szerző:
MTI

Súlyos jogsértéseket követett el a rendőrség március 15-én; az előállítottak helyzete szabályozatlan, és panaszjogukról sem megfelelően tájékoztatják az eljárás alá vontakat a Független Rendészeti Panasztestület szerint, amely az országos főkapitányhoz, az illetékes miniszterhez és az Alkotmánybírósághoz fordult - tudatta a panasztestület közleményben.

A március 15-ei rendőri intézkedések miatt mintegy negyven panaszt vizsgált ki részben a rendőrségtől kapott iratok alapján a testület. Súlyos alapjogsértések történtek annak a két fiatalembernek az ügyében, akiket a Kossuth téri állami ünnepségről állítottak elő azért, mert skandálva követelték a miniszterelnök távozását. A panasztestület állásfoglalása szerint jogsértő volt, hogy a két férfit előbb a tömegből kiemelve igazoltatták, majd bilincsben a Gyorskocsi utcai fogdára előállították, ahol megmotozták, és több órán keresztül fogva tartották őket.

A testület szerint tévesen minősítette a rendőrség a gyülekezési szabadság megsértésének a fiatalemberek cselekedetét, mivel március 15-én a Kossuth téren nem a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény zajlott, hanem állami ünnep.

"Vagyis fogalmilag kizárt, hogy a panaszosok megsértették volna a gyülekezési szabadságot" - szögezte le a panasztestület, amely kimondta azt is, hogy mindezek miatt jogszerűtlenül állították elő a panaszosokat a szabálysértés elkövetésére és tovább folytatására hivatkozva. Továbbá jogszerűtlen volt az előállításuk azért is, mert a panaszosok nem szegültek ellen a rendőri intézkedésnek.

A panasztestület szerint nem álltak fenn a bilincs alkalmazásának feltételei, a Gyorskocsi utcai fogdában pedig jogalap nélkül, a hatályos szabályokat helytelenül értelmezve hajtották végre az előállítottak motozását. Növelte a jogsértés fokát, hogy az egyik előállítottnak nem volt lehetősége értesíteni hozzátartozóját, továbbá, hogy fogva tartásuk aránytalanul hosszú ideig tartott.

"Mindezek alapján a testület megállapította: a panaszosokkal szembeni rendőri eljárás szinte minden pontja kifogásolható. A véleménynyilvánítási joguk, személyi szabadságuk, a tisztességes eljáráshoz való joguk és emberi méltóságuk egyenként és összességében is súlyos fokban sérült. A testület állásfoglalásait megküldte az országos rendőrfőkapitánynak" - fogalmaz rendészeti panasztestület közleménye.

A testület arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos jogrendben nagyfokú jogbizonytalanságot okoz az előállítottak helyzetének szabályozatlansága, elengedhetetlen az érintettek státuszának, jogainak és kötelezettségeinek részletes törvényi szabályozása. A testület aggályairól tájékoztatja az illetékes minisztert, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

A rendészeti panasztestület visszásságot tapasztalt a panaszjogról való tájékoztatás rendőri gyakorlatában is. A rendőrség álláspontja szerint ugyanis az intézkedő rendőrnek nem törvényi kötelezettsége az érintettek kioktatása a testülethez való fordulás lehetőségéről.

"Nem tudjuk elfogadni a rendőrségről szóló törvény ilyen értelmezését, mivel az egyértelműen előírja: a törvényben említett valamennyi panaszlehetőségről tájékoztatni kell az érintetteket" - fogalmazott közleményében a rendészeti panasztestület.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szabó Máté: embertelen rendőrségi bánásmód március 15-én

Szemben állt az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával a rendőrség eljárása, az előállítottak levetkőztetése idén március 15-én Budapesten - állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálata, amely több visszásságot is feltárt. A jelentésről vasárnap tájékoztatta az országgyűlési biztos hivatala az MTI-t.

hvg.hu Itthon

Március 15.: ilyenek voltunk?

A hvg.hu operatőre az utcákat járta március 15-én. Az utcai politikai folklór, a beszédek, a lelkes, vagy éppen gőzös publikum, ámokfutók és rendteremtők mind megjelennek háromrészes összefoglalójában. A különálló epizódokat most összegyűjtöttük. Mondatok egy esős vasárnapon.

MTI Itthon

Vizsgálja az ombudsman a március 15-én történteket

Szabó Máté ombudsman egyebek mellett arra keresi a választ, hogy március 15-én az állami szervek, különösen pedig a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát.

MTI Itthon

Március 15.: - az események krónikája

Orbán Viktor a Fidesz elnöke délután a Budai Várban, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere pedig a Petőfi-szobornál mondott beszédet a nemzeti ünnepen. Gyurcsány Ferenc még hátravan. Kövesse az eseményeket percről percre!

MTI Itthon

Március 15.: harminc panasz a rendőri intézkedésekkel kapcsolatban

Harminc panasz érkezett eddig a Független Rendészeti Panasztestülethez a március 15-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban - közölte az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén Kaltenbach Jenő, a szervezet elnöke.

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás