szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétmilliárd forintnál is nagyobb összeget kíván elkölteni a Honvédelmi Minisztérium (HM) a következő öt évben a szovjet Kalasnyikov gépkarabélyok modernizációjára - írta a pénteki Magyar Nemzet.

Fegyverszakértők szerint nagy tételben feleennyi pénzből a világ legjobb fegyvereit megvehetnék a hadseregnek az amerikai hadsereg által is használt kiegészítőkkel. A 7,26 milliárd forintos keretből 7700 gépfegyvert szerelnének fel kiegészítőkkel egy prototípus alapján, amelynek már meg is kezdődött a tervezése. Egyelőre 110 karabélyt kívánnak korszerűsíteni, és ha az "új típus" beválik, akkor megrendelést adnának a többi fegyverre is.

A lap információi szerint egyébként a Magyar Honvédségnél 164 ezer Kalasnyikov áll a raktárban, és a hadsereg ezeknek a tizedét sem használja. Egy Kalasnyikov modernizációja a HM programja szerint csaknem egymillió forintjába kerül majd az adófizetőknek - olvasható a Magyar Nemzetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Harc a Kalasnyikovért

A hatvan évvel ezelőtt kifejlesztett Kalasnyikov géppisztolyok orosz forgalmazója el akarja érni, hogy a világ legkeresettebb kézifegyverét csak szabályos engedéllyel gyárthassák külföldön. Hamisítványok tucatnyi országban készülnek.

Gazdaság

Újra készülhet Magyarországon Kalasnyikov

Egy magyar magáncég megvásárolja a Kalasnyikov géppisztolyok gyártási jogát. A licenc várhatóan a régióra és egyes arab országokra biztosít eladási jogokat a magyar kft.-nek - írja a Magyar Hírlap.

hvg.hu Világ

60 év alatt 100 millió Kalasnyikov gépfegyver jutott a harcterekre (fotó)

A minap ünnepelte a 60. születésnapját a Kalasnyikov gépkarabély. A fegyver igazi „sikerkarriert” tudhat maga mögött, hiszen – az orosz fegyverexportért felelős ügynökség vezetője szerint – több mint 100 millió AK-t (Avtomat Kalasnyikov) állítottak elő az elmúlt hat évtizedben.

MTI Itthon

Visszaélesített Kalasnyikovval lőhettek a rendőrszékházra

Egy korábban már hatástalanított és utóbb visszaélesített Kalasnyikov géppisztolyt keres a rendőrség a Teve utcai székház kedd hajnali megtámadásával kapcsolatban a Magyar Hírlap információi szerint. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője nem erősítette meg a pénteki lapinformációt.

MTI Világ

Ma is a Kalasnyikov "a gyilkolás legkedveltebb eszköze"

Egyszerű kezelhetőségük miatt a Kalasnyikov gyorstüzelő lőfegyverek még a következő húsz esztendőben is világszerte a "gyilkolás legkedveltebb eszközei maradnak" - derül ki az Amnesty International, az Oxfam és a kézi fegyverek nemzetközi szervezetének (IANSA) közös tanulmányából, amely abból az alkalomból készült, hogy New Yorkban kézi fegyverekkel foglalkozó nemzetközi konferencia nyílt.

Virtuális térben indul a davosi konferencia

Virtuális térben indul a davosi konferencia

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el