szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budaházy Györgyöt országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével gyanúsítja az ügyészség.

Azzal gyanúsítja Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy két évvel ezelőtt egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - megfélemlítve őket - befolyásolják a parlamenti döntéseket - közölte az ügyészség vezetője. Budaházyt szerdán vették őrizetbe.

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta: a gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007. decemberében.

"Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak" - közölte az ügyészség, akinek illetékesét az MTI nem tudta elérni.

(Ezen a napon a parlamenti többség leszavazta az ombudsmanjelölteket, megszavazta a 2008-as költségvetést, elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, ratifikálta a lisszaboni szerződést, elrendelte a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást, megszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot.)

Az ügyészség szerint Budaházy azzal is gyanúsítható, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál - az egyik társa által készített - időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Ezeket egy időben akarták felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség közbelépése akadályozta meg, de a felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A főügyészség mindezek alapján Budaházyt "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel", valamint "robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével" gyanúsítja, ez utóbbit az ügyészség szerint felbujtóként követte el. Ezeken túl még kétrendbeli emberölés előkészületével is gyanúsítja az ügyészség Budaházy Györgyöt.

A gyanúsított megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind pedig a gyanúsítás ellen. A főügyészség június elején egyesítette a Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál tavaly szeptemberben történt robbantás nyomozását a százhalombattai bombagyárként elhíresült eljárással. Ezt a nyomozások között felmerült tárgyi és személyi összefüggés indokolta.

Szilvásy lesencefalui családi házánál 2008. szeptember 3-ára virradó éjszakán robbantottak ismeretlenek, ennek következtében az ingatlanban mintegy másfél millió forint kár keletkezett. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal visszaélés miatt folytatott eljárást, ezt az ügyet egyesítette a főügyészség a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozással.

A Nemzeti Nyomozó Iroda április 8-án Pest megyében fogott el és vett őrizetbe négy embert. Közülük eleinte egy ellen folytatott eljárást a főügyészség, majd az ügyeket egyesítették és azóta valamennyi gyanúsított ellen a főügyészség nyomoz.

Az ötödik gyanúsítottat május 15-én fogták el. Őt azzal gyanúsítják, hogy százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball-labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A bombát társával Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és "az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben" fel akarták robbantani.

Az ügy mind az öt gyanúsítottja előzetes letartóztatásban van. Keresztes Imre közleményében arra is kitért, hogy a főügyészség a rendőrséggel együttműködve széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Rajtavesztettek a csuklyások, elvitték Budaházyt

Több embert állítottak elő a rendőrök a fővárosi Markó utcából, mások mellett azt a férfit is, aki szögekkel teleszórta az Alkotmány utcát - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök este. Budaházy Györgyöt is elvitték a rendőrök.

Csikász Brigitta Itthon

A Magyarok Nyilai miatt vehették őrizetbe Budaházyt

Terrorcselekmény és többrendbeli emberölés előkészületének alapos gyanújával vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, a diósdi otthonából előállított férfi a Magyarok Nyilai szélső jobboldali csoport tevékenységéhez kapcsolódóan váltotta ki a hatóságok érdeklődését.

MTI Itthon

Budaházyék nem tüntethetnek a zsinagógánál

Megtiltotta a rendőrség a Budaházy György és Toroczkai László által a Dohány utcai zsinagóga elé bejelentett tüntetést - közölte hétfőn este a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

MTI Itthon

Budaházy hógolyózott, aztán hazamentek

Az esti órákban véget ért az Országház előtti, előzetesen be nem jelentett demonstráció; azért gyűltek össze több százan a budapesti Kossuth téren, mert a parlament délután sürgősséggel tárgyalta az önfeloszlatásáról szóló előterjesztést.

MTI Itthon

Munkát "kap" az államtól Budaházy György

Jogerősen harminc nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt társát az Erzsébet híd hat évvel ezelőtti lezárása miatt szerdán a Fővárosi Bíróság, amely határozatával helybenhagyta az első fokú ítéletet.

MTI/hvg.hu Itthon

Budaházyék az Astoriára indultak

Megkezdődött a Magyarok Világszövetségének az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepsége csütörtök este Budapesten, a Semmelweis és a Kossuth Lajos utca sarkán.

MTI Itthon

A bombakészítő Budaházyval ápolt kapcsolatot

A Magyar Nemzet információi szerint Budaházy Györggyel ápolt baráti kapcsolatot az a gyanúsított, aki az ügyészség szerint Ecsődi László MSZP-s képviselő ellen készült merényletre április 8-án.

hvg.hu Itthon

BRFK: 35 előállított, Toroczkait és Budaházyt feljelentik

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2009. március 15-ére 72 rendezvény megtartására érkezett bejelentés; a rendőrség békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készült, azonban rendelkezett olyan információkkal, hogy szélsőséges csoportok arra készülnek, hogy megzavarják az ünnepi rendezvényeket - áll a BRFK által kiadott vasárnap esti közleményben.

50 éves a Rolling Stones életművének koronaékszere

50 éves a Rolling Stones életművének koronaékszere

Karbantartás miatt nem jár a 6-os villamos hétfő éjjel

Karbantartás miatt nem jár a 6-os villamos hétfő éjjel

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél