szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országos közszolgálati műsorszolgáltatóknak a törvény szerint mától június 4-éig legalább háromszor ingyenesen közzé kell tenniük a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson listát állító pártok politikai hirdetéseit.

A Magyar Rádió közölte: a rádióban a május 25-ével kezdődő héten minden munkanapon, a kilenc és a délután egy órai hírek, valamint a fél hattól szóló Esti Krónika előtt kerül adásba egy-egy szpot, a kampánycsend előtti utolsó napon, június 5-én fél hat előtt tíz perccel kapnak újabb alkalmat a listaállítás akadályát sikeresen vevő politikai erők.

A Magyar Televízió május 22-én, 29-én és június 5-én tűzi műsorára a maximálisan egy percnyi hosszúságú anyagokat, amelyeket az érkezés sorrendjében fogad be a közmédium, legkésőbb a sugárzás előtti harmadik napon.

A Duna Televízió a médiatörvény azon passzusa alapján nem sugároz ilyen szpotokat, amely kimondja, "külföldre irányuló műsorszolgáltatásban politikai hirdetés közzététele tilos".

Az EP-választáson tíz párt nyolc listát állított (két-két párt közös listát). Az OVB a leadott érvényes ajánlószelvények és dokumentumok alapján nyilvántartásba vette a Jobbik, az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt, továbbá a Fidesz-KDNP és Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáját.
 
A kampányidőszakban a műsorszolgáltatók (a közszolgálati és kereskedelmi műsorszolgáltatók egyaránt) a jelölő szervezetek, illetőleg a jelöltek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megjelenik-e a brit szélsőjobb Brüsszelben?

Kettő, három, de lehet, hogy hat - a nagy-britanniai recesszió mélyülésével és az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botrányának kibontakozásával párhuzamosan emelik előrejelzéseiket politikai megfigyelők a brit szélsőjobb európai parlamenti mandátumainak lehetséges számáról.

hvg.hu Itthon

Ahol Orbán a sereghajtó. Magyar EP-listás furcsaságok

Kedvcsináló sztárok, megbízható káderek, karót nyelt amatőrök és nagy újrázók szerepelnek a nyolc párt EP-választási listáján. Észrevette, hogy kevesebb női jelölt mellett sokkal több a háromnevű? Vagy hogy van, aki a lányával együtt indul a választásokon? Másodszor küldünk magyarokat Brüsszelbe, összehasonlítás és pofavizit következik.

MTI Itthon

Schmitt 45-50 százalékos részvételt jósol

Részben belpolitikai okok miatt a 45-50 százalékot is megközelítheti a részvétel a magyarországi európai parlamenti választáson - közölte Schmitt Pál kedden Nagykanizsán.

MTI Itthon

Bokros: áfaemelés helyett volna jobb megoldás

A szocialista pártnak csak arra van ereje, hogy a kiigazítások egy részét elvégezze, de reformokra nincs programja - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője (EP) hétfőn újságírók előtt Szekszárdon, a párt Tolna megyei választmánya és az Antall József Alapítvány vendégeként.

MTI Világ

Az európai baloldal történelmi térvesztése várható

Az Európai Unió országainak többségében a felmérések rossz eredményeket jeleznek előre a szocialistáknak a júniusi európai parlamenti választásokon. Függetlenül történelmi hagyományaitól a jelenleg nyolc tagállamban kormányzó baloldal nem találja a hangot a választókkal: a válság miatt balra tolódott közbeszéd ellenére a baloldalnak nincsenek mozgósító témái, a gondviselő állam újragondolására tett erőfeszítések pedig egyelőre még nem vezettek eredményre - véli a Le Monde című francia napilap.

MTI Itthon

Gallup: a Fidesz-KDNP listája elsöprő győzelmet arathat

A Fidesz-KDNP listája elsöprő győzelmet arathat az európai parlamenti (EP) választáson; egy május elején végzett közvélemény-kutatás szerint a szavazatok 66 százalékára számíthat a Fidesz-KDNP a biztos szavazó pártválasztók között és 68 százalékra a részvételüket abszolút biztosra ígérők között - közölte a Magyar Gallup Intézet.

Vélemény

Torz és leegyszerűsítő képzetek az EU-ról

Az elmúlt öt évben a parlamenti patkó mindkét oldalán a képviselők szinte kizárólag mint pénzkifizető helyről beszélnek az unióról. Az unió – a média szereptévesztéséből és a politikai kommunikáció egyoldalúságából fakadóan – feneketlen pénzosztó központként, fejőstehénként jelenik meg a választópolgár számára. Holott az EU nem pusztán gazdasági társulás. Egy közös európai identitás kialakítása, annak közvetítése, hogy az EU egyben jogi, kulturális, politikai érdek- és értékközösség, mindaddig lehetetlen, amíg a politikum és a média torz és leegyszerűsítő képzeteket közvetít a polgároknak – vélekedik a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán.

MTI Itthon

Elutasított Jobbik-panasz, jogszerű az SZDSZ EP-listája

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerint nem befolyásolja a jelölés törvényességét, hogy az SZDSZ keltezés nélkül adta le az egyik formanyomtatványt, amelyen a jelöltjeit jelentette be az Országos Választási Bizottságnál (OVB).

MTI Itthon

Morvai Krisztina nem akarja átvenni Vonától a Jobbikot

A parlamentből kiábrándult jobboldali szavazókra építi bázisát a Jobbik, célközönségük a gazdák, a kis-, és középvállalkozók, valamint a munkavállalók - mondta a párt európai parlamenti (EP) választási listavezetője.

MTI Itthon

Semjénék miért akarják a hatalmat?

Semjén Zsolt szerint azért van szükség arra, hogy a keresztények részt vegyenek a politikában, mert így tudják értékeik alapján a társadalom érdekeit szolgálni. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a párt protestáns műhelyének országos konferenciáján szónokolt.

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros