szerző:
MTI

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint "alapvetően hibás" Gyurcsány Ferenc elemzése a párt EP-választás utáni helyzetéről. A szocialista politikus erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

A frakcióvezetőt Gyurcsány Ferenc keddi blogbejegyzésével kapcsolatban kérdezték, amelyben a volt kormányfő, a párt előző elnöke azt írta, hogy meglátása szerint a vasárnapi EP-választás után a szocialistáknak két lehetőségük van: módosítják álláspontjukat és a választók visszajelzései alapján megpróbálnak igazodni a választói elvárásokhoz, vagy tudomásul veszik, hogy amiben hisznek, annak jelen pillanatban nincs többsége, de nem változtatnak az álláspontjukon.

Mesterházy Attila közölte: nem ért egyet azzal, hogy ilyen fekete-fehér lenne a szocialista párt helyzete és Gyurcsány Ferenc helyzetértékelése szerinte alapvetően hibás. "Szerintem az elmúlt éveinknek a tragédiája az volt, hogy sokszor feketében vagy fehérben láttuk a valóságot, és nem szürkében" - fogalmazott a frakcióvezető.

Hangsúlyozta: egy pártnak nem szabad feladnia az alapértékeit, a szocialista pártnak is az alapértékei mentén kell továbbhaladnia, és figyelnie kell arra, hol kell módosítani a célok elérésére használt eszközökön.

Arra a felvetésre, hogy Baráth Etele szerint a párt mégis feladta alapértékeit, Mesterházy Attila kijelentette: "bizonyos értelemben talán nem markánsan képviseltünk bizonyos érdekeket, ennyiben egyetértek Baráth Etelével". Baráth Etele hétfőn erősítette meg az MTI-nek, hogy felfüggesztette MSZP-tagságát, mert az elmúlt években saját konszenzuskereső, szociáldemokrata ihletésű felfogása és a párt elvi politikája eltávolodott egymástól.
 
Mesterházy kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy véleménye szerint Szili Katalin házelnök dramatizálja a helyzetet, amikor azt mondja, "agyonverték" a pártot az EP-választáson.

A frakcióvezető elmondta: realisták, ezért nem azt várták, hogy az MSZP nyeri az EP-választást. Szavai szerint a párt számított az alacsony támogatottságra. "Akkor jogos egy ilyen fölvetés, hogyha meglepetésszerűen azt mondja, hogy úristen, nem ezt vártam. Azt vártam, hogy nyerünk. Azt vártam, hogy (...) sokkal magasabb arányban tudunk szerepelni, és ehhez képest nagyon megvertek minket" - mondta párttársa véleménye kapcsán Mesterházy Attila. Ettől az a ténymegállapítás igaz, hogy nagyon rosszul szerepelt a párt a választáson, de ez az eredmény a politikai környezetből fakadt, és az eredmény felelős politikust nem lepett meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nincs egyetértés az SZDSZ-ben a tisztújításról

Fodor Gábor lemondását tudomásul veszik, további párton belüli tisztújításokat azonban nem tartanak indokoltnak - ismertette a párt budapesti választmánya elnökségének állásfoglalását a testület elnöke.

MTI Itthon

Political Capital: jobboldali átrendeződést hozott az EP-választás

Európában évek óta megfigyelhető jelenség a szociáldemokrata pártok válsága, az európai parlamenti (EP) választások ennek a folyamatnak a kiteljesedését hozták; Magyarországon kikezdheti a kormány stabilitását a vereség, a Jobbik jelentős eredménye pedig egyben a Fidesz kudarca is - tartalmazza a Political Capital elemzése.

MTI Itthon

Gusztos: kétségessé vált az SZDSZ léte

Az SZDSZ történetének legnagyobb vereségét szenvedte el június 7-én - írja Gusztos Péter az európai parlamenti választás végeredményéről egy liberális közéleti blogon publikált elemzésében. A párt frakcióvezető-helyettese elemzésében kijelenti, olyan eredmény született, "amely kétségessé teszi az SZDSZ létét - és amely azt mutatja, még soha nem volt nagyobb szükség arra az SZDSZ-re, amelyik jelen pillanatban éppen nincsen jelen."

MTI Itthon

Gyurcsány az MSZP vereségéről blogol

Gyurcsány Ferenc szerint a vasárnapi EP-választás után a szocialistáknak két lehetőségük van: módosítják álláspontjukat, és a választók visszajelzései alapján megpróbálnak igazodni a választói elvárásokhoz, vagy tudomásul veszik, hogy amiben hisznek, annak jelen pillanatban nincs többsége, de nem változtatnak az álláspontjukon. A volt kormányfő erről a blogjában írt kedden.

Itthon

Mit kajál a Jobbikon a magyar társadalom?

Társadalmi értelemben törvényszerű volt-e a Jobbik áttörése az EP-választáson, vagy derült égből villámcsapás? Szociológusok szerint legfeljebb a siker mértéke meghökkentő, de a ténye semmiképpen sem. Legtöbbjük a cigányellenességben találta meg az eredmény kulcsát, de akad olyan is, aki a politikai fősodor érzéketlenségével hozza összefüggésbe a Jobbik nagy ugrását.

MTI Itthon

MSZP: pártértekezlet helyett kongresszus lesz

Az MSZP megyei elnökökkel kibővített elnöksége úgy döntött: pártértekezlet helyett július 4-én kongresszuson értékeli az elmúlt hetek, hónapok történéseit és az európai parlamenti választások eredményét - tudta meg az MTI szocialista forrásból kedden.

MTI Itthon

Bajnai: a pártfinanszírozás a korrupció melegágya

A pártfinanszírozás a korrupció melegágya, de a törvény megváltoztatásához a képviselők kétharmadára van szükség, és tavaly májusban a legnagyobb ellenzéki párt kilépett a már előkészített megállapodásból - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök.

Sorra csuklanak meg a weboldalak, baj van az egyik nagy szolgáltatónál [frissítve]

Sorra csuklanak meg a weboldalak, baj van az egyik nagy szolgáltatónál [frissítve]

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Meghalt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

A Görög Szörny lett az NBA legjobbja

A Görög Szörny lett az NBA legjobbja

Letartóztatták a 93 éves nőt, holott nem csinált semmit, mégsem bánta

Letartóztatták a 93 éves nőt, holott nem csinált semmit, mégsem bánta

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST