szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

H. Nóra megölése óta hét hónap és két nap telt el, ma hajnalban kettő órakor kattant a bilincs a gyanúsított kezén - mondta Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány a kiskunlacházi gyilkossággal kapcsolatos sajtótájékoztatón. Az elfogott férfi részletes beismerő vallomást tett, s előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomozás részleteit olvashatják.

Tavaly 33 emberölés történt Pest megyében, közülük a mai napig egyedül Horák Nóra meggyilkolása maradt megoldatlan - közölték a kiskunlacházi gyilkosság nyomozásának eredményeiről szóló rendőrségi sajtótájékoztatón. Ezen jelen volt Bencze József országos rendőrfőkapitány, Ármós Sándor s Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A Teve utcai helyszínre megérkezett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is.

Mint ismeretes, a diszkóba induló, de onnan haza nem térő lány eltűnését apja jelentette be, holttestét polgárőrökkel találták meg. A rendőrség tízfős nyomozócsoportot állított az ügyre, majd később már 19 emberük dolgozott rajta. Ők összesen 768 tanút hallgattak meg, 150 DNS-mintát elemeztek, 21 főn végeztek poligráfos hazugságvizsgálatot. A munkát bűnügyi technikusok, elemzők segítették.

H. Nóra tavaly november 23-án szűk baráti körben szórakozott a helyi művelődési ház diszkójában, hajnali fél kettő-kettőig ott voltak, utána indultak haza - mondta el Papp Péter bűnügyi igazgató. A lány nem engedte egyik fiúnak sem, hogy hazakísérje. Zord időjárás volt, szakadt a hó, öt méterre sem lehetett látni - hangzott el a rendőrségi beszámolókban A Kinizsi utcán indult el, majd a Dobó utcán tartott az unokanővéréhez, ahová azonban nem érkezett meg. Egyedül indult el ugyan, de közben találkozott egy férfival. Mint kiderült, támadója előbb erőszakot tett rajta, majd - tartva attól, hogy a lány segélykiáltásait más meghallja - megfojtotta.

Másnap a helyszíni szemle adataiból - a nyomok szerint a lány elszívott egy cigarettát a fiúval - a rendőrség eleve azt feltételezte, hogy támadóját a lány ismerte, ezért számítottak arra, hogy az elkövetőt hamar megtalálják.

A tett színhelyén megdönthetetlen bűnjeleket és tárgyi bizonyítékokat rögzítettek - mondják a rendőrök: DNS-mintát, ondómaradványt, fanszőrzetet, hajszálat és cigarettacsikket is. Kiderült, ezek egy férfitól származnak. Szemtanúja nem volt az esetnek. A gyilkost előbb az ismeretségi körben keresték, s minden 14 és 70 év közötti férfi lakost számba vettek. Olyanok is szóba jöttek, akik éjszaka dolgoznak, eközben került elő egy másik társaság, amely ugyanazon a napon egy közeli településen ugyancsak szórakozott. Amikor onnan hazatértek, szétszéledtek, s az elkövető is ebből a társaságból vált ki. A gyilkosság gyanúsítottja azt mondta vallomásában, hogy hazafelé tartva elhatározta: közösül az első nővel, akivel találkozik. Ez a nő a 14 éves Nóra volt.

A rendőrök a fanszőrzet alapján nagyjából másfél hónapja tudják, hogy szőkés-vöröses világos bőrű férfit kell keresniük. Múlt hét szerdán tanúként idézték be P. Józsefet, aki minden ellenkezés nélkül adott DNS-mintát, állítólag nem feltételezte, hogy nyomot hagyott.

Tegnap a rendőrségi szakértők értesítették a nyomozókat arról, hogy P. József ondómintája egyezik a holttestnél találttal. A 25 éves férfi egyedül élt, lakásán a rendőrök megtalálták áldozata táskáját, mobiltelefonját is. Arról azonban - szemben egyes pénteki sajtóértesülésekkel - nincs információjuk, hogy az elkövető korábban is erőszakoskodott volna nőkkel.

További elkövetők az ügyben nem jönnek szóba, mivel a rendőrség megállapította, hogy a gyanúsított tettét egyedül követte el. P. József előzetes letartóztatását a rendőrség kérte a bíróságtól, amely ma 13 órakor azt el is rendelte. A fiatal férfi részletes beismerő vallomást tett. A továbbiakban a rendőrség még arra is választ keres, hogy a gyanúsított miért őrizte meg Nóra személye holmiját, amelyet a házkutatás során megtaláltak.

A cigányozó polgármester nem kér bocsánatot

A városban a gyilkosságot követően hamar elterjedt a szóbeszéd, hogy helyi roma fiatalok voltak a tettesek, ám a rendőrség ezt a nyomozás adataira hivatkozva rövid úton cáfolta. Répás József a gyilkosságot követő megemlékezésen tartott beszédében azt mondta, „Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból”. A polgármesternek írt februári levelében Bencze József Országos Rendőr-főkapitány leszögezte: „ön minden médiumnak arról nyilatkozott, hogy kevés a rendőr, nincs rendőrőrs a településen, jelentős a romabűnözés, a községben elkövetett bűncselekmények többsége a roma közösséghez köthető és minden valószínűség szerint ők voltak az ügyben az elkövetők. Ebben az időszakban több médiumban is hangsúlyoztuk, hogy a beidézett személyeket tanúként hallgattuk ki, DNS-mintát önként adtak, illetve önszántukból vetették alá magukat poligráfos vizsgálatnak. Ezek alapján egyértelműen kizárásra került, hogy nekik a bűncselekmény elkövetéséhez közük lehet. Összesen 98 főtől vettünk DNS-mintát, melyekből 64-et már meg is vizsgáltattunk”.

A gyanúsított elfogása nyomán pénteken kora délután az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) sajtótájékoztatót szervezett a polgármesteri hivatal elé, amelyen - amellett, hogy elítélik az erőszak minden formáját - a cigányokat gyanúba keverő, etnikai feszültséget gerjesztő polgármestert bocsánatkérésre szólították fel. Az elfogott férfi ugyanis nem roma. Répás József közölte: a bocsánatkérésnek nem érzi szükségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A kiskunlacházi gyilkosság egy tízezer darabból álló puzzle

Nem fogja megúszni a büntetést a 14 éves Nóri gyilkosa, mert a rendőrök - több száz kiskunlacházi férfi elszámoltatásán túljutva - immár a tettes búvóhelyének közelében járnak - mondta Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója pénteken. Elmondása szerint olyan nagy munka ez, mintha egy 10 ezer darabos puzzle összeillesztésén munkálkodnának a nyomozók.

hvg.hu Itthon

A kiskunlacházi lány elszívott egy cigarettát későbbi gyilkosával

H. Nóra megölése óta hét hónap és két nap telt el, ma hajnalban kettő órakor kattant a bilincs a gyanúsított kezén - mondta Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány a kiskunlacházi gyilkossággal kapcsolatos sajtótájékoztatón. Az elfogott férfi részletes beismerő vallomást tett, s előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomozás részleteit olvashatják.

MTI/hvg.hu Itthon

A kiskunlacházi polgármester kemény keze a romákat éri el

A kiskunlacházi polgármester szerint kemény kézre van szükség az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítására. Megoldásként azt tervezi, hogy elküldi a településről a problémás "csoportokat", s felszólította a helyi romákat, hogy "30 napon belül hozzák létre saját képviseleti szervüket".

MTI Itthon

Kiskunlacházi gyilkosság: hosszabbítást kér a rendőrség

Még mindig nincs gyanúsítottja a tavaly novemberben Kiskunlacházán elkövetett gyermekgyilkosságnak, ezért a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás újabb, hatvan napos meghosszabbítását fogja kérni a főügyészségtől – tudta meg az MTI hétfőn Papp Péter bűnügyi igazgatótól.

hvg.hu Itthon

Elfogták a kiskunlacházi lány gyilkosát

Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint brutálisan meggyilkolt egy 14 éves lányt tavaly novemberben, Kiskunlacházán. Az elkövetéssel gyanúsított férfi egy 25 éves helybeli, P. József akit péntekre virradóra fogtak el lakásán. Az elkövető nem roma, erre emlékeztetik a cigány szervezetek a korábban cigánybűnözést emlegető helyi polgármestert.

hvg.hu Itthon

Kiskunlacházai gyilkosság: Bencze válaszol a polgármesternek

Ön minden médiumnak arról nyilatkozott, hogy kevés a rendőr, jelentős a romabűnözés, s minden valószínűség szerint ők voltak az ügyben az elkövetők, a DNS-minta alapján azonban kizárható a beidézett személyek bűnössége – írja Répás József kiskunlacházi polgármesternek Bencze József országos rendőrfőkapitány.

MTI Itthon

Kiskunlacháza és Tatárszentgyörgy: miért nem mondanak el mindent?

A biztonsági és adatvédelmi részleteken kívül a rendőrségnek mindent el kellene mondania a közvéleménynek arról, hogy miért nem sikerült eddig kézre kerítenie a gyilkosokat Kiskunlacházán és Tatárszentgyörgyön, mert a rossz kommunikáció miatt a sziszifuszi munkát végző rendőrség iránti bizalom fokozatosan csökken - mondta Németh Zsolt rendőrségi főtanácsos az MTI-nek.

MTI Itthon

Kiskunlacházai gyilkosság: 11 millió a nyomravezetőnek

Bencze József országos rendőrfőkapitány tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a kiskunlacházi gyilkosság ügyében. Kiskunlacháza polgármestere már korábban felajánlott egymillió forintot a nyomravezetőnek.

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra