szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszautasítja és nevetséges próbálkozásnak tartja a Lungo Drom elnöke az MCF Roma Összefogás Párt elnökének azon kezdeményezését, hogy vállalja el a roma párt európai parlamenti (EP) választási listájának vezetését.

A www.romnet.hu az MCF elnökségi tagjaitól szerzett információkra alapozva a hét elején azt írta, Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke arra készül, hogy felkéri a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom elnökét, Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, vállalja el a roma párt EP-választási listájának vezetését.

Kolompár Orbán csütörtökre négyszemközti találkozóra hívta a Lungo Drom elnökét, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a cigányságot ért támadásokkal kapcsoltban, értékeljék az aktuális politikai helyzetet, külön hangsúllyal a júniusi EP-választásokat és a 2010-es országgyűlési választásokat illetően.

Farkas Flórián szerdai közleményében úgy fogalmazott: a médiából ismert kezdeményezést visszautasítja, ugyanakkor szánalmas és nevetséges próbálkozásnak tartja. Megjegyezte: a Lungo Dromnak, így rajta keresztül a magyarországi cigányságnak a Fidesszel való megállapodás alapján van európai parlamenti képviselőjelöltje Járóka Lívia személyében, aki a Fidesz-lista biztos befutónak számító hetedik helyén áll.

A cigányságot ért jogsértések kezelésével kapcsolatban a roma szervezet elnöke úgy fogalmazott, végzik a feladatukat, és hozzátette: múlt pénteken személyes egyeztetést folytattak Miskolcon az országos rendőrfőkapitánnyal és a polgárőr szövetség elnökével. A találkozón a régió cigány kisebbségi önkormányzatai is részt vettek, ellentétben Kolompár Orbánnal - hívta fel a figyelmet.

Farkas Flórián szerint a cigánypolitika jelenlegi helyzetén csak abban az esetben lehetne változtatni, ha az OCÖ elnöke lemondana tisztségéről, vagy feloszlatná a testületet, és új választásokat tartanának. Megemlítette, 2007-ben a Lungo Drom nyert ugyan az országos önkormányzati választást, de a "kormányzat politikai döntéséből eredően, balkáni és törvénysértő módon" Kolompár Orbánt helyezték az elnöki székbe, a kormányzat így elérte célját, lezüllesztette és teljesen tönkretette a cigánypolitikát.

Kolompár Orbánhétfőn azt mondta: hivatalos döntés még nincs arról, hogy az MCF indul-e az EP-választáson, mert, mint mondta, erről az országos választmány a hétvégi ülésén dönt. Farkas Flórián esetleges jelöléséről annyit mondott: "lehet ilyen forgatókönyv is". A roma párt vezetője hangsúlyozta: az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnökeként is széles körű társadalmi összefogást hirdet, és úgy véli, "ha a roma politikusok valóban a cigányság érdekeit akarják képviselni, és pártpolitika fölé akarják helyezni a roma ügyet, akkor félreteszik korábbi sérelmeiket, és egy emberként állnak ki a romák érdekei mellett, felsorakozva a roma zászló alatt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MSZP: Farkas Flórián mondjon le!

Farkas Flóriánnak a demokrácia jegyében le kellene mondania országos cigány önkormányzati (OCÖ) képviselőjelöltségéről. Ezt Teleki László szocialista országgyűlési képviselő mondta pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Lungo Drom: újratermelődhet a cigány analfabétizmus

A kormánynak be kell juttatnia a rászorulókat az oktatási intézményekbe, mert reális a veszélye annak, hogy vidéken, ahol a cigányság 90 százaléka el, újratermelődik a cigány analfabétizmus - közölte Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke.

MTI Itthon

Farkas Flórián: "a pártok kilövési engedélyt fogalmaztak meg"

"Polgárháborús helyzet lesz Magyarországon", ha cigányság integrációjában nem lesz előrelépés - mondta az MTI-nek Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnöke, aki szerint a tatárszentgyörgyi eset is azt bizonyítja, hogy nincs Magyarországon közbiztonság, a kormány és a rendőrség pedig tehetetlen.