szerző:
MTI

Bajnai Gordon szerint "a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt", és amely kivezet a válságból. A miniszterelnök a rendkívüli nyári ülésszak utolsó napján a parlamentben összegezte kormánya eddigi intézkedéseit.

Tesszük a dolgunkat, vezetjük az országot, ehhez köszönjük az eddigi és kérjük a további támogatást - mondta az országgyűlési képviselőknek. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a hétfői szavazások nagy mértékben arról szólnak, Magyarország meg tudja-e mutatni Európának és a világnak, hogy nem csak a rövid távú válságkezelésben és a kampányszerű intézkedésekben jó, hanem képes hosszú távon is beindítani a válságkezelést.

Mint mondta, ezek a döntések határozzák meg, hogy Magyarország képes lesz-e rövid távon megbirkózni a válsággal, és azt is, hogy a válság után egy, a korábbinál erősebb ország vág-e neki a gyarapodás útjának, vagy stagnáló, leszakadó, vergődő, széteső ország, társadalom néz szembe az új feladatokkal. A hétfői parlamenti döntések hosszú távra meghatározhatják sorsunkat - közölte a kormányfő.

Ezek közül kiemelte a vagyonadót és az adócsomagot. Mint mondta, a legvagyonosabbak öt százalékának megadóztatásával azt teszik lehetővé, hogy a munkavállalók több mint 90 százaléka az szja alsó adókulcsával, kevesebbet adózzon. Kevesebbet adózzanak, de többen fizessenek adót Magyarországon: ez így igazságos, korrekt és a növekedést szolgálja - közölte.

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország érdeke a növekedés, amelyhez az kell, hogy többen dolgozhassanak. Ez az adócsomag célja és értelme - jelentette ki. Bajnai Gordon visszatekintve úgy látja: a válságkezelő kormány óriás léptekkel halad. Felidézte, hogy az új kormány azonnali válságkezelést kezdett a  munkahelyek, családok védelme érdekében, lépéseket tett az egyensúly helyreállításáért, hosszú távú növekedésének megalapozásért, illetve a külső és belső bizalom illetve Magyarország önbizalmának megerősítésérért. Szavai szerint az elmúlt 75 nap jelentős része ezeknek a feladatoknak a megoldásáról szólt, amelyekben gyorsan és sokat léptek.

A kormányfő példaként említette, hogy intézkedéseket hoztak a lakáshitellel rendelkezők védelmében, és végigvittek egy 1400 milliárdos gazdaságélénkítő programot, amellyel 56 ezer munkahely megmaradását segítették. Ide sorolta azt is, hogy 1.800 milliárd forintos programot indítottak az építőiparban, krízisalapot indítottak a legelesettebbek megsegítésére, végrehajtották a nyugdíjreformot, és átalakították a családtámogatási rendszert. Az eredmények közt szólt arról is, hogy a megszűnő lakástámogatási rendszer helyett célzottan új elindításáról döntöttek.

A miniszterelnök beszélt a kormány és az IMF, illetve az Európai Bizottság közötti megállapodásáról, amelynek alapján Magyarország Európa leginkább óvatosan, biztonságosan gazdálkodó egyharmadába fog tartozni. Bajnai Gordon közölte: ennek eredménye meglátszik a forint árfolyamán, és Magyarország nemzetközi besorolásán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bajnai: a demokratikus erőknek kötelessége fellépni a szélsőségek ellen

Bajnai Gordon szerint minden demokratikus erőnek – pártállástól függetlenül – kötelessége fellépni a szélsőséges eszmék ellen. Az MTI-nek adott nyilatkozatában a miniszterelnök méltatlan, lehangoló és gyalázatos cselekedetnek nevezte, hogy ismeretlenek disznólábakat tettek a pesti rakparton található holokauszt-emlékmű cipőibe és a holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadását sürgette.

Gazdaság

A vagyonadón múlhat a Bajnai-kormány sorsa

A Bajnai-kormány támogatottságának szakítópróbája lehet a vagyonadóról szóló törvényjavaslat. Az SZDSZ a kormány által benyújtott formájában nem szavazza meg az előterjesztést – mondta a HVG-nek Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő. Márpedig a szocialisták nincsenek elegen ahhoz, hogy keresztülverjék a parlamenten a javaslatot. Nem véletlen, hogy kedden délután az Országgyűlés különböző bizottságain keresztül újabb módosító indítványok érkeztek.

MTI Itthon

Bajnai: már novemberben lehet költségvetés

Bajnai Gordon véleménye szerint akár már novemberben elfogadhatja a jövő évi költségvetést az Országgyűlés, vagyis a szokásos menetrendnél hetekkel hamarabb. A miniszterelnök a Magyar Televízió csütörtöki Este című műsorában hangsúlyozta, nem választási költségvetést készítenek.

MTI Itthon

Bajnaiék 50 napos győzelmi jelentése

A kormány 50 nap alatt 17 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 27 kormányrendeletet és 32 kormányhatározatot fogadott el. A kormányszóvivő ezek közül a nyugdíjtörvény, az adótörvények, a családtámogatási rendszer és a munkaügyi törvények módosítását emelte ki összegzésében.

MTI Itthon

Bajnai: tanulni kell a múltból

Bajnai Gordon szerint tanulni kell a múltból, hogy az soha ne ismétlődhessen meg, és ebben a kormány nagyon elkötelezett. A miniszterelnök erről hivatalos izraeli látogatása során beszélt, miután meglátogatta a Jad Vasem holokausztmúzeumot kedden Jeruzsálemben.

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Több postán is megszűnik az újságárusítás

Akkor robbant fel egy gázpalack, amikor kiértek a tűzoltók a lángoló parasztházhoz

Akkor robbant fel egy gázpalack, amikor kiértek a tűzoltók a lángoló parasztházhoz

Nem sokon múlt, hogy nem alakultak Farkas Bertalan szocialista brigádok, úttörőcsapatok

Nem sokon múlt, hogy nem alakultak Farkas Bertalan szocialista brigádok, úttörőcsapatok

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs

Hosszú Katinka tizenhetedszer is rövidpályás Európa-bajnok lett

Hosszú Katinka tizenhetedszer is rövidpályás Európa-bajnok lett