szerző:
MTI

Berkes István helyett új vezetőt szeretnének a Sportkórház élére az intézmény orvosai, mivel szerintük lehetetlenné vált a további együttműködés a főigazgató főorvossal.

A tíz orvos - köztük Tállay András adjunktus, a pekingi olimpiai orvoscsoport vezetője, Dobos József és Légrádi József főorvos - levélben fordult a felettes vezetőkhöz, így az Egészségügyi Minisztériumhoz, a sportért felelős Önkormányzati Minisztériumhoz, a Magyar Orvosi Kamarához és a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. Azt kérik: "az Intézet vezetésével kapcsolatos anomáliákat tárják fel, a szükséges vizsgálatokat folytattassák le, és az eredménynek megfelelően olyan döntést hozzanak, hogy a jövőben a sportolók ellátása új felelős vezetőkkel, végre zavartalanul, nemzetközi színvonalon megvalósulhasson".

Az aláírók szerint Berkes István részéről - aki a MOB elnökségének tagja - olyan szakmai, vezetői és emberi hibák merültek fel, melyeket "a kórház orvosainak jelentős része nem tud tovább tolerálni, melyekkel morálisan nem tudnak azonosulni. A kialakult helyzetért leginkább felelős Főigazgató legközelebbi munkatársai előtt hitelét veszítette, vele a további együttműködésük lehetetlen."

"Mindehhez társul a Főigazgató részéről a kórházi helyzet rendszeres hamis értékelése, a dolgozók félrevezetése. A Sportsebészeti Osztály reggeli konferenciáin az orvoskollégákkal szemben alkalmazott hangnem gyakran kimerítette a nyilvános megszégyenítés kritériumait."

A vezetőváltást sürgető orvosok szerint jól ismert tény, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetben, vagyis a Sportkórházban az utóbbi években folyamatosan romlanak a működési feltételek, ennek következtében a betegek ellátása mára sokszor nem biztonságos, a szakma elvárásainak sok szempontból nem felel meg. A romló munkafeltételek miatt az orvosok közérzete egyre romlik, a lehetetlen körülmények miatt az elvárhatónál lényegesen nagyobb kockázatot vállalnak. "Ebben a válságos helyzetben a Főigazgatótól reális megoldási javaslatot évek óta nem kaptunk" - írták, hangsúlyozva, hogy "a sportorvoslás, és különösen a sportsebészeti osztály szakmai színvonala semmiképp sem hagy kívánni valót maga után, a külső körülmények javításával, elsősorban vezetőváltással egy nemzetközi színvonalú intézetté válhatnánk".

Az aláírók szerint a Sportkórházban ma vezetői válság van. "Mivel a Főigazgató nem képes ilyen kritikus helyzetben sem felülemelkedni egyéni érdekein, nem alkalmas a Sportkórház vezetésére. A sorozatos szabálytalanságokat, törvénytelenségeket és etikátlanságokat - sajnos csak hosszú mérlegelést követőn - az Intézet munkatársainak jelentős része tovább vállalni nem tudja, ezért felszólítjuk, hogy azonnal mondjon le, önként álljon fel és távozzon a kórház vezetői posztjáról és egyben a kórházból" - olvasható a levélben, amely a többek között azzal vádolja Berkest, hogy vállalt műtétei "jelentős részét mások végzik a betegek tudta és beleegyezése nélkül", hogy "anyagi juttatását a saját maga által készített igazolás alapján kizárólag a Főigazgató vette fel éveken át", valamint "gazdasági vezetését szabálytalanságok elvégzésére késztette".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megmarad a Sportkórház

A Sportkórház a korábbi tervekkel ellentétben, amelyek bezárták, összevonták, illetve költöztették volna jelenlegi helyéről az intézményt, megmarad - írta a szombati Népszabadság.

MTI/hvg.hu Itthon

Áder ragaszkodik a Sportkórházhoz

A Fidesz és a KDNP is kapcsolódó módosító javaslatot terjeszt elő hétfőn, a kórháztörvény zárószavazása előtt annak érdekében, hogy a budapesti Sportkórház jelenlegi formájában maradjon meg - mondta Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője. A miniszter ezt nem támogatja.

Vélemény

A Sportkórház sorsa és a sportfinanszírozás jövője

Néhány aranyra, férfi vizilabdacsapatunk és a kajak-kenusok szereplésétől függően, elvben még várományosok vagyunk, de kétségtelen, sportolóink a vártnál jóval rosszabbul szerepelnek. Peking a magyar sport súlyos válságára figyelmeztet. Ahogy a Sportkórház jövőjét is sűrű homály fedi, ugyanúgy még feltárásra várnak a kudarc okai: többek között, hogy sokat vagy keveset költött-e a kormányzat élsportolóink sikeres szereplésének biztosítására?

MTI Itthon

Harminc-ötven millió forint plusz támogatást kér a Sportkórház

Harminc-ötven millió forint plusz támogatásra van szüksége a Sportkórháznak ahhoz, hogy el tudja látni a magyar sportolók pekingi olimpiai felkészüléséhez szükséges sportegészségügyi feladatokat - jelentette ki Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató-főorvosa.

MTI Itthon

Fidesz: az olimpia alatt ütik ki a sportkórházat?

A Fidesz aggódik az Országos Sportegészségügyi Intézet jövőéért, mert nem lehet tudni, hogy mi a terve a kormánynak a Sportkórházzal az olimpia után - mondta Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke.

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Miként ismerjük fel a kamuképeket?

Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba

Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen

Oskar Kokoschka egy festménye rekordáron kelt el egy prágai árverésen