szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

204 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett az Országgyűlés menesztette Gyurcsány Ferencet, és miniszterelnöknek választotta Bajnai Gordont, aki az MSZP és az SZDSZ támogatásával a harmadik köztársaság hetedik kormányfője lett. Immáron harmadszor fordult elő, hogy a négyéves parlamenti ciklust nem tölti ki a végrehajtó hatalom elsőszámú vezetője, de a kormányfőváltásra először kerülhetett sor konstruktív bizalmatlansági indítvány révén. A mai nap történései percről percre.

Gyurcsány és Bajnai. Izgalmak Parlamenten belül és kívül. Kattintson a képre!
© Stiller Ákos
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Sorrend megfordítása

Oszlatás kezdődött a Vértanúk terénél

Oszlatni kezdtek a rendőrök kedd este kilenc óra után a fővárosi Vértanúk terén, a MTI tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a tüntetőket a Báthory utca irányába szorítják. Az MTI tudósítója azt jelentette, hogy 3-400 tüntető van a helyszínen, akik pfujolással és "ria, ria, Hungária" kiáltásokkal fogadták az oszlatást. Előzőleg a rendőrség távozásra szólította fel az egybegyűlteket, ezt azzal indokolták, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét.

 

Tizenöt rendőr és tíz civil sérült meg

A rendőrök között több fejsérült van, de egyikük sem szorul kórházi kezelésre.

Morvai már a választást is kevésnek tartja

A Vértanúk terén összegyűltek előtt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője azt mondta: az előre hozott választás ma már kevés, ellen kell állni az ország eladásának, és valódi rendszerváltásra van szükség. Morvai Krisztina arról is beszélt, hogy nemzeti ellenállásra van szükség. Az embereket arra szólította fel, hogy Bajnai Gordont - akit többek között főgengszternek és gyilkosnak titulált - szólítsák libatolvajnak, ezzel is utalva a Hajdú-Bét ügyére.

Draskovics is átment

Támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszteri kinevezését az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista és szabad demokrata többsége kedden. A jelöltet 15 szocialista és egy szabad demokrata képviselő igen szavazatával támogatta, ugyanakkor a bizottság 13 fideszes, illetve kereszténydemokrata tagja nem támogatta.

Az MTV és a Magyar Rádió átvette a civilek petícióját

A Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban is átvették a demonstrálók petícióját kedd este - értesült a két intézmény több munkatársától az MTI. A Bródy Sándor utcában a hírszerkesztőség egyik munkatársa, a Szabadság téren pedig Bednárik Imre hírigazgató vette át a parlament önfeloszlatását, az előrehozott választások minél korábbi megtartását követelő dokumentumot. Esti híradásaiban mindkét közszolgálati médium ismertette a petíció leglényegesebb elemeit.

Cáfolja a rendőrség, hogy motorral hajtottak a rendőrsorfalba

Cáfolta az MTI-nek a BRFK kedd este, hogy rendőrsorfalba tüntetők hajtottak volna motorral és emiatt rendőrök sérültek volna meg. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: olyan eset volt, hogy a rendőrsorfal és a tüntetők közé motorral hajtottak, de ennek során senki sem sérült. 

Az MTI előzőleg arról adott hírt, hogy több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba. Az MTI tudósítói a helyszínen egy, a tüntetőket tájékoztató rendőrtől értesültek minderről. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábban annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült.

Távozásra szólítottak fel a rendőrök a Vértanúk terén

Távozásra szólították fel az egybegyűlteket a rendőrök a fővárosi Vértanúk terén, mert - mint azt a hangosbemondón a tüntetőkkel közölték - a rendezvény elvesztette békés jellegét - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói kedd este. 

Az MTI tudósítói előzőleg azt tapasztalták, hogy a mintegy 4-500 tüntető közül többen provokálták, szidalmazták a rendőröket. A felszólítást a távozásra a résztvevők hangos pfujolással és füttyszóval fogadták. A rendőrök ezzel egyidejűleg védőfelszerelésben sorakoztak fel - jelentették az MTI tudósítói.

Herczog: szolgálatnak tekintem a miniszteri megbízást

Szolgálatnak tartja miniszteri felkérését Herczog László szociális miniszterjelölt, aki valamennyi párt együttműködésére és támogatására számít munkája során. A szociális tárca várományosa az oktatási bizottság előtti kedd délutáni meghallgatásán azt mondta, hogy a kormánypárti és az ellenzéki képviselőket egyaránt partnernek tekinti, s együtt kíván működni velük. Kiemelte: politikai ambíciói nincsenek, nem szándékozott politikai pályára lépni. A leendő miniszter szerint elengedhetetlen a szakképzés és a szakmunkásképzés becsületének helyreállítása, ezért szorosan együtt kíván működni az oktatási tárcával és a kamarákkal. A rendelkezésre álló forrásokról szólva úgy fogalmazott: elég pénz soha sincs, kétszer ennyi forrást is el lehetne hatékonyan költeni.

Bajnai-kormány: a baloldal frászkarikája

Bajnai Gordon kedden az Országgyűlésben támogatóihoz meg a lakossághoz szólott, és semmiképpen sem az ellenzékhez. Miniszterelnöki antréjában minden igyekezete arra irányult, hogy a politikán kívül helyezze magát és leendő kormányát. Ez persze képtelenség, de támogatóinak egyetlen sansza a szakértői imázs és a kívülállóság látszatának fenntartása, ha a baloldal túl kívánja élni a következő hónapokat, és nem akar a lengyel elvtársai sorsára jutni.

Mentőautót is megtámadtak, előállítások, sérülések

Több rendőr is megsérült a keddi tüntetéseken, a rendbontók egy csoportja egy mentőautót is megtámadott a Báthory utcában - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A mentők összesen tíz embert szállítottak kórházba. A rendőrség közleménye a sérült rendőrök számáról és sérüléseik fokáról egyelőre nem közölt részleteket. Csak annyit írtak, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak az ellátásukról.
 
Nem tudni részleteket még a Báthory utcában nem sokkal negyed hét előtt megtámadt mentőautóról és személyzetéről sem. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Valics Dezső az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az utcai megmozdulásokkal kapcsolatban tíz embert szállítottak kórházba. Egy ember súlyosan, kilencen könnyebben sérültek meg. A sérülések jellegéről nem kívánt nyilatkozni, s azt sem közölte, hogy a sérültek között hány rendőr van. A tüntetéseken előállítottak száma a rendőrség közlése szerint 11-re nőtt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Draskovics belügyminiszter, Vahl Tamás gazdasági miniszter lehet

Újra belügyminiszter vezetheti az önkormányzatok ügyeit és a rendvédelmi szerveket - értesült a Népszabadság. A Bajnai-kormányban a tárcát az eddigi igazságügyi miniszter, Draskovics Tibor irányíthatja majd. A gazdasági tárca élére a lap információja szerint Vahl Tamás kerülhet.

hvg.hu Itthon

Gyurcsánnyal együtt Daróczi is távozik

Gyurcsány Ferenc az utolsó kabinetülésen elköszönt a kormány tagjaitól, azoktól is, akik a következőben nem lesznek benne és azoktól is akik szerepet kapnak majd - mondta Daróczi Dávid a kormányszóvivői tájékozatón. Azt is hozzátette: a leköszönő kormányfő jövőjét itthon, a "progresszív politika egyik szereplőjeként" képzeli, de "hátrébb lép".

Vélemény

Békesi: „hogy ősszel mi lesz, az a nagy kérdés”

Békesi László volt Kóka János vendége a Budai Liberális Klub legutóbbi összejövetelén. A nemrég feloszlott Reformszövetség szakértőjeként ismét reflektorfénybe került pénzügyi szakember egyebek mellett úgy látja: Nyugaton felerősödtek azok a protekcionista nézetek, amelyek nehezményezik a közép-kelet-európai országoknak adott nagymérvű támogatást. "Pedig ha magunkra hagyanak bennünket, az másfélmillió munkanélkülit és ötszáz forintos eurót jelentene."

Vélemény

Válságlélektani tippek kezdő politikusoknak

A Gyurcsány-kormány a krízismenedzsmentben is sikertelen volt. Képtelen volt megakadályozni, hogy a status quo fenntartásában érdekelt reformellenes csoportok uralják a közbeszédet, és egységfrontot képezzenek a változásokkal szemben.

MTI Itthon

Fricz Tamás nem szólalhat fel a parlamentben

Szili Katalin házelnök közölte: nem szólalhat fel a konstruktív bizalmatlansági indítvány jövő keddi parlamenti vitájában a Civil Összefogás Fórum, amely azért fordult az Országgyűlés elnökéhez, hogy felolvashassa petícióját a plenáris ülésen.

MTI Itthon

Gyenesei Bajnainál: "a labdamenet végét még nem látjuk"

Személyi kérdésekről nem volt szó, a beszélgetés szakmai jellegű volt - így értékelte újságíróknak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Bajnai Gordon kormányfőjelölttel folytatott szerdai megbeszélését.

MTI Itthon

Fidesz-KDNP: döntés a mikéntről kedd délelőtt

A Fidesz és a KDNP ma délelőtt dönt arról, milyen formában utasítják el a bizalmatlansági indítványt, amely alapján Gyurcsány Ferenc helyére Bajnai Gordon kerül a miniszterelnöki posztra. Az MDF esetében elképzelhető, hogy a párt képviselői nem egyformán szavaznak majd.

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla