szerző:
hvg.hu

Azonnali választ kellene adni azokra az égető társadalmi problémákra, amelyekről az EP-választás eredménye mutatta meg, mennyire aktuálisak – sürgetik az MSZP fővárosi szervezetének tagjai, akik párton belüli szembenézést és tisztújítást akarnak, s a kisemberek nyelvén jobban értő baloldali pártot képzelnek el. Szombaton kongresszust tartanak a szocialisták.

Baloldali Jobbik nincs – mondja Steiner Pál fővárosi szocialista frakcióvezető, óva intve attól, hogy az MSZP az EP-választási kudarcot követő pánikban a Jobbik demagógiájával vegye fel a versenyt. Abban azonban a párton belüli megújulást sürgető szocialista politikusok egyetértenek, hogy első számú feladatuk nem lehet más, mint megkísérelni értelmes válaszokat adni a szélsőjobboldal által jó érzékkel forszírozott, de szalonképtelen válaszokkal megoldani kívánt kérdésekre. 

A szocialista párt szombati kongresszusa előtt úgy fest, hiába szorgalmazták a párt budapesti politikusai, hogy a rendezvényen bizalmi szavazással döntsenek az elnökségről, erre nem valószínű, hogy sor kerül. Így valószínűleg csak az őszi tisztújító kongresszust megelőzően fordulhat elő, hogy a jelenlegi elnökségi tagok nem indulnak újra tisztségükért. Mesterházy Attila az MTI-vel azt közölte: nem lehet kikényszeríteni, hogy a párt tisztségviselői ne szálljanak versenybe posztjaikért, mert ez nem lenne demokratikus lépés. Úgy vélte, mindenkinek magának kell eldöntenie, megméreti-e magát. „A kompromisszumos forgatókönyv szerint a tartalmi viták most a kongresszuson kerülnek sorra, felvázoljuk a menetrendet, amelynek része az őszi tisztújítás, kidolgozzuk a kormányfőjelölt kijelölésének menetrendjét és a párt megújulási terveit” – mondja a hvg.hu-nak Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták alelnöke. „A lényeg, hogy pontos helyzetelemzésre kerüljön sor: ne elnagyolt, kódolt, a valódi problémákat megkerülő konszenzusos szöveg kerüljön ki a valódi szembenézés helyett” – fogalmaz Steiner Pál.

Az MSZP-n belüli mozgolódást többen (például a HVG is) az új generációk helykövetelő akciójaként írják le, amely azt követően erősödött fel, hogy az EP-választást követően nyilvánvalóvá vált, a biztos parlamenti befutó helyet jelentő listás posztokat kioszthatják maguknak a párt öregjei. A trónkövetelők táborához tartozó (magukat inkább megújuláspártinak nevező) nyilatkozóink vitatják, hogy generációs jellegű volna az ellentét, de még azzal sem értettek egyet, hogy a listás helyek megszerzése volna a cél. „A tisztújító igyekezetet az indokolta, hogy a Jobbik utolérte, a Fidesz pedig tönkreverte az MSZP-t” – mondja egyik forrásunk, aki szerint a jövő évi parlamenti választások lefutottnak tekinthetők, az önkormányzati választások azonban még nem, márpedig az EP-választás éppen azt mutatta meg, hogy erős szocialista bázisú városokban szerzett nagyarányú támogatást a Jobbik.

A Jobbik által feszegetett témákat a közvélemény fontosnak tartja, megkerülhetetlenné váltak, s ezt az MSZP-ben is látják. „Észleljük, hogy másképpen kell hozzáállnunk a közbiztonság és az igazságszolgáltatás kérdéséhez, mert kevés az, amit ma a hivatalos politikánk csinál, vagyis hogy felderítési arányokra hivatkozunk. Decentralizáltabb igazságszolgáltatásra és bűnüldözésre van szükség, vissza kell térnünk az egyszeri emberek problémáihoz, akiknek nem mondhatjuk azt, hogy 20 ezer forintig nem bűncselekmény a lopás” – magyarázza Molnár, aki ehhez hasonlóan fontos kérdésnek tartja a roma-magyar együttélés feszültségeit, s a munkanélküliséget, a határon túli magyarok ügyét és a távfűtés csökkentett áfáját.

Ilyesmivel a Fidesz is próbálkozott, amikor szolidan elkezdett cigányozni. Ám a Jobbik témáinak átvétele inkább a szélsőjobboldalt legitimálta, miközben Vona Gáborék elsősorban éppen a Fidesztől szippantottak el szavazókat. „Ez a veszély most is megvan, de ha így megy tovább, akkor mégis úgy tűnik majd, hogy az egész magyar társadalomban egyedül a Jobbik képes feltenni ezeket az égető kérdéseket, s borzalmas választ ad rájuk” – mondja fel az MSZP-s  leckét Molnár képviselő. Kérdés, hogy a szombati kongresszuson ez milyen mélységig kerül szóba, nincs egység a párton belül arról, hogy hogyan nyúljanak például a cigány tematikához. „Mindenesetre nem fogunk roma problémáról beszélni, mert a romák nem egy probléma” – szögezi le politikailag korrekten Molnár.

„Demagógiában nem szabad a Jobbikkal versenyezni, a baloldali politika nem azonos azzal, hogy ráülünk a mostani közhangulatra, s baloldalról lovagoljuk meg”  – teszi hozzá Steiner Pál. A budapesti frakcióvezető szerint az MSZP bizonyos szintjein bűnbakképzés folyik. „Egyesek azt mondják, mi nem vagyunk hibásak, minket elnyomtak, de most, hogy magunk mögött hagytuk ezt az akarnok korszakot, végre baloldali politikát vihetünk. Csak éppen ez nem igaz: hétéves közös kormányzati múltunk van” – mondja Steiner, aki neveket nem említ ugyan , mégsem nehéz dekódolni, kikre utal: a párt társadalompolitikai tagozata, vagy éppen Szanyi Tibor rendszeesen „balról támadja” a pártot. Steiner szerint hosszabb távon a szocialistáknak olyan párttá kell válnia, amit minden baloldali érzelmű ember otthonának érezhet. „A Jobbik-szavazók nagy része csak a társadalmi feszültségek miatti elkeseredésében szavazott a szélsőjobbra, mégpedig azért, mert mi nem oldottuk meg a gondokat” – fejezi be a frakcióvezető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Juhász: a Mont Blanc-ról a pokolba jutottunk

Az ősszel végrehajtandó tisztújításról kell határoznia a szombati szocialista kongresszusnak, mert le kell vonni a következtetést az európai parlamenti választások eredményéről - mondta Juhász Ferenc, a párt elnökségi tagja a Magyar Televízió Napkelte című műsorában kedden.

MTI Itthon

Századvég-Forsense: biztos kieső az SZDSZ, bekerülne a Jobbik

Biztos kieső helyen áll az SZDSZ, és biztosan bekerülne az Országgyűlésbe a Jobbik; az LMP támogatottsága közelít az MDF-éhez, a Fidesz és az MSZP közötti támogatottságbeli olló pedig az EP-választáson elért eredményekhez hasonlóan alakul - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából.

MTI Itthon

MSZP: újabb válságkezelő lépések

Kékesi Tibor szerint azzal, hogy az Országgyűlés hétfőn várhatóan elfogadja a jövő évi adótörvényeket, jó időben, újabb és hatásos lépéseket tesznek a gazdasági válság hatásainak csökkentésére.

MTI Itthon

MSZP: tisztújítás év végére halasztva

A költségvetés elfogadása után, novemberben, decemberben tarthat tisztújító kongresszust az MSZP; a július 4-i tanácskozáson a többek által szorgalmazott, csak az elnökséget érintő bizalmi szavazás várhatóan elmarad - tudta meg az MTI szocialista forrásból pénteken, miután az MSZP erőcsoportjai újból egyeztettek.

MTI Itthon

Botka nem akar miniszterelnök-jelölt lenni

Továbbra sem tudni, hogy milyen napirenddel tartja meg az MSZP a július 4-i kongresszusát, ez jövő héten, a küldöttcsoportokkal való egyeztetés után derülhet ki. Az MTI értesülései szerint négy forgatókönyvből választhat a párt.

MTI Itthon

Mesterházy a választásokról: a meccs még nincs lefutva

Mesterházy Attila szerint az MSZP a következő tíz hónapban be fogja bizonyítani, hogy még nincs "lefutva a meccs", a Fidesz korán ünnepli választási győzelmét. Az MTI-nek adott interjújában a párt alelnök-frakcióvezetője szerint mindenkinek van helye az MSZP-ben, aki dolgozni akar és hittel, teljes erőbedobással a választási győzelmet kívánja segíteni; aki azonban ezt nem akarja vállalni, annak háttérbe kell húzódnia.

Oliver Stone-t bedarálta az orosz propaganda

Oliver Stone-t bedarálta az orosz propaganda

Halálra gázolt a tehervonat egy férfit Berettyóújfaluban

Halálra gázolt a tehervonat egy férfit Berettyóújfaluban

Hableány-tragédia: egy nő holttestét továbbra is keresik

Hableány-tragédia: egy nő holttestét továbbra is keresik

Továbbra is előzetesben marad Hasszán F.

Továbbra is előzetesben marad Hasszán F.

Sikerült: Elindult a Holdra India, a déli pólushoz visznek egy kutatójárművet

Sikerült: Elindult a Holdra India, a déli pólushoz visznek egy kutatójárművet

Apró, világító cápafajra bukkantak

Apró, világító cápafajra bukkantak