szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés a június 30-án elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosítása - olvasható az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP országgyűlési frakciójának képviselője által szerdán megfogalmazott négypárti nyilatkozattervezetben.

A magyar parlamenti pártok - a dokumentum szerint - felhívják a szlovák parlamenti pártokat, hogy vonják vissza a nyelvtörvényben foglalt diszkriminatív rendelkezéseket, azok ugyanis ellentétesek az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, valamint a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel.

A nyilatkozattervezet - amelyet a következő napokban írnak majd alá - rögzíti: a szlovák nyelvtörvény módosításait, amelyek példátlanul szankcionálják a szlovákiai magyar kisebbséget, összeegyeztethetetlennek tartják a magyar-szlovák alapszerződéssel és egyéb nemzetközi egyezményekkel. "A törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli, és szankciókkal fenyegeti" - áll a tervezetben, amely szerint a jogszabály ideológiai alapon korlátozza a nyelvhasználatot.

A diszkriminatív rendelkezések visszavonásán túl a magyar fél felhívja a szlovák pártokat arra is, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek aktív bevonásával egy, a kisebbségek számára is elfogadható, illetve az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

A szerdai, több mint kétórás, a házelnöki dolgozószobában zárt ajtók mögött tartott tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közölte: nemzetközi fórumokon is egyeztet és lépéseket tesz a következő hetekben azért, hogy a szlovák nyelvtörvény diszkriminatív rendelkezéseit visszavonják. Hozzátette: az ügyben az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa július 22-ére találkozót szervezett, ahol a kormány is ott lesz. A házelnök tájékoztatása szerint a szerdai megbeszélésen részt vett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának képviselője is.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott: a szlovák szabályozás olyan mértékben ellentétes az Európai Unió és az Európa Tanács szellemiségével, hogy e szabály életbe lépésével lényegében "Szlovákia kiírja magát az EU-ból és az Európa Tanácsból". A politikus szerint "nagyon kevés az idő" arra, hogy még a szeptember elsejei hatályba lépés előtt visszavonják a jogszabályt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy  céljuk a magyar-szlovák viszony javítása, nem pedig rontása.

Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke közölte: egy kisebbséget leszavazni mindig a többség gyengeségét mutatja. Emlékeztetett, hogy a magyar Országgyűlés a közelmúltban elfogadott egy politikai nyilatkozatot a szlovákiai nyelvhasználattal kapcsolatos kérdésekben. Ezzel összefüggésben hozzátette, kezdeményezni fogja, hogy a Ház az őszi ülésszakban térjen vissza e nyilatkozat "aktualizálására".

A fideszes Balla Mihály - aki a közös sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját - emlékeztetett: néhány hónappal ezelőtt, a külügyi bizottságok esztergomi találkozóján már bebizonyosodott, milyen erőt jelent a parlamenti pártok közös fellépése. Mindent meg kell tenni azért, hogy a szlovákiai magyarok érdekeit, illetve a szlovákiai magyar szervezetek javaslatait figyelembe véve hozzák meg a szükséges magyarországi döntéseket - hangsúlyozta.

Rubovszky György (KDNP) - mint a magyar-szlovák Interparlamentáris Unió magyarországi baráti tagozatának elnöke - közölte: ők is keresik a lehetőséget, hogyan tudnának a szlovákiai "kisebbségellenes akció" ügyében fellépni. Nyilatkozatában felidézte, hogy a nyelvtörvény nem a kezdete ennek az ügynek, ugyanis a szlovák nemzeti tanács még 2007-ben megerősítette a kisebbségellenes Benes-dekrétumokat.

A parlamenti pártok szakértői múlt hét szerdán már tartottak egy értekezletet a nyelvtörvény ügyében. A megbeszélés után a kezdeményező Kóka János azt mondta: a parlamenti pártok szakértői "közel állnak egymáshoz" abban, hogy nem a magyar-szlovák viszonyt akarják kiélezni, hanem a megoldás irányába szeretnének elmozdulni diplomáciai és politikai eszközökkel. Legutóbb kedden a magyar parlamenti pártok ifjúsági szervezetei tiltakoztak közös nyilatkozatban a szlovák nyelvtörvény ellen Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt. A két héttel ezelőtt elfogadott, szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gittegylet elé kerül a szlovák nyelvtörvény

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnöknek a hét végéig van ideje, hogy aláírja vagy újratárgyalásra visszaküldje a parlamentnek a szlovák államnyelvtörvény múlt hónap végén elfogadott módosítását - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

MTI Itthon

Nem lesz négypárti a szlovák nyelvtörvényről

Nem lesz frakcióvezetői szintű egyeztetés szerdán a szlovák nyelvtörvényről - derült ki a pártok keddi válaszaiból. Az MSZP azt javasolja, hogy a kérdésben először szakértői megbeszélés legyen, s utána egyeztessenek a politikusok, a Fidesz viszont várhatóan képviselteti magát a megbeszélésen. A KDNP nem lesz jelen, mert későn érkezett meg a levél, és nem megfelelő az időpont, de a kezdeményezéssel egyetértenek.

MTI Itthon

Bajnai: a szlovák nyelvtörvény súlyosan árt a kapcsolatoknak

A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is - mondta a magyar kormányfő szerdán Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak.

MTI Világ

Fico védi a nyelvtörvény-módosítást

A szlovák kormányfő a szlovák nyelv védelmével összefüggésben szólt vasárnap Dévényben. A szláv hittérítők, Cirill és Metód ünnepén elmondott beszédében úgy vélte: "a nyelv a szlovákok megkerülhetetlen kovászává vált".

MTI Világ

Bajnai Dubrovnikban beszélt a szlovák külügyminiszterrel

Pár perces megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnök Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel pénteken a Croatia Summit 2009 találkozó egyik szünetében - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI érdeklődésére.

MTI Világ

Sme: nemzetközi téma lehet a nyelvtörvényből

A Sme című liberális szlovák napilap szerint Pozsony az államnyelvtörvénnyel lehetőséget adott Budapestnek, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését a kétoldalú szintről európai szintre emelje.