szerző:
hvg.hu

A lapunk által kért ombudsmani állásfoglalásra hivatkozva kérte Weinek Leonárd zuglói polgármestertől Rátonyi Gábor helyi fideszes képviselő, hogy adja ki a 2007-ben távozó jegyzővel kötött, végkielégítésről szóló megállapodását, amelyet egyetlen képviselő sem látott, s amelynek összege mintegy harmincmillió forint. A kerület vezetője írásban ígért választ a kérdésre.

Szerkesztőségünknek két évvel ezelőtt jutott tudomására, hogy Zugló polgármestere, Weinek Leonárd a közös megegyezéssel távozó jegyzőt, Szikora Zsoltot különböző juttatásokkal, összességében mintegy harmincmillió forintos végkielégítéssel eresztette szélnek. A megállapodást rögzítő dokumentumot azonban Szikora Zsolton és a kerület első emberén kívül senki sem látta, a képviselő-testület tagjai a jegyző munkaviszonyának megszüntetését úgy hagyták jóvá, hogy a távozás feltételeit magába foglaló mellékletet nem látták.

Weinek Leonárd a hvg.hu-nak sem engedett betekintést a szerződésbe, így szerkesztőségünk Szabó Máté adatvédelmi biztoshoz fordult, és kérte állásfoglalását arról, hogy a dokumentum közérdekű adatnak számít-e. Az ombudsman szerint „az 1992.évi LXIII. törvény kötelezi a közfeladatot ellátó szerveket, hogy ...közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre vonatkozóan... az adatokat közzé, vagy más módon hozzáférhetővé tegyék. Az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, és a jegyző is közfeladatot ellátónak minősül. A közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatok, az ezeket érintő szerződések… vagyis ez az adatkör nyilvános, bárki által megismerhető.”

Ennek értelmében Szabó Máté úgy vélte, a zuglói képviselő-testület megállapodása a jegyzővel a közszolgálati jogviszony megszüntetéséről, közpénzek felhasználására kötött szerződésnek is minősül, mivel Szikora Zsolt különféle juttatásokban részesült. Az ilyen dokumentumok nyilvánossága pedig különösen indokolt. „Az államháztartási törvény az 5 millió forint feletti szerződések kifejezett közzétételéről rendelkezik. Az önkormányzati törvény szerint a közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét zárt ülés tartása esetén is biztosítani kell.”

Az adatvédelmi biztos ezek alapján a zuglói önkormányzat eljárását jogtalannak ítélte, és felszólította az aljegyzőt, hogy adja meg az adatokat a hvg.hu-nak. Ez azonban továbbra sem történt meg, így a hvg.hu pert indított a szerződés kiadása érdekében. A Pesti Központi Kerületi Bíróság március 10-én meghozott elsőfokú ítélete – az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján – arra kötelezte a XIV. kerületi önkormányzatot, hogy a jegyzővel kötött szerződést, mint közérdekű adatot, adja ki. A zuglói önkormányzat fellebbezett a döntés ellen.

A másodfokú tárgyalásig még sok idő eltelhet, de elképzelhető, hogy a kérdéses iratot korábban is megismerheti a nyilvánosság, mert a kerületi fideszes frakció nevében Rátonyi Gábor közérdekű kérdésben fordult a polgármesterhez az irat megismerése végett, amelynek kiadására 15 nap áll Weinek Leonárd rendelkezésére. Rátonyi a kerület vezetőjétől azt is kérte, hogy számoljon el az önkormányzat munkatársai által felhasznált taxicsekkekről, mert annak összegét soknak találja. Mint azt a hvg.hu-nak elmondta, tavaly 3,8 millió forint közpénzt taxiztak el a dolgozók.

Nem vet jó fényt a zuglói közpénzköltési gyakorlatra az sem, hogy a Magyar Hírlap híre szerint 2008-ban százötvenmillió forintért kötött tanácsadói szerződéseket az önkormányzat. Nem is akárkikkel, ugyanis az SZDSZ-es polgármester választása pártja volt pénztárnokának, Virág Attilának a cégére, a párt korábbi budapesti elnökének, Lakos Imrének a feleségére, Molnár Juditra és egykori üzlettársára, Sinkovits Péterre esett. A lap értesülései szerint az utóbbi személlyel Weinek Leonárd közösen irányította 1998 áprilisa és 2000 májusa között az Open Zrt-t. A cég felügyelőbizottságában a polgármester három évet, az említett pénztárnok, Virág Attila pedig egy esztendőt töltött. A cég jogelődje egyébként, az Open Kft. a Weinek-család vállalkozása volt, azt a zrt-vé alakulás után a Virág vezette – és az önkormányzattal nettó hétmillió forintért vezetői tanácsadásra szerződött – Tiara Gazdaságszervezési és Tőkebefektetési Zrt. tulajdonosa, a Hub Capital Investment vásárolta meg.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó