szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendészeti panasztestülethez és az állampolgári jogok biztosához fordul az a két férfi, akiket a március 15-i zászlófelvonásról rendőrök állítottak elő. Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás ügyészségi feljelentést tesz a motozást elrendelő rendőri vezető ellen, ügyvédjük pedig kifogással él a pénzbírság kiszabása ellen.

Magyar Attila, a vasárnapi állami ünnepségről előállított két férfi jogi képviselője a rendőrség fővárosi Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ügyfelei a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát gyakorolták, így nem történt szabálysértés. Ezért nyolc napon belül kifogással élnek a bírság kiszabása ellen. Továbbá a Független Rendészeti Panasztestülethez és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordulnak.

Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás azt mondta: az esetről szóló rendőrségi jelentés több ponton is valótlanságokat tartalmaz. A motozást jogszerűtlennek tartják, ezért az intézkedést elrendelő rendőr ellen ügyészségi feljelentést tesznek.

A rendőrségi jelentés több pontját is nevetségesnek és hazugnak tartották. Rosdy azt mondta: félóránként kérte, hogy felhívhassa feleségét, így hazugságnak nevezte, miszerint nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Hernády nevetségesnek tartotta az étkeztetésükről szóló megállapítást, miszerint az egyik rendőr élelmét elkérte volna, majd azt megette. Kijelentette, a kiállított orvosi véleménnyel ellentétben rendőri bántalmazás miatt nem tett panaszt, hiszen a rendőrök őt nem bántották.

Kifogásolják azt is, hogy a Budapest rendőrfőkapitánya által kedden elrendelt belső vizsgálat során megállapított hibás intézkedések miatt négy embert vontak felelősségre: a befogadás szakszerűségéért felelős osztályvezetőt, a befogadást végrehajtó fogdaőrt és a szabálysértési eljárást lefolytató két előadót. Véleményük szerint a két előadó rendőrnő semmilyen jogsértést nem követett el, ők voltak velük a leghumánusabbak.

A rendőrség szerint indokolt, szakszerű és törvényes volt Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás előállítása március 15-én a Kossuth térről, ugyanakkor a rendőrség kétszer hibázott. A rendőrség szerint a két férfi megsértette az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának szabályait. A rendőrség az eljárás során két alkalommal követett el hibát: a fogdai befogadásra vonatkozó jogszabályt tévesen alkalmazták rendőrök a két férfival szemben, s megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Itthon

Négyen őrizetben a vasárnapi rendbontók közül

Négy embert őrizetbe vett a nyomozó ügyészség, és további tizenegy ellen tett feljelentést a rendőrség, amiért a nemzeti ünnepen hivatalos személy elleni erőszakot és előkészületét, valamint a hatóság eljárásának megzavarása bűncselekményét követték el; március 15-én összesen harminchét embert állítottak elő - összegezte a vasárnapi eseményeket a BRFK hétfőn közleményben.

MTI Itthon

Eddig 19 embert állítottak elő a fővárosban

A Március 15. térről újabb három embert állítottak elő, így összesen 19-re nőtt a nemzeti ünnepen a fővárosban előállították száma - közölte Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap délután három órakor.

MTI Itthon

Ombudsmani vizsgálat a rendőri intézkedések miatt

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én.

MTI Itthon

Tóth Gábor: hibáztak is a rendőrök

Megalapozatlanok a rendőrséget ért - a március 15-ei rendezvényeken történt intézkedésekkel kapcsolatos - vádak, a hatóság a hatályos jogszabályokat megtartva járt el - közölte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány kedden Budapesten. A két Kossuth téren lefogott férfi esetében azonban hibáztak a rendőrök - mondta.

hvg.hu Itthon

Trágár provokátorok, s Pataky Attila jelmezben - videó

Gyalázkodó csoport - köztük a maskarába bújt Budaházy György - heccelte a rendőröket vasárnap kora délután a Petőfi-szobornál Demszky Gábor beszéde alatt. Orbán Viktor a Dísz téren már hívő tömeg előtt mondhatta el a rendszerváltással kapcsolatos gondolatait, s Pataky Attila is színpadra léphetett furcsa szkafanderében, különös előadásával. A Rendszerváltó Fórum elnevezésű alakulat demonstrációját (vezetője a megszeppent arcú Fáber Károly) a rendőrség nem engedélyezte, sétálás lett belőle. Nézzék meg video-összeállításunkat!

hvg.hu Itthon

"Gyurit összeverték, ki kell szabadítani!" - videó

Az egykor lánglelkű tüntetők is lustulnak, már ellenállást sem tanúsítanak a rendőrsorfallal szemben. A Jobbik-gyűlés után a közelben Toroczkai László szólalt fel, s elmondta, egy kétméteres zászlóval tette észrevétlenné magát, így juthatott túl a rendőrsorfalakon. Tekintse meg videónkat.

Nagyot megy a YouTube, már a tévéken is kezdi kiszorítani a hagyományos csatornákat

Nagyot megy a YouTube, már a tévéken is kezdi kiszorítani a hagyományos csatornákat

Érintőképernyős MacBook érkezhet

Érintőképernyős MacBook érkezhet

Oroszországban ragadt kétezer szurkoló, akik még a 2018-as vb-re érkeztek

Oroszországban ragadt kétezer szurkoló, akik még a 2018-as vb-re érkeztek