szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb eljárások indulhatnak a Magyar Gárda ügyében, a gárda újjáalakulásával kapcsolatban például az egyesülési joggal való visszaélés miatt kezdődhet eljárás - írta keddi számában a Népszava.

A Népszava magas beosztású rendőrségi forrása azt közölte: a július 11-ei Jobbik-nagygyűlés és a gárda újjáalakulása miatt több okból is indulhat nyomozás. Az egyik az egyesülési joggal való visszaélés, a másik a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás. A rendőrség gyanúja szerint mindkét törvényszegést elkövethette a gárda azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án feloszlatta a szervezetet mint mozgalmat és mint egyesületet egyaránt - írta a napilap. A lapnak nyilatkozó rendőri vezető kitért arra is: az eljárásokkal nem kívánják megvárni, hogy megszülessen a táblabíróság ítéletének írott változata is. A BRFK-n a július 4-ei tüntetéssel kapcsolatban már folyik egy nyomozás az egyesülési joggal való visszaélés miatt, s egy ugyanerre vonatkozó újabb vizsgálat indult a július 11-ei demonstráció miatt. A rendőrség felkérte az ügyészséget: vizsgálja meg, hogy a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt indítható eljárás a szervezet ellen - mutatott rá a Népszava.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Így vitték el Vona Gábort - Nagyítás

A rendőrök körbevették a Erzsébet teret és folyamatosan szorították ki a tömeget a térről. Egy idősebb gárdista rosszul lett, hozzá mentőt hívtak. Megdobálták a rendőröket, könnygázzal válaszoltak. A tüntetők dulakodnak a rendőrökkel. Vona Gábort, a Jobbik elnökét elvezették.

MTI Itthon

Újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom szombati nagygyűlése a fővárosi Szabadság téren, ahol mintegy két és fél ezren, köztük a jogerősen betiltott Magyar Gárda Egyesület és mozgalom egyenruhás tagjai is részt vettek - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A Jobbik pártigazgatója a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását jelentette be, majd a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjainak egyenruhát adott át.