartására érkezett bejelentés. A Budapesti Rendőr-főkapitányság békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készült, azonban rendelkezett olyan információkkal, hogy szélsőséges csoportok arra készülnek, hogy megzavarják az ünnepi rendezvényeket. Annak érdekében, hogy a fővárosban nyugalom legyen, és az ünnep békésen teljen, a rendőrség 3180 fővel és tervezéssel készült fel a rendezvények biztosítására - közölte a BRFK honlapján. A BRFK 4 rendezvény megtartását tiltotta meg, mely tiltó határozatokat a bíróság is helyben hagyott, elutasítva az azok ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket, valamint további 4 demonstrációt tiltott meg különböző okok miatt.

A rendezvények során összesen 35 előállítására került sor. Budaházy Györggyel szemben hatóság eljárásának megzavarása bűncselekmény kísérlete, Toroczkai Lászlóval szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést tesznek a Budapesti Nyomozóügyészségen. A rendőrség a rendelkezésre álló adatokat értékelve megállapította, hogy az a két férfi, akiket a délelőtti órákban a Kossuth téren intézkedés alá vontak amiatt, hogy transzparenseket tartottak maguknál, nem követtek el szabálysértést.

A rendőrség a nap folyamán tömegoszlató eszközöket, tömegoszlatást nem alkalmazott, a Március 15-e téren egy esetben került sor paprikaspray használatára. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy alkalommal részletes és pontos tájékoztatást követően felhívta a Bajcsy-Zsilinszky úton összegyűlt tömeget arra, hogy melyek azok a rendezvények, ahol jogszerűen vehetnek részt, valamint, hogy milyen irányban hagyhatják el a helyszínt, ezzel egy vonulásos demonstrációt megakadályozva.

A rendőrség a közleménye szerint megakadályozta azt, hogy a városban a szélsőséges csoportok, az elmúlt évek állami ünnepeihez és egyéb alkalmakhoz hasonlóan a város különböző részein bűncselekményeket kövessenek el, gépkocsikat, kukákat gyújtsanak fel, és egyéb garázda jellegű cselekmények sorát indítsák el.

Morvai Krisztina a parlamenthez fordul

Morvai Krisztina hétfőn az Országgyűléshez és európai fórumokhoz fordul a vasárnap este történtek miatt - mondta el a politikus az MTI tudósítójának a Nádor utca és a József Attila utca kereszteződésénél vasárnap este. A Jobbik listavezetőjét akkor érte könnygáz vasárnap este, amikor a József Attila utcánál a rendőrök könnygázt vetettek be a Bazilika előtti térről kiszorított csoporttal szemben.

Kiszorították az embereket a Bazilika elől

Kiszorították a demonstrálókat a Bazilika elől a rendőrök; a József Attila utcánál könnygázt vetettek be a rendőrök - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója vasárnap este. A könnygáztól többen rosszul lettek a csoport tagjai és a rendőrsorfalban állók közül is. Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti listavezetőjét és Gaudi-Nagy Tamás ügyvédet is érte a könnygáz. A helyszínre mentőt hívtak, de mint az Országos Mentőszolgálat közölte, kórházba senkit nem kellett szállítani.

Tűzszerész robot a Nagymező utcában

© MTI

Tűzszerész robot vizsgál a Nagymező utcában egy gazdátlan csomagot a Jobbik kampánynyitó nagygyűlése után Budapesten. A csomagban nem találtak robbanószert.

Gyurcsány: merjünk örülni a nemzeti ünnepen

Gyurcsány Ferenc szerint a bajok és a gondok ellenére az ünnepen merjünk örülni és merjük sikernek tartani mindazt, amit Magyarország elért, hiszen 1848 lényege az elmúlt években sikeresen beteljesedett. A miniszterelnök erről a Művészetek Palotájában rendezett díszelőadáson beszélt vasárnap este. Hangsúlyozta: Magyarország szabad és független, a világ legerősebb katonai-politikai szövetségének tagja és az európai közösség egyenrangú tagja is. Gondolják, akarhatott bárki ennél többet 1848-ban? - tette fel a kérdést, majd azt mondta, "kiugrottak volna a bőrükből" a márciusi ifjak, ha mindezt tudhatták volna.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: baj meg gond annyi, mint a tenger, de a gondokra ott van az ünnepeken kívüli maradék, nagyjából 360 nap. Mint mondta, a nemzet ünnepét sokan várják és sokan tartanak is tőle, de az embereken múlik, hogy úgy tesznek-e mintha ez egy családi ünnep lenne, amely a jó dolgokról szól.

Toroczkait is előállították

Budaházy György után a radikális kormányellenes tüntetők másik vezetőjeként számon tartott Toroczkay Lászlót is előállították a rendőrök - értesült a HavariaPress. Toroczkait az általa bejelentett Szent István téri rendezvény helyszínén emelték ki a tömegből az egyenruhások. Előállítását a rendőrség azzal indokolta, hogy bűncselekményre hívta fel a vele tartó tüntetőket, amikor arra biztatta őket, hogy szabadítsák ki közösen Budaházyt. A BRFK tájékoztatása szerint Toroczkai ezzel a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészületét követte el. Úgy tudni, hogy Toroczkai nem tiltakozott a helyszínről való elvezetése ellen, a jelenlévők viszont összezavarodtak a váratlan fejleménytől. A belvárosi tüntetés helyszínén jelenleg már csak pár százan vannak, akik a rendezvény bejelentése értelmében este 9 óráig tartózkodhatnak ott jogszerűen.

Képek az esti rendőri erődemonstrációról

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos

Kis időre lezárták a Nagykörút egy részét

Rövid időre lezárták a rendőrök a Teréz körutat a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között vasárnap este, ezen a szakaszon ez idő alatt csak a 4-6-os villamosok közlekedhettek - jelentették az MTI tudósítói. A Margit híd felől érkezőket a Bajcsy-Zsilinszky útra terelték. A Nyugati téren a rendőrök folyamatosan igazoltatnak.

Ünnepi megemlékezés a Vajdaságban

A három vezető délvidéki magyar párt közös ünnepségén emlékeztek meg vasárnap a délvidéki magyarok Bácskossuthfalván (Stara Moravica) az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A sok száz embert megmozgató eseményen az idén - hosszú évek óta először - nem volt hivatalos magyar vendég. Sólyom László köztársasági elnököt várták a három vajdasági Kossuth-szobor egyikének otthont adó észak-bácskai faluba, de miután az államfő elhalasztotta az ünnepséget követő, két naposra tervezett látogatását, s csak Bácskossuthfalvára ment volna el, a vendéglátó Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége úgy döntött, hogy eltekint a meghívástól.

A Nyugati pályaudvarra futott be több randalírozó

Tucatnyi randalírozó szaladt be a Nyugati pályaudvar területére vasárnap este, a rendőrök utánuk mentek - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A zavargók a vágányok közé futva próbáltak elmenekülni a legalább harminc rendőr elől, akiket közben sörösüvegekkel megdobálták. A rendőrök ezután lezárták a Nagykörutat a Blaha Lujza térnél a Nyugati tér felé, és mindenkit az Andrássy útra irányítanak vagy visszafordítanak.

1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Fénykép miatt tiltottak ki egy nőt egy tengerjáróról

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Párbeszéd a sintó vallással - kedden lesz Naruhito koronázási ceremóniája

Párbeszéd a sintó vallással - kedden lesz Naruhito koronázási ceremóniája

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger