szerző:
MTI

Magyarországon "elég komoly" probléma az antiszemitizmus, de még nagyobb baj a cigányellenesség - mondta Konrád György író csütörtökön Budapesten az Antiszemitizmus a jelenkori Európában című konferencián.

"A cigányok ugye lejjebb vannak az átlagnál, a zsidók valószínűleg jövedelemben és képzettségben is feljebb vannak, talán ezek az eltérések irritálóak" - hangsúlyozta Konrád György.

Jelen van az antiszemitizmus Magyarországon, de nem az egész társadalomban, csak egy kisebbség "szórakozik" ezzel. Az antiszemitizmus mindig azoknak kell, akik általános magyarázatot keresnek a bajokra, és egy nemzetcsoportot akarnak bűnbakká tenni - emelte ki Konrád György. Az író azt követően nyilatkozott, hogy felszólalt a nemzetközi konferencián.

A tanácskozáson Kovács András, a Közép-európai Egyetem professzora (CEU) hangsúlyozta, hogy szerinte a következő évszázadokban sem tűnnek el az előítéletek, így a zsidókkal kapcsolatos előítéletek sem.

Éppen ezért nagy szükség van az oktatásra: meg kell előzni, hogy a sztereotípiák kialakuljanak. Emellett meg kell előzni azt is, hogy a sztereotípiák "izmusokká" alakuljanak - tette hozzá.

A CEU egy másik oktatója, Kovács M. Mária arról beszélt, hogy a magyar közbeszédben sokszor még mindig két, párhuzamos történelem él: a magyaroké és a zsidóké. Ehelyett azonban integrált történelemről kell beszélni - emelte ki a konferencia utolsó kerekasztal-beszélgetésében.

A kétnapos konferencián szó volt az antiszemitizmus elterjedtségéről az európai országokban, a média és az internet szerepéről, a szólásszabadság és a holokauszt-tagadás összefüggéseiről, valamint a gyűlöletbeszéd büntethetőségéről.

A nemzetközi tanácskozást a Közép-európai Egyetem együtt szervezte a budapesti izraeli, az amerikai, a holland és a lengyel nagykövetségekkel, továbbá az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével és a Konrad Adenauer Alapítvánnyal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szaporodó antiszemita támadások Franciaországban

Újabb antiszemita cselekmények történtek Franciaországban, ahol a vallási közösségek között erősödő feszültségek odáig vezetettek, hogy pénteken a zsidó-muzulmán baráti egyesületből a muzulmán tagok kiléptek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a zsidó tagok nem emelnek szót a gázai offenzíva áldozataiért.

Vélemény

Papp László Tamás: Cigánybűnözés nincs, gettómaffia van

Az USA-ban nem esik tilalom alá az afro-és iberoamerikai gettóbűnözés etnokulturális és kriminálszociológiai vonatkozásainak feltérképezése. Carl Sifakis bűnügyi riporter Maffiaenciklopédia című kötete az Egyesült Államok ír, olasz és zsidó gengsztereinek nemzedékeit mutatja be, Rich Cohen műve, a Kemény zsidók (az Ulpius-ház gondozásában 2003 óta magyarul is) a zsidó maffiára fókuszál. Senki nem titulálta fenti írókat antiszemitának vagy olaszgyűlölőnek. Miként fekete- és indiánfalónak sem. Ahogy az iszlám terrorizmusról való diskurzus nem azonos a muszlim hívők kollektív bűnösségének téveszméjével, a roma maffiák létének elismerése sem tekinthető cigányozásnak. Ideje van a kriminálpolitikai tabumentesítésnek.

Vélemény

Tapsvihar a Jud Süss című antiszemita film vetítésén

A Harmadik Birodalom egyik legfontosabb propagandafilmjét, a Jud Süsst a Gede testvérek jóvoltából csütörtöktől vasárnapig többször levetítették egy Hegedűs Gyula utcai pincében. A film főszereplőjének, a „gonosz zsidónak” a kivégzésekor a közönség – a pénteki vetítésen – hatalmas tapsviharban tört ki. Tudósítónk ott volt.

Itthon

"Védjenek meg bennünket, cigányokat" - videó

Katolikus szertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút kedden a tatárszentgyörgyi brutális gyilkosság két áldozatától. A 27 éves apa és ötéves kisfia búcsúztatásán mintegy ötezren, köztük parlamenti politikusok vettek részt. Videónk a helyszínről.

Vélemény

Bayer Zrt.: kóbor antiszemiták befogása, garanciával

Bayer Zsolt újfent embereset zsidózott a Magyar Hírlap véleményrovatában. Pesti vicceket helyezett antiszemita olvasatba a Lepke szárnya c. írásában. Önmagában ez lábjegyzetre se volna méltó. A nap lenyugszik, a hold felkel, Bayer zsidózik. Bayer a piacképes antiszemitizmus üzletágának frontemberévé vált. Mely jelenség reprezentánsaként öntudatlan eszköze, célszerszáma a radikáljobb Fidesz általi cinikus, de hatékony kezelésének.

MTI Itthon

Országos imanap a cigány-magyar megbékélésért

Országos imanapot és a bűnbánatot jelképező böjtöt tartanak pénteken Hosszúpályiban a cigány-magyar megbékélésért - tájékoztatta az MTI-t a szervező Csonka József, a település református missziós lelkésze szerdán.

Itthon

Sólyom és a cigányok

Forrponton a cigány–magyar együttélés. Slágertéma lett a „cigánybűnözés”, miközben förtelmes bűntények áldozataivá váltak cigányok. A legnagyobb gondot mégis a felhalmozódó gyűlölet és félelem jelenti, amely megakadályozza a párbeszédet. A közeledés és a béke gesztusait szomjazza a társadalom. Az államfő megszólalását sürgetik civilek. Mandátuma valószínűleg legfogósabb feladványát kell megoldania Sólyom Lászlónak.

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Alsószentmártonban 100 szavazó áll még sorba

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"