szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erősödni látszik a műsorszolgáltatók normakövetése a gyermekműsoroknál, de továbbra sem teljesülnek maradéktalanul a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezések - áll a médiahatóság szerdai közleményében.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly év végén televíziós reklámkampányt indított a tudatos médiafogyasztás terjesztése érdekében, valamint rendszeresen áttekinti ezeket a műsortípusokat; a közlemény szerint e fellépésnek tulajdonítják a javulást. Legutóbbi kutatása eredményei szerint ma is akadnak a hétvégi, reggeli gyermeksávokban olyan tévéműsorok, amelyeket a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellene sorolni.

A vizsgálat mintáját a tavaly tavaszi hónapok egy-egy hétvégéjének közel kétszáz órányi műsorkínálata adta; a górcső alá vett 670 produkció közül 472 esetében alkalmaztak korhatári korlátozást - az eljárás során 27 alkalommal ítélte kétesnek az ORTT, hogy megfelelő kategóriába került-e az adás, a felkért gyermekpszichológus pedig 20 esetben megalapozottnak látta a gyanút.

Mi folyik a gyereksávban?
Olvassa el a hvg.hu cikkeit!

A tévék mirelittel etetik a gyerekeket

Levente Péter: a magyar Disney lehettünk volna
"Láthatóan továbbra is az erőszak a leggyakoribb aggályos elem a műsorszámokban, s bár a délelőtti sáv sem mentes a szexualitás, a meztelenség és a kábítószer valamilyen formában történő megjelenítésétől, a műsorszolgáltatók igyekeztek kerülni ezeket, legalábbis a szűken vett gyermeksáv idején" - olvasható az összegzésben.

Mint írják, a felnőtt, kényes témáktól eltekintve, amelyek leginkább az MTV csatornáin sugárzott műsorszámokban fordultak elő, a közszolgálati adók programjaira nem volt jellemző a kiskorúak szempontjából esetleg problémás tartalmak bemutatása.

Tavalyelőtti szeptemberi adatokat idézve megjegyzik: a 4-14 éves korosztály tagjai naponta átlagosan 160 percet tévéznek, ebből 78 percet teljesen egyedül, 27 percet pedig felnőtt felügyelete nélkül, egy másik gyerek társaságában töltenek a képernyő előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A tévék mirelittel etetik a gyerekeket

A "gyerekek a tévé előtt" témakör jószerével kimerül a reklámok, illetve az erőszakos rajzfilmek veszélyeinek - egyébként jogos - ecsetelésében. Eközben elsikkad, hogy a reklámok és az importált rajzfilmek között hazai gyártású produkció alig akad.

Kiricsi Gábor Kult

Levente Péter: a magyar Disney lehettünk volna

"Nem nekem hiányzik a képernyő, hanem a mi műfajunk színe hiányzik onnan" - mondja lapunknak Levente Péter, az egykori Móka Miki, akit a hvg.hu a televíziós gyerekprodukciók hiánya kapcsán szólaltatott meg.

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz