szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az antirasszista erők összefogását, a rasszizmus áldozataival való szolidaritást és a gyűlöletbeszéd elleni erélyes állami fellépést sürgette Demszky Gábor liberális politikus Budapesten.

A gyűlöletbeszéd egyre gyakoribb, "Magyarország tragikus mélypont felé sodródik, valami jóvátehetetlenül tönkrement" - mondta a szabad demokrata főpolgármester az Erőszak, radikalizmus, gyűlöletbeszéd című Republikon Intézet által szervezett konferencia megnyitóján. Demszky Gábor szerint kérdés, hogy a megvalósult erőszakcselekményre való uszítást miért nem követi reakció. A liberális politikus szerint hiába szorgalmazzák jóakaratú emberek a jogalkotást, a törvények vagy akár az Alkotmány módosítása nem megoldás, hiszen jelenleg is van olyan büntető törvénykönyvi paragrafus, a közösség elleni izgatás, amely alapján büntethető lenne az uszítás érzelmi előkészítése. Ám ez alapján sem születnek elrettentő, elmarasztaló ítéletek.

"Nem a jogalkotásnak, hanem a jogalkalmazásnak kellene megváltoznia (...), az ügyészeknek és a bíráknak kellene észlelniük azt, amit már milliók észrevettek, hogy igenis uszítás zajlik az országban" - hangsúlyozta Demszky Gábor. "Ma a demokráciában azok az erők, akik a demokrácia lerombolására törekszenek, az erőszakszervezetek részéről megnyilvánuló elbizonytalanodást használják ki (...), itt a probléma gyökere és a megoldása" - fűzte hozzá.

A liberális politikus szerint mindez nem jelenti azt, hogy semmit nem lehet tenni a rasszizmus ellen. Egyfelől a szélsőséges gyűlöletbeszéd, kirekesztés elleni konszenzust kell kialakítani a baloldali, liberális, konzervatív és "akár jobboldali" erők között, másfelől demonstrálni kell a gyűlöletbeszéd és az abból fakadó erőszak áldozatai melletti szolidaritást. Harmadrészt pedig minden törvényes eszközzel fel kell lépni a radikális, szélsőjobboldali gyűlölködés ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google

Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google

Joe Bidenék 300 ezer dollár adót fizettek be tavaly

Joe Bidenék 300 ezer dollár adót fizettek be tavaly

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?