szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zala megyénél lépett be az országba a zivatarvonal - tájékoztatta Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton az MTI-t.

Az Országos Meteorológia Szolgálat a Dunántúlon narancssárga riasztást adott ki, jelezve, hogy heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani. Kora délután újabb riasztások léptek életbe: a Dunántúlon kívül a közép-magyarországi régióban is narancssárga riasztást adott ki a szolgálat, míg Veszprém, Fejér és a Komárom-Esztergom megyék területére pirosra emelte a riadót.

A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek. A zivatarok a kora délutáni órákra elérték a Duna vonalát, a kora esti órákban pedig már a Tiszántúli térségben várhatók. A meteorológus szerint a főváros térségét a kora délutáni órákban érheti el a viharzóna, amely gyorsan érkezik, s 60-70 kilométer/órás sebességgel vonul majd át Budapest felett.

A zivatarokat több felé jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti, akár 90-100 kilométer/órát meghaladó széllökésre is lehet számítani, egy-egy térségben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat viszonylag rövid idő alatt.

© MTI
A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelik ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat. A viharzóna egyik gócpontja a keszthelyi öböl lesz. Közben kilenc vonat vesztegel a vihar miatt a Balaton déli partján. További részletek itt.

A Velencei tónál is vízirendőrök segítették partra jutni a fürdőzőket. Bár a meteorológusok előre jelezték, hogy szombaton erős vihar söpri ki a kánikulát a Kárpát-medencéből, a délelőtti 30 fokot meghaladó forróság elől sokan menekültek a Velencei-tóhoz, a strandok zsúfoltak voltak. A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra "terelését". Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Kövesse nyomon percről percre a twitterezők beszámolóit a viharról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vihar: kiürítik a Balatont, állnak a vonatok a déli parton

A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelik ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat - mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint fél egy körül éri el a Balatont a viharzóna, amelynek egyik gócpontja a keszthelyi öböl lesz.

MTI Itthon

Fotó: szilva nagyságú jégeső hullott Ajkán

Az Országos Meteorológia Szolgálat kiadta a Dunántúlon a narancssárga a riasztást, ahol heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani. A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek.